Kráľ korenia – šafran

Šafran patrí medzi najdrahšie korenia na svete. Je to spôsobené tým, že zber tejto rastliny sa musí robiť ručne, pričom z hektára nazbieraného šafranu sa vyprodukujú iba štyri kilogramy korenia. Napriek takejto vzácnosti sa do šafranu oplatí investovať. Prečítajte si, prečo.
Kolískou šafranu je pravdepodobne Kašmír, odkiaľ sa rozšíril po celej Ázii a Európe. Poznali ho už v starovekom Grécku, kde jeho vôňu prisúdil samotnému Diovi básnik Homér. Starovekí Rimania šafran húfne využívali – pridávali ho k obetám pre bohov, používali ho na farbenie látok, aromatizovanie vína alebo z neho vyrábali parfumy. Až okolo 20. storočia sa začal používať v kuchyni ako bežná prísada, dovtedy bol skôr prístupný majetným ľuďom.
Zdravotné účinky
Šafran sa za liek považoval už veľmi dávno a starovekí liečitelia ho využívali naozaj všestranne. Používal sa ako afrodiziakum, aj ako prostriedok zabraňujúci počatiu. Predpisoval sa ako súčasť liečby pečene, nevoľností, aj pri kožných alebo očných problémoch. Väčšinu z nich ale moderné výskumy nepotvrdili.
Čítajte: 5 korenín proti depresii
V súčasnosti sa šafran využíva na zmiernenie menštruačných bolestí a vďaka látke aldehyd dokázateľne pomáha bojovať s depresiou. Takisto dokáže ovplyvniť zažívanie a pomáha prekrviť vnútorné orgány.
Najčastejšie ho ale používame v kuchyni, kde je v malom množstve výrobným dochucovadlom.
Pozor na napodobeniny
Ako v minulosti, tak aj dnes sa ľudia pokúšajú drahý šafran napodobniť a tieto napodobeniny potom lacnejšie predať. Aby ste sa tomuto vyhli, kupujte šafran radšej v celku – sýtočervený, krehký, s prenikavou vôňou a ostrou horkou chuťou.
Stránka Drugs.com neodporúča vyššiu dennú dávku šafranu, než je 5 gramov. Môže vám spôsobiť nevoľnosť, bolesti hlavy, problémy s dýchaním a lekári dokonca varujú pred ochrnutím centrálneho nervového systému.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.