• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Servác
21°Bratislava

VC Japonska ukončila vážna nehoda, Bianchi bojuje o život

  • 18:46 05.10.2014
  • SUZUKA
VC Japonska ukončila vážna nehoda, Bianchi bojuje o život

Britský jazdec Lewis Hamilton triumfoval v daždivej nedeľňajšej Veľkej cene Japonska motoristickej formuly 1.


Pilot Mercedesu si pripísal tretie víťazstvo po sebe, ôsme v sezóne a celkovo jubilejné 30. v kariére. Na okruhu v Suzuke sa raduje prvý raz.

Bianchi je po havárii v bezvedomí

Vedenie pretekov ukončilo VC po 44 kolách z 53, keď v siedmej zákrute Dunlop havaroval francúzsky jazdec Marussie Jules Bianchi. V tom čase bol na mieste žeriav, ktorý odpratával monopost Adriana Sutila zo Sauberu. Ten mal nehodu na tom istom mieste niekoľko minút pred incidentom Bianchiho.

Podľa Sutila Bianchiho vozidlo narazilo z boku do žeriavu. "Mal som v tej zákrute akvaplaning. Dážď bol stále hustejší a viditeľnosť čoraz menšia. V ďalšom kole pri žltých vlajkách mal rovnaké problémy aj Bianchi. Bol to viac-menej ten istý incident, ale výsledok rozdielny. Žeriav prišiel po moje auto a vtedy sa to stalo," uviedol Sutil.

"Bianchi nie je pri vedomí, do nemocnice ho previezli v sanitke, pretože pre poveternostné podmienky nebol možný presun helikoptérou," informoval hovorca Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) Matteo Bonciani tesne po pretekoch.

Francúzskeho pretekára po incidente v bezvedomí previezli do nemocnice vzdialenej desať kilometrov od okruhu sanitkou, pretože pre zlé poveternostné podmienky nebol možný presun helikoptérou. Bianchiho otec v rozhovore pre francúzsku televíziu uviedol, že jeho syna operovali a je v kritickom stave.

FIA potvrdila, že jazdec Marussie utrpel ťažké poranenie hlavy a po operačnom zákroku ho previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde už nie je pripojený na dýchacie prístroje. Veľa správ o jeho aktuálnom stave zatiaľ nie je. Piloti F1 vyrazili za kolegom do nemocnice, chcú týmto krokom ukázať solidaritu s Francúzom.

Majster sveta z roku 2008 Hamilton zvíťazil pred svojím tímovým kolegom Nicom Rosbergom. Zvýšil pred ním náskok v hodnotení šampionátu na 10 bodov. "Bol to veľmi náročný víkend, upršaný deň. Jazdili sme v ťažkých podmienkach, mali sme skvelých fanúšikov ako každý rok. Dúfam, že Jules je v poriadku," povedal na pódiu Hamilton.

Nemecký jazdec obsadil druhé miesto už ôsmy raz v ročníku. Okrem toho má na konte štyri prvenstvá. Na treťom mieste skončil úradujúci majster sveta Sebastian Vettel z Red Bullu, pre ktorého je to štvrté pódiové umiestnenie v tohtoročnom seriáli MS. Nemec bol pred dvoma týždňami v Singapure druhý a predtým aj dvakrát tretí (Malajzia, Kanada). Nasledujúca veľká cena sa uskutoční už o týždeň v ruskom Soči.


Štartovalo sa za bezpečnostným vozidlom

Pred VC Japonska sa spustil hustý lejak, ktorý neutíchal a štartovalo sa za bezpečnostným vozidlom. Na trati bolo množstvo vody, v druhom kole zasvietili červené vlajky a jazdci sa v sprievode safety car pobrali do boxov. Približne o 8.25 h SELČ preteky odštartovali nanovo a krátko na to odstavil svoj monopost na trati Fernando Alonso z Ferrari pre problémy s pohonnou jednotkou. Bezpečnostné vozidlo ukončilo svoje pôsobenie v 9. kole a začali sa skutočné preteky.

Po 20 kolách z 53 mal víťaz kvalifikácie Rosberg pred Hamiltonom náskok niečo vyše jednej sekundy. Brit sa neustále približoval, v úvode 29. kola napokon využil DRS, dostal sa pred svojho tímového kolegu a okamžite si začal budovať náskok. V 44. kole po havárii Adriana Sutila zo Sauberu vyšiel na trať opäť safety car a s ním aj medicínske vozidlo. Napokon preteky predčasne ukončili.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Automobilka Honda hlási strmý nárast zisku za uplynulý rok 2023/2024

Automobilka Honda hlási strmý nárast zisku za uplynulý rok 2023/2024

13:50 10.05.2024Auto

Japonská automobilka Honda vykázala strmý nárast zisku za uplynulý rok 2023/2024 až o 70 %, keďže predaj jej vozidiel sa zvýšil a slabý jen posilnil príjmy zo zahraničia.

Čínska automobilka BYD vykázala najslabší rast zisku od roku 2022

Čínska automobilka BYD vykázala najslabší rast zisku od roku 2022

14:35 29.04.2024Auto

Čínsky výrobca elektrických áut BYD oznámil za 1. štvrťrok tohto roka rast zisku o viac než desatinu, tempo rastu je však najslabšie od roku 2022.

V roku 2024 by sa malo na svete predať 17 miliónov elektrických áut

V roku 2024 by sa malo na svete predať 17 miliónov elektrických áut

10:47 23.04.2024Auto

Predaj elektrických áut v roku 2024 výrazne vzrastie aj napriek zložitým podmienkam na niektorých trhoch.

Tesla znížila ceny na viacerých kľúčových trhoch

Tesla znížila ceny na viacerých kľúčových trhoch

11:03 22.04.2024Auto

Americký výrobca elektrických áut počas uplynulého víkendu znížil ceny na viacerých dôležitých trhoch vrátane Číny a Nemecka.

Tesla zvažuje prepustenie 20 % pracovnej sily

Tesla zvažuje prepustenie 20 % pracovnej sily

10:57 15.04.2024Auto

Americký výrobca elektromobilov Tesla sa údajne pripravuje na prepustenie až 20 % pracovnej sily.