• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Repík lekársky: Boží bič na choroby

  • 19:04 02.07.2015
  • Bratislava
Repík lekársky: Boží bič na choroby

Arček, konopec, hrebíček, boží bič – nech repík nazvete hocako, stále bude jedným z najviac využívaných a aj najlepších liekov, ktoré nám príroda darovala. V článku vám prezradíme, ako z neho doma vyrobíte liečivé prípravky a na čo všetko nám môže poslúžiť.

Repík využívali už starovekí Gréci na liečenie očí a aj jeho latinský názov Agrimonia znamená doslova „rastlina, ktorá lieči oči“. U nás zbierame listy a vňať z repíka v júli a auguste. Má rád suchú pôdu a veľa slnka, nájdete ho teda najmä na rúbaniskách, lúkach a kopcoch. Pri jeho zbere ale dávajte veľký pozor – repík sa nesmie trhať. Použite nožnice alebo nôž, aby ste oddelili vňať.

Čítajte: Žihľava dvojdomá – mimoriadne liečivá a zdravá bylinka

Repík má tendenciu vlhnúť, sušte ho teda na dobre vetranom, suchom a tmavom mieste. Skladuje sa v papierovom alebo plátenom vrecku.

Čo obsahuje repík a kedy ho používať?

Repík je bohatý na flavonoid kvercetín, silice, triesloviny a polyfenoly katechín a tianín. Taktiež obsahuje saponíny, kyselinu kremičitú a vitamíny B, C, K.

Pôsobí veľmi dobre pri problémoch so žalúdkom, pečeňou alebo celkovo s tráviacim traktom. Keďže obsahuje protizápalové látky, je vhodný pri zápaloch hrdla, problémoch s hlasivkami alebo všeobecne pri nádche. Dokáže ale pomôcť aj močovému ústrojenstvu a ľuďom, ktorí trpia anémiou. Repík sa využíva aj v kozmetike – pomáha bojovať pri vzniku a zapáleniu akné.

Vyskúšajte tieto domáce recepty

  • Čaj – Pripravuje sa zo sušených bylín. Jednu lyžicu zalejte štvrť litrom vody a nechajte lúhovať zhruba päť minút. Pite dva až trikrát denne.
  • Kloktadlo - Môžete nakvapkať niekoľko kvapiek tinktúry do vody alebo kloktať vychladeným repíkovým čajom pri zápaloch hrdla.
  • Tinktúra – Nakrájanú vňať vložte na dno zaváraninovej fľaše a zalejte 40% liehom (žitným alebo ovocným). Fľašu uzatvorte a nechajte aspoň dva týždne zmes odstáť. Preceďte a tinktúru vlejte do menšej fľaštičky. Môžete ju užívať vnútorne (na tráviace ťažkosti) alebo ňou potierať odreniny, ekzémy, popáleniny a akné.
  • Suchý obklad – Povarte listy a vytlačte z nich šťavu. Suché listy potom jemne potrite olejom (aby sa neprilepili na pokožku) a priložte na čelo. Tento obklad má pomôcť uvoľniť migrénu.

Čítajte: Bylinkové sirupy – takto ich jednoducho pripravíte doma

Zaujímavosť na záver

Repík sa v minulosti využíval aj na zaháňanie zlých duchov. Ľudia si ho vešali na dvere, okná alebo ho usušený dávali pod posteľ. Mal za úlohu chrániť pred zlom, škriatkami a obracať zlé čary späť na toho, kto ich vyslal. Traduje sa aj, že ak ste si túto bylinku položili pod vankúš, vyvolala ťažký spánok.

Zdroj: Info.sk, DK, herbal-supplement-resource.com, herbwisdom.com, Foto: geograph.org.
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.