• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
14°Bratislava

Táto nedeľa patrí hviezdam. Nazrite do zákulisia astronómie!

  • 7:53 14.03.2015
  • BRATISLAVA
Táto nedeľa patrí hviezdam. Nazrite do zákulisia astronómie!

Ako pozorovať čiastočné zatmenie Slnka očakávané 20. marca a veľa zaujímavostí zo zákulisia astronómie na Slovensku sa dozvedia všetci, čo sa v nedeľu 15. marca zúčastnia na podujatiach k Dňu hvezdární a planetárií.


Na stretnutie pod hviezdami po celom Slovensku pozývajú v poslednú nedeľu astronomickej zimy organizátori - Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo a Slovenský zväz astronómov do 13 zapojených inštitúcií, hvezdární a planetárií po celom Slovensku.

V Hurbanove sa bude pozorovať Slnko

Všetci čo sa chcú zúčastniť Dňa hvezdární a planetárií 2015, môžu si vybrať zo zoznamu plánovaných podujatí pre tento deň na Slovensku, ktorý je zverejnený na http://www.szaa.org/dpah/list.php. Napríklad Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove pozýva v nedeľu od 14:00 do 17:00 na program v novom digitálnom planetáriu a prehliadku svojej expozície. Začiatok predstavenia je každú celú hodinu. Ak bude jasná obloha bude sa v Hurbanove do 16:00 pozorovať Slnko.

Programy k Dňu hvezdární a planetárií avizujú aj Hvezdáreň v Partizánskom, Hvezdáreň a planetárium v Prešove, Solar Hvezdáreň Senec, Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom, Hvezdáreň v Rimavskej Sobote, Krajské osvetové stredisko v Nitre, Hvezdáreň v Medzeve, Hvezdáreň v Banskej Bystrici, Vihorlatská hvezdáreň v Humennom, Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, Hvezdáreň a planetárium v Košiciach a Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove.

Akcia sa ujala ako deň otvorených dverí

Astronomické pracoviská na Slovensku, ale aj možnosti sledovania nebeských úkazov podľa jasu nočnej oblohy možno nájsť na astronomickej mape Slovenska, na internetovej adrese - http://www.szaa.org/mapa/map.html.

Ako píšu organizátori Dňa hvezdární a planetárií na webstránke k akcii - http://dhp2015.szaa.org/index.php, v minulých rokoch sa vo vybraných astronomických zariadeniach na Slovensku zvykol organizovať Európsky deň planetárií. Tam, kde planetárium nemajú to bol Deň astronómie. Táto tradícia bola založená začiatkom 90-tych rokov 20. storočia z iniciatívy pracovníkov planetária z talianskej Brescie.

"U nás sa ujala ako akýsi deň otvorených dverí pre verejnosť, ktorý bol i pozvánkou na celý astronomický rok. Verejnosť sa obvykle dozvedela o zaujímavých očakávaných astronomických úkazoch, akcia obsahovala i pestrý program pre deti, často spojený aj s pozorovaním."

Termín akcie presne stanovili ešte na jeseň

Na väčšej koordinácii a propagácii akcie a aj na zjednotení termínu sa na jeseň minulého roka dohodla Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove so Slovenským zväzom astronómov a astronomickými zariadeniami na Slovensku.

"Rozhodli sa rozšíriť túto aktivitu a prezentovať odbornú a popularizačnú činnosť v slovenskej astronómii pod spoločným názvom Deň hvezdární a planetárií. Termín akcie bol pevne stanovený na poslednú nedeľu pred jarnou rovnodennosťou, teda pre tento rok na 15. marec 2015," píše sa na webstránke k Dňu hvezdární a planetárií.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Superpočítač varuje pred trojitým úderom: Toto sa stane s ľudstvom

Superpočítač varuje pred trojitým úderom: Toto sa stane s ľudstvom

21:33 05.05.2024Veda

Vedci pomocou superpočítača predpovedali vývoj života na planéte Zem.

Pacientom trpiacim Alzheimerom a záchvatmi môže pomôcť rapamycín

Pacientom trpiacim Alzheimerom a záchvatmi môže pomôcť rapamycín

17:21 02.05.2024Veda

Postup Alzheimerovej choroby u pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou a záchvatmi môže pomôcť spomaliť rapamycín, liek pôvodne určený na potlačenie imunity u pacientov po transplantácii orgánov.

Vedci testovali krv pacientov, ktorí prekonali covid. Toto sa zistilo mesiace po ochorení

Vedci testovali krv pacientov, ktorí prekonali covid. Toto sa zistilo mesiace po ochorení

19:34 29.04.2024Veda

Ochorenie Covid-19 so sebou neraz prináša aj dlhodobé následky. Čo sa však deje s krvou pacientov niekoľko mesiacov po vyliečení?

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.