Mäso a rakovina - fakty, ktoré boli zamlčané

Prečítajte si niekoľko skutočností o spojení medzi mäsom a rakovinou. Možno budete prekvapení.
V poslednom čase zažilo mäso mediálny útok, ktorý vyvolal nadšenie v komunite vegánov a vegetariánov. Priaznivci paleo stravovania na druhú stranu proti správam bojujú tvrdeniami, že konzumácia mäsa je prirodzená a zdravá.
Debatu o vplyve mäsa na zdravie človeka rozprúdila správa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá uviedla, že spracované mäso je "pre človeka karcinogénne". Zistili, že každodenná konzumácia 50 gramov spracovaného mäsa (mäso, ktoré bolo nasolené, fermentované, údené, alebo spracované iným spôsobom) zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva o 18%.
Tiež pokračovali tvrdením, že červené mäso, ktoré zahŕňa hovädzie, jahňacie a bravčové mäso, je "pravdepodobne karcinogénne pre ľudí", a je spojené s rakovinou hrubého čreva, rakovinou pankreasu a rakovinou prostaty.
No v týchto zisteniach nie je opísaný spôsob, ako sú zvieratá chované, ako je mäso konzervované a varené, čo má obrovské dôsledky na konečný výsledok štúdie.
7 dôvodov, prečo môže mäso spôsobovať rakovinu:
- Zvieratá môžu vyrastať v stiesnených podmienkach s inými vystresovanými a chorými zvieratami.
- Zvieratá môžu byť primárne alebo úplne kŕmené modifikovanou kukuricou a sójovými výrobkami a niekedy aj časťami ďalších mŕtvych a chorých zvierat.
- V dôsledku týchto podmienok, a aby boli zvieratá "zdravé", dostávajú antibiotiká.
- Aby sa konečný výrobok dostal na trh rýchlejšie, zvieratám sú injekčne podávané steroidy a hormóny.
- Zviera je následne porazené, je spracované a konzervované dusitanmi, ktoré spôsobujú rakovinu.
- Konečný spotrebiteľ potom mäso varí takým spôsobom, ktorý vedie k produkcii karcinogénneho akrylamidu. Stáva si to pri tepelnom spracovaní mäsa pri príliš vysokej teplote (často pri grilovaní).
- Následne mäso kombinuje so škrobovými potravinami, ktoré vážne ohrozujú proces trávenia.
Mäso môže byť aj zdravé, dôležitý je pôvod
Teraz viete, prečo môže nadmerná konzumácia mäsa, ktoré je konvenčne spracované, viesť k zvýšenému riziku rakoviny. Poďme sa teda pozrieť na predností konzumácie mäsa zvierat, ktoré sú chované a kŕmené správne:
- Zvieratá s prístupom k širokému spektru rastlinných druhov dostávajú do tela antioxidanty a menej obvyklé živiny, ako je vitamín E. Tento antioxidant je uložený vo svale zvieraťa, čo má za následok dlhšiu životnosť mäsa.
- Zvieratá žijúce vo voľnom výbehu sú menej stresované, a majú väčšiu pravdepodobnosť, budú mať zdravé svalové tkanivo.
Strava s vysokým obsahom zdravých tukov môže v skutočnosti spomaliť proces starnutia, vrátane mozgovej degenerácie spojenej s Alzheimerovou chorobou a Parkinsonovou chorobou.
Konzumácia mäsa teda môže mať pozitívny prínos pre zdravie, ak mäso pochádza zo správneho chovu, je vhodne spracované a predovšetkým je kombinované s ďalšími potravinami bohatými na živiny.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.