• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
20°Bratislava

Desiatky utečencov, ktorých našli pri Parndorfe, sa udusilo

  • 8:11 31.08.2015
  • VIEDEŇ
Desiatky utečencov, ktorých našli pri Parndorfe, sa udusilo

Rakúska polícia zverejnila ďalšie priebežné výsledky vyšetrovania prípadu nálezu 71 tiel objavených v nákladnom aute, ktoré sa minulý štvrtok našlo opustené na odpočívadle neďaleko hraníc so Slovenskom.


Podľa vyšetrovateľov sa v nákladovom priestore auta tiesnilo na metri štvorcovom päť ľudí. Prvé výsledky pitiev napovedajú, že príčinou smrti 71 ľudí bolo zrejme udusenie, informovala agentúra Reuters. Medzi obeťami je aj dievčatko v dojčenskom veku a ďalšie tri deti.

Nákladiak nemal žiadne vetracie otvory

Obete boli podľa všetkého utečenci zo Sýrie alebo Afganistanu a boli zjavne súčasťou veľkej vlny migrantov, ktorá sa v posledných týždňov vydala na cestu do Európy a vystavila EÚ skúške, či takúto krízu je schopná zvládnuť.

Gerald Pangl, hovorca polície spolkovej krajiny Burgenlandsko, na ktorej území sa opustené nákladné auto našlo, spresnil, že odborníci na forenznú medicínu urobili zatiaľ pitvy 16 zo 71 tiel. "Stále čakáme na konečnú správu od forenzných expertov, ale vyzerá to, že (utečenci) sa udusili," vyhlásil.

Polícia okrem toho uviedla, že vozidlo - určené pôvodne na prevoz mäsa - nemalo žiadne vetracie otvory. Technici sa naďalej usilujú zistiť, či v aute fungovala chladiaca jednotka a či bola pustená aj počas prevozu, presnil Pangl.
Maďarská polícia počas uplynulého víkendu informovala, že v súvislosti s vyšetrovaním smrti 71 ľudí a prevádzačstvom zadržala piateho podozrivého, bulharského občana. Štyrmi už zatknutými sú traja Bulhari a jeden Afganec.

Odporúčame:

Pápež sa modlil za migrantov, ktorí našli smrť v Rakúsku

V kauze smrti migrantov sa prihlásil ako svedok kamionista

Maďari zadržali prevádzačov i tisícky ilegálnych migrantov

Podozriví v kauze mŕtvych migrantov v Rakúsku idú do väzby

Z auta pri Parndorfe vyniesli 71 tiel, zahynuli aj deti

Pellegrini odsúdil prevádzačov, musia byť tvrdo potrestaní


Objavili aj ďalšie auto s utečencami

V piatok rakúska polícia zachránila z nákladného auta prevážajúceho utečencov tri malé deti, ktoré takmer zahynuli od smädu.

Podozrivé nákladné auto, v ktorom sa viezlo celkovo 26 utečencov zo Sýrie, Afganistanu a Bangladéša, objavila polícia v piatok ráno na diaľnici pri obci Sankt Peter am Hart v spolkovej krajine Horné Rakúsko. Policajti zatkli tiež prevádzača, ktorého identifikovali ako 29-ročného Rumuna.

V štyroch ďalších podobných prípadoch rakúska polícia v uplynulých dvoch dňoch zadržala päť osôb podozrivých z prevádzačstva. K zatknutiu došlo v pohraničnej oblasti s Maďarskom. Prevádzači sa snažili previezť spolu 36 ľudí.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rada Európy zaslala Slovensku list, má obavy zo zákonov o mimovládkach a RTVS

Rada Európy zaslala Slovensku list, má obavy zo zákonov o mimovládkach a RTVS

DNES - 11:17Zahraničné

Komisár Rady Európy zaslal list podpredsedovi Národnej rady SR a štyrom predsedom parlamentných výborov.

Blinken: Na Ukrajinu už prichádza nový balík zbraní

Blinken: Na Ukrajinu už prichádza nový balík zbraní

DNES - 10:33Zahraničné

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve vyhlásil, že na Ukrajinu už začal prichádzať nový balík amerických zbraní.

Fritzla presunú zo psychiatrického do bežného väzenia

Fritzla presunú zo psychiatrického do bežného väzenia

DNES - 10:24Zahraničné

Rakúšana Josefa Fritzla, ktorý dlhé roky väznil a znásilňoval svoju dcéru, môžu presunúť z psychiatrickej väznice do bežného väzenia. Rozhodol o tom v utorok rakúsky súd.

Ruský generál bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti

Ruský generál bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti

DNES - 8:12Zahraničné

Generálporučík Jurij Kuznecov bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti, uviedla v utorok ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Blinken pricestoval na neohlásenú návštevu Kyjeva potvrdiť podporu USA

Blinken pricestoval na neohlásenú návštevu Kyjeva potvrdiť podporu USA

DNES - 5:40Zahraničné

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok pricestoval do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny.