• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
12°Bratislava

Sú bezlepkové potraviny zdravšie ako bežné potraviny?

  • 13:00 21.09.2015
  • Bratislava
Sú bezlepkové potraviny zdravšie ako bežné potraviny?

Mnohí ľudia prechádzajú na bezlepkovú diétu, aj keď im lepok nerobí problém. Zistite, či je táto strava naozaj zdraviu prospešná, alebo je pre vás zbytočná.

Odpoveď je "áno", ale iba v prípade, že máte intoleranciu na lepok, alebo máte celiakiu. Bezlepková diéta nemusí byť dobrá pre naše zdravie. Mnoho ľudí aj celebrít prešlo na bezlepkovú diétu, pretože veria, že tento typ stravy je zdravší ako bežný. Množstvo ľudí drží bezlepkovú diétu, aj keď im nebola diagnostikovaná neznášanlivosť lepku alebo celiakia.

Sú bezlepkové potraviny zdravšie ako bežné potraviny?

Pre ľudí, ktorí netrpia neznášanlivosťou lepku, môže táto strava byť nebezpečná. Doktor Peter H.R. Green riaditeľ Celiac Disease Center Kolumbijskej univerzity hovorí, že: "ak ľudia nie sú veľmi opatrní, bezlepková diéta môže viesť k nedostatku vitamínov, minerálnych látok a vlákniny."

Podľa štúdie NPD Group, spoločnosti, ktorá robí prieskumy trhu, takmer 30 percent dospelých Američanov v súčasnosti znížilo ich príjem pšenice alebo lepku, alebo úplne vylúčilo tento proteín z ich stravy. Toto percento je v skutočnosti oveľa vyššie ako miera ľudí, ktorí majú celiakiu.

Čo si myslia odborníci na výživu

Podľa Gaynora Bussella, dietológa a hovorcu Asociácie pre výživu vo Veľkej Británii, "Lepok je zlý pre vaše zdravie, iba ak ste celiatik. Ľudia sú podvedení populárnymi, ale zle informovanými celebritami a médiami."

Lisa Cimperman, dietologička na Cleveland, OH University Hospitals Case Medical Center a hovorkyňa Akadémie výživy a dietetiky tiež povedala, že "bezlepková diéta nemá žiadne priaznivé účinky na zdravie."

Niektorí odborníci na výživu dokonca tvrdia, že v skutočnosti môže táto diéta u zdravých ľudí produkovať škodlivé účinky na zdravie. Podľa Mayo Clinic môže bezlepková diéta viesť k nižším hladinám vlákniny, vápnika, železa, tiamínu, riboflavínu, niacínu a kyseliny listovej v tele.

Ďalšia skutočnosť je, že mnoho spracovaných bezlepkových potravín môže mať vyšší obsah tukov, cukru a kalórií ako bežné potraviny.

Ak si myslíte, že máte príznaky citlivosti na lepok a celiakie, poraďte sa so svojím lekárom pre správnu diagnózu. Pamätajte, že pri akejkoľvek diéte sú základom prírodné potraviny, ako sú ryby, chudé mäso a veľa čerstvej zeleniny a ovocia. Existujú aj rôzne alternatívne obilniny, ktoré neobsahujú lepok, ako je amarant a quinoa.

Zdroj: info.sk, TM, medicalnewstoday.com, mayoclinic.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.