• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
16°Bratislava

Tesla zvažuje prepustenie 20 % pracovnej sily

  • 10:57 15.04.2024
  • Palo Alto
Tesla zvažuje prepustenie 20 % pracovnej sily

Americký výrobca elektromobilov Tesla sa údajne pripravuje na prepustenie až 20 % pracovnej sily. Uviedli to sptavodajské weby Electrek a Business Insider s odvolaním sa na zamestnancov spoločnosti.

Niekoľko zamestnancov Tesly médiám povedalo, že sa v automobilke šíria klebety o prepustí značného počtu ľudí, pričom podľa niektorých zdrojov by to postihlo až 20 % pracovnej sily. Tesla totiž zápasí so zhoršujúcim sa predajom.

Podľa oboch webov v texaskej Gigafactory kolujú zvesti, že výrobca elektromobilov by mohol oznámiť prepúšťanie už tento týždeň. Robotníkov znepokojilo aj prepúšťanie v továrni vo Fremonte.

V správe Electrek sa uvádza, že prepúšťanie môže zasiahnuť až 20 % zamestnancov, zatiaľ čo Business Insider informoval, že Tesla už skrátila výrobné zmeny v Cybertruck.

Správy prichádzajú po tom, ako najhodnotnejšia automobilka na svete zaznamenala prudký pokles dodávok v 1. štvrťroku 2024 v dôsledku slabnúceho dopytu a zvýšenej konkurencie v Číne, na jednom z jej najväčších trhov.

Globálny dopyt po elektrických vozidlách sa zmiernil, keďže klienti obmedzili veľké nákupy vzhľadom na zhoršujúce sa ekonomické podmienky. Oživenie popularity hybridných modelov v uplynulom roku zasiahlo tiež dopyt po čisto elektrických vozidlách.

Tesla začiatkom tohto roka inštruovala manažérov, aby identifikovali najdôležitejšie úlohy. Automobilka v priebehu minulého roka znížila ceny svojich vozidiel, najmä v Číne, aby podporila odbyt. To však prinieslo len obmedzené zvýšenie predaja.

Výrobca elektrických vozidiel si na rok 2024 stanovil nižšie výrobné ciele vzhľadom na slabší dopyt. A údajne zrušil tiež plány na nízkonákladový elektromobil.

Tesla však zároveň predstavila plány na autonómne riadenie a technológiu umelej inteligencie, aby tento pokles vyrovnala. Generálny riaditeľ Elon Musk nedávno povedal, že prvý robotický taxík predstaví automobilka v auguste tohto roka.

Musk z poklesu predaja obviňuje tiež vysoké úrokové sadzby a slabšiu globálnu ekonomiku.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čínska automobilka BYD vykázala najslabší rast zisku od roku 2022

Čínska automobilka BYD vykázala najslabší rast zisku od roku 2022

VČERA - 14:35Auto

Čínsky výrobca elektrických áut BYD oznámil za 1. štvrťrok tohto roka rast zisku o viac než desatinu, tempo rastu je však najslabšie od roku 2022.

V roku 2024 by sa malo na svete predať 17 miliónov elektrických áut

V roku 2024 by sa malo na svete predať 17 miliónov elektrických áut

10:47 23.04.2024Auto

Predaj elektrických áut v roku 2024 výrazne vzrastie aj napriek zložitým podmienkam na niektorých trhoch.

Tesla znížila ceny na viacerých kľúčových trhoch

Tesla znížila ceny na viacerých kľúčových trhoch

11:03 22.04.2024Auto

Americký výrobca elektrických áut počas uplynulého víkendu znížil ceny na viacerých dôležitých trhoch vrátane Číny a Nemecka.

SEVA: Slovensko v elektromobilite zaostáva, rozvoju by pomohli aj daňové úľavy

SEVA: Slovensko v elektromobilite zaostáva, rozvoju by pomohli aj daňové úľavy

10:08 13.04.2024Auto

Slovensko výrazne zaostáva v rebríčku podielu nových registrácií elektromobilov.