• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Pacientom trpiacim Alzheimerom a záchvatmi môže pomôcť rapamycín

  • 17:21 02.05.2024
  • Washington
Pacientom trpiacim Alzheimerom a záchvatmi môže pomôcť rapamycín

Postup Alzheimerovej choroby u pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou a záchvatmi môže pomôcť spomaliť rapamycín, liek pôvodne určený na potlačenie imunity u pacientov po transplantácii orgánov. Uvádza to nová štúdia zverejnená tento týždeň v akademickom žurnále Brain. TASR informuje podľa správy portálu Medical Xpress.

Výskumný tím Perelmanovej lekárskej fakulty Pensylvánskej univerzity v Spojených štátoch zistil, že rapamycín potláča prenos vzruchov medzi neurónmi. V modeloch Alzheimerovej choroby (ACH) so záchvatmi u myší preukázal liek schopnosť regulovať signály nadmerne excitovaných buniek a zachovať kognitívne funkcie, ako je pamäť či schopnosť učiť sa nové veci.

V zdravom mozgu prebieha prenos vzruchov pomocou dvoch neurotransmiterov – glutamátu a kyseliny gama-aminomaslovej (GABA). Glutamát zvyšuje pravdepodobnosť vyslania vzruchu a ich vysielanie spúšťa, GABA túto pravdepodobnosť znižuje a vysielanie vzruchov zastavuje.

Predchádzajúci výskum zistil u pacientov trpiacich ACH a záchvatmi mozgovú aktivitu podobnú pacientom trpiacim zároveň ACH a epilepsiou. Mnoho pacientov s ACH tiež zažilo aspoň jeden záchvat, ktoré podľa predchádzajúcich výskumov môžu urýchľovať postup ACH. Výskumníkom sa však nepodarilo odhaliť spojenie medzi ACH a záchvatmi.

Vysvetlením môže byť bielkovinová nerovnováha v mozgu, ktorá zvyšuje vzrušivosť mozgových buniek u pacientov trpiacich ACH so záchvatmi a zapríčiňuje u nich rýchlejší postup ACH ako u pacientov bez záchvatov. Tá sa môže v mozgu pacientov trpiacich ACH so záchvatmi objaviť už pred nástupom symptómov ACH.

Odborníci v minulosti predpokladali, že záchvaty sú nešťastným vedľajším produktom degenererácie nervového systému, ktorá spôsobuje Alzheimerovu chorobu. Teraz však vieme, že záchvaty v skutočnosti postup (Alzheimerovej) choroby urýchľujú,“ vyhlásila lekárka a riaditeľka neurologickej kliniky Pensylvánskej univerzity Frances E. Jensenová, ktorá je zároveň jednou z vedúcich štúdie.

Teraz, keď sme identifikovali mechanizmy spôsobujúce nadmernú excitáciu neurónov vedúcu k záchvatom urýchľujúcim postup ACH, môžeme začať skúmať liečivá ako rapamycín schopné zvrátiť (bielkovinovú) nerovnováhu a spomaliť postup ACH,“ dodáva Jensenová.

Náš výskum je úžasným krokom k možnosti zakročiť ešte pred rozvojom príznakov a spomaliť ničivé účinky ochorenia,“ vyhlásil druhý vedúci štúdie Aaron Barbour z neurologickej kliniky Pensylvánskej univerzity.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Taliansko: Geologička rozlúštila záhadu pozadia na portréte Mony Lisy

Taliansko: Geologička rozlúštila záhadu pozadia na portréte Mony Lisy

21:42 15.05.2024Veda

Mona Lisa, legendárne dielo Leonarda da Vinci, vzbudzuje pozornosť aj viac než 500 rokov po svojom vzniku.

Superpočítač varuje pred trojitým úderom: Toto sa stane s ľudstvom

Superpočítač varuje pred trojitým úderom: Toto sa stane s ľudstvom

21:33 05.05.2024Veda

Vedci pomocou superpočítača predpovedali vývoj života na planéte Zem.

Vedci testovali krv pacientov, ktorí prekonali covid. Toto sa zistilo mesiace po ochorení

Vedci testovali krv pacientov, ktorí prekonali covid. Toto sa zistilo mesiace po ochorení

19:34 29.04.2024Veda

Ochorenie Covid-19 so sebou neraz prináša aj dlhodobé následky. Čo sa však deje s krvou pacientov niekoľko mesiacov po vyliečení?

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.