• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
12°Bratislava

Tablety na liečbu myómov maternice už aj na dlhodobú liečbu

  • 9:30 24.07.2015
  • BRATISLAVA
Tablety na liečbu myómov maternice už aj na dlhodobú liečbu

Európska komisia schválila používanie lieku s účinnou látkou ulipristal acetát na dlhodobú liečbu myómov maternice. Doteraz bol uvedený liek schválený len na krátku predoperačnú liečbu tejto diagnózy. Na základe výsledkov podrobných doplnkových štúdií budú môcť ženy v reprodukčnom veku s myómami využiť tento liek s účinnou látkou ulipristal acetát aj na dlhodobú prerušovanú liečbu, čím sa potenciálne vyhnú operácii.

Maternicové myómy sú najčastejšie nezhubné nádory ženského pohlavného ústrojenstva, postihujúce 20% až 40% žien v reprodukčnom veku. Ochorenie sa prejavuje nadmerným menštruačným krvácaním, anémiou, bolesťou, častým močením alebo inkontinenciou moču a neplodnosťou. Maternicové myómy sú obyčajne liečené ich chirurgickým odstránením. V EÚ sa každoročne vykoná približne 300 000 chirurgických zákrokov kvôli myómom maternice a z toho približne 230 000 z nich je hysterektómia (chirurgické odstránenie maternice). Chirurgický zákrok však nemusí byť vhodnou voľbou pre všetky pacientky z lekárskych alebo iných dôvodov. Týka sa to napríklad aj žien, ktoré potrebujú len čas, kým prídu do menopauzy, kedy sa myómy a ich príznaky prirodzene znižujú.

"Sme nadšení z tohto významnému kroku vpred, pretože poskytuje viac možností pre lekárov aj pacientky, ktoré potrebujú vysoko efektívnu a pohodlnú liečbu myómov maternice," povedal Erik Bogsch, generálny riaditeľ spoločnosti Gedeon Richter Plc. "Naďalej ostávame oddaní vývoju liekov v oblasti ženského zdravia, ktoré prispievajú k zvyšovaniu kvality života ženskej časti populácie v každom veku."

Schválenie je založené na posúdení dvoch dlhodobých štúdií III. fázy klinického skúšania, zahŕňajúce 132, respektíve 451 pacientok. Obe štúdie potvrdili účinnosť a bezpečnosť ulipristal acetátu na dlhodobú prerušovanú liečbu. Účinnosť bola preukázaná znížením krvácania, zmenšením objemu myómov a zmiernením bolestí, čím sa zlepšila kvalita života žien, ktoré trpia symptómami myómov maternice.

Štúdie III. fázy klinického skúšania
Obidve štúdie boli navrhnuté za účelom vyhodnotenia účinnosti a bezpečnosti ulipristal acetátu na dlhodobú liečbu maternicových myómov:

• PEARL III štúdia a jej rozšírenie hodnotila účinnosť a bezpečnosť ulipristal acetátu 10 mg v priebehu 4 prerušovaných trojmesačných liečebných cyklov.1

• PEARL IV štúdia hodnotila účinnosť a bezpečnosť ulipristal acetátu 5 a 10 mg v priebehu 4 prerušovaných trojmesačných liečebných cyklov.2

Výsledky štúdie Pearl IV ukázali, že 70% pacientok s dávkou 5 mg dosiahlo po štvrtom cykle liečby amenoreu (zastavenie krvácania). Taktiež došlo k zmenšeniu objemu myómov v priemere na 71,8% pôvodnej veľkosti a počas štúdie sa významne znížil aj objem maternice. Navyše, používanie účinnej látky vykazovalo zlepšenie kvality života a kontrolu bolesti v porovnaní s východiskovým stavom a to aj počas prestávok v liečbe. Tieto výsledky potvrdili už predtým publikované dáta z predchádzajúcich štúdií. "Štúdie PEARL III a IV potvrdili výhody opakovaného použitia účinnej látky v dlhodobej terapii myómov maternice. Momentálne môže tento liek ponúknuť liečebnú terapiu mnohým ženám, ktoré nimi trpia a potenciálne sa môžu vyhnúť chirurgickému zákroku," dodal Dr. Dace Matula, investigátor štúdií PEARL III a Pearl IV.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Profesionálna starostlivosť o vlasy ako od kaderníka? Len so značkou Remington

Profesionálna starostlivosť o vlasy ako od kaderníka? Len so značkou Remington

6:29 10.05.2024Tlačové správy

Značka Remington je lídrom na trhu v oblasti starostlivosti o vlasy v mnohých krajinách sveta, vrátane Slovenska.

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.