• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Servác
21°Bratislava

Chorváti otvorili hlavný hraničný priechod so Srbskom

  • 22:23 23.09.2015
  • BAJAKOVO
Chorváti otvorili hlavný hraničný priechod so Srbskom

Hlavný srbsko-chorvátsky hraničný priechod Batrovci-Bajakovo sprejazdnili dnes podvečer pre všetku dopravu smerujúcu z Chorvátska do Srbska. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA. Podľa Chorvátskeho automobilového klubu (HAK) sa zo Srbska do Chorvátska povoľuje vstup iba osobným autám a autobusom. Pred priechodom sa z tohto dôvodu vytvorila 11 kilometrov dlhá kolóna nákladným vozidiel.

"Kamióny sa začali hýbať smerom cez hranice v Bajakove," hlásil v stredu popoludní chorvátsky štátny rozhlas, pričom pôvodne informoval iba o prejazde áut a autobusov, napísala agentúra Reuters. Prejazd kamiónov z Chorvátska do Srbska potvrdili tiež svedkovia, nie však v opačnom smere. Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič následne vyhlásil, že zákaz vstupu nákladnej dopravy zo Srbska do Chorvátska ostáva v platnosti a bude zrušený len vtedy, ak Srbsko začne usmerňovať migrantov severne k Maďarsku.

Ostatné priechody sú uzatvorené

"Nákladné vozidlá prechádzajú z chorvátskej na srbskú stranu, to je pravda. Inak je priechod otvorený pre osobnú dopravu," povedal Ostojič pre Reuters v dedine Opatovac neďaleko srbskej hranice. Ostatné hraničné priechody sú i naďalej pre osobnú i nákladnú dopravu uzatvorené s výnimkou priechodu Tovarnik, ktorý púšťa osobné vozidlá a autobusy, dodala HINA.

Otvorenie hraničného priechodu Batrovci-Bajakovo by podľa Reuters mohlo prispieť k zmierneniu napätia medzi týmito dvoma balkánskymi krajinami, ktoré sa vyrovnávajú s náporom migrantov smerujúcich cez ich územia do západnej Európy po uzatvorení trasy cez Maďarsko.

V priebehu jediného týždňa prešlo zo Srbska do Chorvátska viac ako 44 000 utečencov, informoval dnes v Záhrebe tamojší rezort vnútra. Iba za utorok zaznamenali v krajine viac ako 8700 nových migrantov, čo predstavuje dennú rekordnú hodnotu. Väčšina z utečencov v krajine nezostáva a medzičasom ju opustila, podľa slov ministra vnútra Ranka Ostojiča ich do utorkového večera tak učinilo 32 000, tento údaj sa však už v priebehu uplynulej noci výrazne zvýšil.

Srbi neprijmú žiadne protiopatrenia

Chorvátsko ešte minulý štvrtok uzavrelo všetky menšie priechody na hraniciach so Srbskom, kadiaľ začali prúdiť migranti smerom na západ v dôsledku sprísnenia režimu na srbsko-maďarskej hranici. V pondelok navyše Chorváti uzavreli pre nákladnú dopravu aj hlavný hraničný priechod zo Srbska na diaľnici medzi Belehradom a Záhrebom. Chorvátsko napokon v utorok popoludní otvorilo hraničný priechod Batrovci-Bajakovo pre kamióny s rýchlo sa kaziacim nákladom.

Srbský premiér Aleksandar Vučič v utorok večer po mimoriadnom rokovaní vlády oznámil, že Belehrad až do dnešnej polnoci neprijme žiadne protiopatrenia voči Záhrebu. Dovtedy sa bude snažiť nájsť spoločne s chorvátskym kolegom Zoranom Milanovičom riešenie situácie vrátane úplného otvorenia priechodu Batrovci-Bajakovo.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fiala: Migračný pakt je nedostatočný, skupina štátov EÚ sa chce v riešení posunúť

Fiala: Migračný pakt je nedostatočný, skupina štátov EÚ sa chce v riešení posunúť

DNES - 14:35Zahraničné

Európska únia sa podľa českého premiéra Petra Fialu dostala v otázke riešenia nelegálnej migrácie do polovice cesty.

Szijjártó: Maďarsko odolá tlaku a nezúčastní sa na výcviku vojakov na Ukrajine

Szijjártó: Maďarsko odolá tlaku a nezúčastní sa na výcviku vojakov na Ukrajine

DNES - 14:11Zahraničné

Maďarský minister zahraničných vecí varoval, že NATO začalo likvidovať červené čiary, ktoré predtým určilo.

Tréneri ohlásili veľkú zmenu pred zápasom proti USA

Tréneri ohlásili veľkú zmenu pred zápasom proti USA

DNES - 12:00Zahraničné

Kľúčom bude extrémne dobré clonenie.

Muž strieľal z balkóna na šiestom poschodí, polícia ho zadržala

Muž strieľal z balkóna na šiestom poschodí, polícia ho zadržala

DNES - 8:04Zahraničné

Špeciálne policajné jednotky muža zadržali v jeho byte.