• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.10.2024Meniny má Demeter
15°Bratislava

Hodvábna látka tenká takmer ako vlas dokáže stlmiť až tri štvrtiny hluku

  • 17:00 17.06.2024
  • Boston
Hodvábna látka tenká takmer ako vlas dokáže stlmiť až tri štvrtiny hluku

Hodvábna látka len o málo hrubšia ako ľudský vlas dokáže stlmiť až 75 percent hluku. Využíva pri tom piezoelektrický materiál votkaný priamo medzi vlákna hodvábu.

Novú látku vyrobili výskumníci z Massachusettského technologického inštitútu (MIT), podrobnosti zverejnili vo forme štúdie v aprílovom čísle odborného žurnálu Advanced Materials.

Tajomstvo novej látky spočíva v dvoch veciach – piezoelektrickom materiáli votkanom medzi vlákna hodvábu a vo veľkosti otvorov v látke. Tá dokáže pôsobiť dvomi spôsobmi – mechanickým blokovaním prichádzajúceho zvuku a generovaním zvukových vĺn.

Zvuk je mechanické vlnenie v látkovom prostredí vznikajúce kmitaním hmoty schopné vyvolať sluchový vnem. Kmity hmoty sa prenášajú na hmotné častice okolitého prostredia, napr. na častice vody alebo vzduchu, ktoré sa zhusťujú a zrieďujú. Toto zhusťovanie a zrieďovanie častíc následne postupuje prostredím, až kým nenarazí na nejaký predmet, napr. hodvábnu látku. Tá hluk zablokuje, pretože vďaka prítomnosti piezoelektrického materiálu tiež vibruje a vytvára vlastné zvukové vlny. Jej vibrácie však majú opačnú frekvenciu ako prichádzajúci hluk, obe zvukové vlny sa preto zrazia a vzájomne vyrušia. Na tomto princípe fungujú napríklad aj slúchadlá s potláčaním hluku a hodvábna látka vedcov z MIT ním dokáže potlačiť až 75 percent okolitého hluku.

Nevýhodou tohto spôsobu je, že funguje iba pri malých uzavretých priestoroch (napr. ušiach) a šíreniu hluku vo väčších priestoroch zabrániť nedokáže.

Na stlmenie hluku vo väčších priestoroch vedci vyvinuli iný mechanizmus – látku napli a prinútili ju v napnutom stave zotrvať. Aj v tomto prípade zohral kľúčovú úlohu piezoelektrický materiál votkaný do látky, pretože ju v napnutom stave udržiava. Vzniká tak štít, ktorý zvukové vlny odráža ako zrkadlo – využiť ho možno napríklad vo vlakoch, lietadlách alebo izbách. Podľa autorov štúdie takto možno znížiť úroveň hluku až o 65 decibelov, čo je približne hlasitosť hlasného rozhovoru.

Látku možno v závislosti od zdroja hluku používať oboma spôsobmi, dodávajú vedci z MIT vo vyhlásení.

Testovanie ukázalo, že dôležitým faktorom ovplyvňujúcim schopnosť látky tlmiť hluk je veľkosť otvorov v úplete. Najlepšie fungujú husté látky s malými otvormi. Látky ako mušelín, ktoré sa hodvábu podobajú, no majú väčšie otvory v úplete, sú pri tlmení hluku menej efektívne.

Látka dokáže v súčasnosti zablokovať iba niektoré frekvencie, ich spektrum však možno rozšíriť použitím ďalšej elektroniky a moduláciou signálu. Vedci dodávajú, že látku možno rôznymi spôsobmi upraviť a je tak iba prvou lastovičkou na tomto poli.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pravidelné vystavovanie sa svetlu v noci zvyšuje riziko úmrtia

Pravidelné vystavovanie sa svetlu v noci zvyšuje riziko úmrtia

11:28 22.10.2024Veda

Ľudí, ktorí sa pravidelne vystavujú dlhému pôsobeniu svetla v noci a cez deň sú zas v tme, ohrozuje vyššie riziko úmrtia, uvádza nová štúdia.

Lieky na chudnutie môžu pomôcť aj pri závislosti od alkoholu

Lieky na chudnutie môžu pomôcť aj pri závislosti od alkoholu

21:34 17.10.2024Veda

Injekčné perá na liečbu obezity a cukrovky druhého typu znižujú tiež intoxikáciu alkoholom.

Revolúcia v boji proti rakovine: Recept na liek sa môže skrývať v pivných kvasinkách

Revolúcia v boji proti rakovine: Recept na liek sa môže skrývať v pivných kvasinkách

18:13 16.10.2024Veda

Kvasinky, ktoré sa používajú na varenie obľúbeného piva, by mohli byť kľúčom k revolučnej liečbe rakoviny.

Nový variant covidu sa nezastaví, ak nespravíme tieto tri veci, varuje profesor

Nový variant covidu sa nezastaví, ak nespravíme tieto tri veci, varuje profesor

20:12 15.10.2024Veda

Európu ovládol najnovší subvariant koronavírusu. Profesor tvrdí, že na obmedzenie jeho šírenia je potrebné vykonať tri kroky.