• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
22°Bratislava

Zákonná poistka neochráni vaše auto pred živlami

  • 13:03 04.08.2014
  • BRATISLAVA
Zákonná poistka neochráni vaše auto pred živlami

Majitelia 52 áut, ktoré zhoreli nedávno na poli pri kúpalisku Vincov les, neuvidia zo zákonného poistenia (PZP) žiadne peniaze. Toto poistenie totiž kryje iba škody spôsobené pri prevádzke auta (čiže také, ktoré spôsobíte idúcim autom). Pred prírodnými živlami treba ochrániť svoje auto osobitne. V princípe máte dve možnosti: pripoistenie živlov alebo havarijné poistenie. Ak si necháte poradiť, môžete mať auto chránené za pár eur, radí odborníčka na financie Helena Motlová z OVB Allfinanz Slovensko.

Poisťovne nemajú v PZP kryté živly, preto sa odškodnenia po Vincovom lese (a rovnako vo Vrátnej doline) dočkali iba autá v havarijným poistením. Pre úhradu škody z PZP by musela polícia nájsť jednoznačný dôkaz, že požiar na poli pri kúpalisku vznikol od výfuku naštartovaného automobilu. To sa však nestalo. Vznietenie od zaparkovaného auta sa totiž PZP netýka. Škoda po požiari sa tiež nekryje z PZP, ak sa auto vznieti od susedného horiaceho auta, ak bol požiar zavinený ohorkom cigarety, alebo ak ide o vandalizmus.

Dve riešenia: pripoistenie živlov alebo havarijné poistenie
Podobný požiar ako vo Vincovom lese nie je počas leta ničím výnimočným. Takisto nám hrozí škoda na aute kvôli ďalším živlom (voda / zosuv pôdy ako vo Vrátnej doline). Preto by mal každý majiteľ automobilu zvážiť poistnú ochranu proti živlom. V zásade má dve možnosti: pripoistenie alebo havarijné poistenie.

Pripoistenie proti prírodným živlom: Niektoré poisťovne umožňujú k PZP uzavrieť pripoistenie živlov vrátane krytia požiaru. Pripoistenie sa vzťahuje na živelnú (prírodnú) udalosť, nie cudzie zavinenie. Takisto nie je zahrnuté podpaľačstvo či vandalizmus. Orientačná cena: 10 eur ročne pri poistnej sume 3 000 eur.

Havarijné poistenie: Najlepšia ochrana je havarijné poistenie. Pre staršie autá je vhodná jeho lacnejšia verzia - čiastkové Kasko, ktoré kryje najčastejšie živly, krádež a prípadne aj poškodenie čelného skla. Pri nastavení havarijného poistenia je vhodné poradiť sa s odborníkom na financie, aby ste mali kryté najdôležitejšie riziká za prijateľnú cenu.

Modelový príklad:
Škoda Octavia, rok výroby 2012, vodič narodený v roku 1975 (39 rokov), poistná suma/hodnota vozidla: 17.000 EUR, pri spoluúčasti 5% min. 150 EUR pri škode by takéto poistenie stálo 180 EUR t.j. 15 EUR mesačne.

Peugeot 208, rok výroby 2010, vodička narodená v roku 1994 (20 rokov), poistná suma/hodnota vozidla: 10.000 EUR, pri spoluúčasti 5% min. 150 EUR, by takéto poistenie na krádež, živel a čelné sklo stálo ročne 59,50 EUR t.j. mesačne cca 5 Eur


Odporúčania odborníčky na financie v kocke:
1. Nepodceňujte pri aute poistenie živlov: poraďte sa s odborníkom, či je pre vás vhodnejšie pripoistenie alebo havarijné poistenie
2. Zvážte havarijné vs. čiastkové havarijné poistenie (čiastkové Kasko): čiastkové kryje najčastejšie živly, ale môže kryť aj krádež či poškodenie.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.