Ako variť ryžu? Malou zmenou znížite jej kalórie!

Existuje spôsob, akým môžete znížiť kalórie vašej prílohy o viac ako polovicu. Vedci dúfajú, že tento jednoduchý návod pomôže v boji proti obezite.
Ryža obsahuje dva druhy škrobu, a to stráviteľný a rezistentný. Človek však nedisponuje enzýmami, ktoré by dobre strávili druhý typ. Rezistentný škrob sa preto nepremieňa na jednoduché cukry ako ten stráviteľný.
Znamená to, že čím vyššie množstvo rezistentného škrobu jedlo má, tým menej kalórií príjme naše telo.
Vedci z Vysokej školy chemických vied na Srí Lanke sa preto rozhodli nájsť spôsob, ako premeniť veľkú časť stráviteľného škrobu v bielej ryži na nestráviteľný.
Testovali pritom 38 rôznych druhov ryže a ich procesy počas trávenia. Na základe výsledkov prišli na spôsob prípravy, ktorý jej kalórie dokáže znížiť na minimum.
Čítajte: Pravda o ryži. Je hnedá zdravšia než biela?
S ich návodom si však musíte pripraviť ryžu deň predtým, ako ju chcete konzumovať, no dodržanie postupu je základom k úspešnej premene škrobu.
Tu je odporúčanie:
Do vriacej vody so šálkou bielej ryže pridajte lyžičku kokosového oleja a varte asi 25 minút! Po dovarení nechajte vychladiť a na 12 hodín odložte do chladničky .
Takýmto spôsobom podľa nich dosiahnete 10-násobné zvýšenie rezistentného škrobu než obsahuje ryža pripravená zvyčajným spôsobom. Prijaté kalórie tak znížite v závislosti od druhu ryže až o 50-60%.
Ako je to možné?
Vedci ponúkajú i vysvetlenie: Jednotky glukózy majú v horúcej vode voľnú štruktúru, no ak sa schladí, molekuly sa usporiadajú do pomerne tesných väzieb, čím sa stanú rezistentnými. Rovnako to má fungovať aj pri zemiakoch.
Čítajte: Recept od odborníka: Najzdravší šalát na svete!
Ďalší benefit
Okrem skresania kalórií prišli na ďalšiu výhodu tohto spôsobu prípravy prílohy: "Rezistentný škrob je veľmi dobrý substrát alebo inak zdroj energie pre dobré baktérie v ľudských črevách," uviedol vedúci výskumu, Pushaparaja Thavarajah.
Čítajte: Ako schudnúť zdravo? Dodržujte 6 stravovacích princípov!

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.