• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
11°Bratislava

Doplňte si dávku vitamínov hráškom

  • 16:20 19.05.2013
  • BRATISLAVA
Doplňte si dávku vitamínov hráškom

Doprajte si každý deň zo dve šálky týchto sladkých zelených bobuliek, takmer celú odporúčanú dennú dávku mnohých vitamínov a minerálov máte vybavenú.

Táto pochúťka totiž obsahuje množstvo mangánu a vitamínov A, B1, B6, C a najmä K. Ten je dôležitý pre zdravé kosti a pre zrážanlivosť krvi.

Tiež sa v ňom nájde veľké množstvo vlákniny, obsahuje minimálne množstvo tuku a žiaden cholesterol, ale aj omega-3 mastné kyseliny vo forme kyseliny alfa-linolénovej a kyselinu listovú.

Hrach je ideálnym zdrojom rastlinných bielkovín a tiež zdraviu prospešných fytonutrientov vrátane kumestrolu. Výskum mexických vedcov pritom naznačuje, že tento polyfenol môže pomôcť pri prevencii rakoviny žalúdka. Fytonutrienty majú zas vo všeobecnosti antioxidačné a protizápalové účinky. Zásluhou vlákniny, rovnako ako väčšina zeleniny, vás zasýti bez toho, aby ste priberali.

Čítajte: Objavte liečivú silu červenej repy

Ak máte problémy s vysokou hladinou krvného cukru, hrášok vám rovnako ako ďalšie strukoviny dokáže vďaka vláknine a bielkovinám pomôcť. Tieto dve látky totiž postarajú o to, aby ste pomalšie trávili a aby sa cukry do vášho tela dostávali postupne. Takto nenastávajú priveľké zmeny v hladine cukru v krvi.

Čerstvý hrach je samozrejme dostupný len krátky čas, ale po celý rok si ho môžete kúpiť v mrazenej alebo konzervovanej podobe. V tomto prípade je voľba jasná - uprednostnite mrazený hrášok, ktorý si lepšie zachová svoju prirodzenú farbu i chuť a obsahuje omnoho menej konzervačných látok a soli. Ak chcete mať zo živín obsiahnutých v hrášku úžitok, mali by ste jeho mrazenú verziu konzumovať maximálne rok od zabalenia.

ZAUJÍMAVÉ FAKTY O HRÁŠKU:

  • Jedna bobuľka váži 0,1 až 0,36 gramu
  • Prvý hrach sa zrejme našiel okolo roku 4800 až 4400 p.n.l. v oblasti delty Nílu
  • Hrášok konzumujeme zväčša nezrelý, keď totiž dozreje, je žltý
  • V Číne sa listy hrášku považujú za delikatesu
  • Len päť percent hrášku sa dostane na pulty predajní čerstvých, zvyšok sa predáva zväčša mrazený alebo konzervovaný
  • Porcia hrášku obsahujúca 100 kilokalórií, teda asi trištvrte šálky, má v sebe viac bielkovín ako jedno vajce alebo lyžica arašidového masla
  • V polovici 19. storočia skúmal hrachový struk rakúsky vedec Gregor Mendel. Na základe toho vytvoril svoje zákony dedičnosti

Myslite na svoje zdravie na Facebooku!

Zdroj: WEBNOVINY, webmd.com, whfoods.com, telegraph.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.