• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
17°Bratislava

Žilina sa rozžiari namodro. Pripravuje trojdňový festival o autizme

  • 10:35 30.03.2015
  • ŽILINA
Žilina sa rozžiari namodro. Pripravuje trojdňový festival o autizme

Autizmom trpí viac ako 70 miliónov ľudí. Mestá na celom svete každoročne vyjadrujú solidaritu s týmto ochorením vysvietením svojich hlavných pamiatok namodro. K celosvetovej kampani sa pridáva i Slovensko.

Svetový deň povedomia o tejto vývinovej chorobe pripadá na deň 2.apríla.

Posolstvo nádeje

"Light it up blue" v preklade "Vysvieťme to namodro" organizuje od roku 2008 svetová organizácia Autism Speaks. Modrá farba je symbolom komunikácie i autizmu, a tak sa stala i ústrednou farbou kampane tohto ochorenia.

"Spolu vysvietime oblohu ako maják nádeje a tak zaručíme, aby sa naše posolstvo dostalo k miliónom ľudí po celom svete". (Suzanne Wright, spoluzakladateľka Autism Speaks)

Festival Light it up blue v Žiline

V krajskom meste sa rozsvieti Žilinská radnica, Burianova a Budatínska veža.

Pri príležitosti dňa tejto vývinovej poruchy pripravila Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom -Žilinský región (SPOSA-ŽR) festival s bohatým programom. Zúčastniť sa ho môžete v dňoch od 31.marca do 2.apríla.

  • 31.marec 2015

Modrý výlet je pripravený pre autistické deti a ich rodičov. V modrých tričkách s logom celosvetovej kampane navštívia Budatínsky park a Budatínsku vežu, kde ich čaká špeciálne prispôsobený výklad lektoriek.

Verejnosť bude mať možnosť prísť na mimoriadne večerné prehliadky novootvorenej Budatínskej veže, ktorá ukrýva mnoho zaujímavostí a historických skutočností. Veža je otvorená opäť po rekonštrukcii a namodro zostane vysvietená v čase zotmenia počas celej doby trvania festivalu.

  • 1.apríl 2015

Tešiť sa môžete na akustický koncert v podaní Bystríka a Roba Pappa. Kvôli nepriazni počasia bol program presunutý z námestia do OC MIRAGE.

So svojim STAND-UP-om na tému Autizmus vystúpi Juraj „Šoko“ Tabaček, Basie Frank Band na čele s Barborou Švidraňovou v hudobnom sprievode jej brata, Šimona.

Pre deti je pripravené žilinské Divadlo zo šuflíka s bábkovým predstavením - Pinokio, All stars band, FS Rovňan a ďalší. Okrem toho bude festival spestrený aj o súťaže a detský kútik.

Druhý deň festivalu vyvrcholí o 19:00 slávnostným rozsvietením „namodro“ Radnice mesta Žilina na Mariánskom námestí a Burianovej veže na Hornom vale.

  • 2.apríl 2015

Posledný večer Light it up blue v Žiline sa odohrá na Stanici Žilina Záriečie.

Príďte sa zapojiť do diskusie „život s autizmom“, ktorú bude viesť odborníčka, Mgr. Katarína Melová spolu s dvoma súrodencami trpiacich autizmom.

Bude sa i premietať, a to nový film Jara Vojteka „Tak ďaleko, tak blízko“. Vznikal dlhých sedem rokov, počas ktorých monitoroval dospievanie štyroch detí s rôznymi druhmi autizmu.

Celým festivalom budú sprevádzať maskoty SPOSA-ŽR „Modrí panáčikovia“, ktorí symbolizujú logo tejto organizácie.

K dispozícii budú propagačné materiály a letáky, a ako darček, magnetka „Modrý panáčik“.

Zdroj: Info.sk, sposazr.sk Foto: sposazr.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.