Účinné prípravky z kostihoja si môžete vyrobiť doma

Kostihoj patrí k jedným z najviac a najdlhšie využívaným rastlinám v našej histórii. Pozrime sa na jeho liečivé účinky a na spôsob prípravy tinktúry alebo domácej kostihojovej masti.
Ako je už z jeho názvu zrejmé, kostihoj nám poslúži najmä na liečenie rôznych problémov s kosťami. Môže za to účinná látka alantoín.
Zber a skladovanie
Má veľmi rád vlhkú pôdu, často sa preto vyskytuje blízko potokov, riek a na okrajoch polí. Počas leta kvitne a vtedy sa zbierajú jeho listy. Od konca jesene až do jari zase môžeme vykopávať tmavý koreň, ktorý má silnejšie liečivé účinky. Výhodou tejto rastliny je, že ju vždy nájdete na rovnakom mieste aj po vykopaní koreňa – určitá časť totiž vždy ostáva v zemi a znovu narastie.
Čerstvé listy môžete prikladať na rany, opuchy a bolestivé miesta, alebo ich môžete vysušiť a pripravovať z nich čaj.
Koreň by ste mali spracovať skôr, než stihne vyschnúť a stvrdnúť. Umyte ho, nakrájajte a nechajte sušiť pri izbovej teplote. Usušený môžete pomlieť na prášok, z ktorého sa pripravuje čaj, tinktúra, masť alebo kašovité obklady.
Takto môžete kostihoj využiť
Kostihoj pomôže pri rôznych zdravotných problémoch. Najčastejšie sa používa na:
- Bolesti, opuchy, reumu
- Doliečenie zlomenín
- Vyvrtnuté členky, pomliaždeniny
- Kostné výrastky
- Prekrvenie končatín
- Dnu a kŕčové žily
- Zápal okostnice
Masť
Foto: Madeleine Steinbach/Shutterstock.com
Prísady: 250 gramov kvalitnej bravčovej masti, podrvený kostihoj alebo listy – 30- 70 gramov
Postup: Bravčovú masť rozpustite vo vodnom kúpeli a prisypte podrvený kostihoj (alebo listy) tak, aby siahal zhruba po hladinu rozpustenej masti. V prípade listov použite 30 – 70 gramov. Poriadne premiešajte a nechajte povariť zhruba hodinu. Zmes poriadne preceďte a ešte kým je tekutá ju prelejte do nádoby, kde ju chcete skladovať. Nádobu uzavrite a nechajte masť stuhnúť. Skladujte ju v chladničke a spotrebujte ju do piatich mesiacov.
Tinktúra
Foto: iva/Shutterstock.com
Nakrájaný alebo pomletý kostihoj vložte do nádoby a zalejte kvalitným liehom tak, aby bol koreň prekrytý. Nechajte zmes lúhovať aspoň dva týždne na teplom mieste a občas nádobou potraste. Potom zmes sceďte do tmavšej nádoby, uzavrite a skladujte na suchom tmavom mieste. Potierajte ňou boľavé miesta alebo jazvy.
Upozornenie: Kostihoj obsahuje alkaloidy, ktoré vo väčšom množstve môžu zdravie poškodiť. Pri používaní tejto rastliny teda postupujte s mierou.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.