• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
17°Bratislava

Video: Kostarika senzačne postúpila do štvrťfinále MS

  • 7:18 30.06.2014
  • RECIFE
Video: Kostarika senzačne postúpila do štvrťfinále MS

Futbalisti Kostariky senzačne postúpili do štvrťfinále XX. majstrovstiev sveta. Stredoameričania zvíťazili nad Grékmi v nedeľňajšom zápase osemfinále na štadióne Arena Pernambuco v brazílskom Recife až po rozstrele z pokutového kopu Grékov. V riadnom hracom čase i po predĺžení sa duel skončil nerozhodne 1:1

Všetko o MS vo futbale nájdete ----> TU

Stredoameričania sa ujali vedenia zásluhou gólu Bryana Ruiza v 52. min. Vyrovnanie zariadil v nadstavenom čase stopér Borussie Dortmund Sokratis Papastathopulos a v "lotérii" rozhodol Michael Umaňa. Vo štvrťfinále nenastúpi v drese Kostariky stopér Óscar Duarte, ktorý dostal v súboji proti "helénom" červenú kartu.

Viac o nedeľňajších osemfinálových zápasoch:

Holandsko ušlo hrobárovi z lopaty a na MS pokračuje

Rozhodca v osemfinále MS naletel Robbenovi a potopil Mexiko

Karibská krajina sa stretne vo štvrťfinále s Holandskom, ktoré v nedeľu zdolalo Mexiko tesne 2:1. Duel sa uskutoční v sobotu 5. júla o 22.00 h SELČ na štadióne Arena Fonte Nova v Salvadore.

Osemfinále - nedeľa:

Kostarika - Grécko 1:1 po predĺžení (1:1, 0:0), na strely zo značky pokutového kopu 5:3, Kostarika postúpila do štvrťfinále

Góly: 52. Bryan Ruiz - 90.+ Papastathopulos, ŽK: 42. Ó. Duarte, 48. Tejeda, 56. Granados, 70. Bryan Ruiz, 90. K. Navas - 36. Samaris, 72. Manolas, ČK: 66. Ó. Duarte (Kost.) za faul po druhej ŽK, rozhodovali: Williams - Cream, Anaz (všetci Aus.)

Jedenástkový rozstrel: Borges (Kost.) - 1:0, Mitroglou (Gréc.) - 1:1, Bryan Ruiz - 2:1, Christodulopulos - 2:2, Giancarlo González - 3:2, Holebas - 3:3, Joel Campbell - 4:3, Gekas - nepremenil, Umaňa - 5:3

Zostavy:
Kostarika: K. Navas - Gamboa (77. Acosta), Ó. Duarte, Giancarlo González, Umaňa, Júnior Díaz - Bryan Ruiz, Borges, Tejeda (66. Cubero), Bolaňos (83. Brenes) - Joel Campbell
Grécko: Karnezis - Torosidis, Manolas, Papastathopulos, Holebas - Karagunis - Salpingidis (69. Gekas), Maniatis (78. Katsouranis), Samaris (58. Mitroglou), Christodulopulos - Samaras

I. polčas

Na konci 7. min mal prvú šancu Bolaňos, jeho strela ľavačkou len tesne minula cieľ. Po necelej polhodine skúsil šťastie z diaľky Karagunis, ale Navas bol pozorný.

V 37. min nevyužil obrovskú šancu Salpingidis, ktorého našiel voľného na hranici malého vápna presným centrom Holebas. Do konca prvej časti si už ani jedno mužstvo neutvorilo gólovú príležitosť.

II. polčas

Kostaričania z ničoho-nič udreli v úvode druhého polčasu. V 52. min umiestnenou strelou k žrdi z hranice pokutového územia skóroval Bryan Ruiz - 1:0. Potom sa až do vylúčenia Kostaričana Duarteho v 66 min nič podstatné neudialo.

Video: Skóre duelu otvoril v 52. minúte Bryan Ruiz
Stredoameričania bojovali o senzačnú účasť vo štvrťfinále udatnou defenzívnou činnosťou a kúskovali hru prerušeniami a zdržiavaním. Gréci však v nadstavenom čase zlomili odpor húževnatého súpera a vyrovnali zásluhou stopéra Papastathopulosa - 1:1.

Video: Vyrovnávajúci gól strelil v nadstavenom čase Sokratis Papastathopulos
Predĺženie a penaltový rozstrel

V predĺžení mal od začiatku navrch európsky tím, ale nedokázal využiť početnú výhodu ani územnú prevahu. V 106. min však mohol rozhodnúť striedajúci Brenes, ale netrafil bránku súpera.

Gréci zase nevyužili prečíslenie piatich proti dvom, keď Christodulopulosovu strelu vyrazil Navas. Kostarický brankár zneškodnil aj tutovku Mitrogloua v úplnom závere predĺženia a nasledovali strely zo značky pokutového kopu.

V lotérii mali pevnejšie nervy Kostaričania, rozhodujúcu penaltu premenil Michael Umaňa.

Video: Penaltový rozstrel
Hlasy:

Jorge Pinto (tréner Kostariky): "Dosiahli sme niečo neuveriteľné. Slovami ani nejde opísať, čo cítim. Nikdy nie je jednoduché hrať s desiatimi hráčmi. Bojovali sme do posledného okamihu, dali sme do toho všetko. Aj Brazílčania na tribúnach nás podporovali. Mali sme dostatok sebavedomia aj v jedenástkovom rozstrele a ani na chvíľu sme nezapochybovali, že tento zápas môžeme aj prehrať. Zaslúžili sme si tento úspech, lebo sme si verili, že ho dosiahneme. Rešpektujeme Holandsko rovnako ako všetkých súperov. Teraz sme však správne nabudení a hladní po ďalšom úspechu.

Fernando Santos (tréner Grécka): "Nerád hovorím o šťastí alebo smole. Možno mali v tomto zápase šťastie súperovi hráči, ale ja im k víťazstvu a postupu gratulujem. Kostarika bola lepším tímom úvodných 15 minút, ale potom sme prevzali iniciatívu. V predĺžení sme mali množstvo šancí, úplne sme ovládli hru. Proti nám však stál brankár Navas, ktorý zohral absolútne kľúčovú rolu v tomto stretnutí. Bez neho by výsledok tohto zápasu vyzeral inak."

Michael Umaňa (obranca Kostariky, úspešný v 11 m rozstrele): "Zostal som pokojný, ako sa len dalo. Noc pred zápasom sa mi snívalo o tom, že sa budú kopať jedenástky a ja pôjdem na tú rozhodujúcu. Spoluhráčom som sľúbil, že ju premením. Teraz som šťastný.

Keylor Navas (brankár Kostariky): "Ďakujem Bohu za tento ďalší krásny úspech pre našu krajinu. Nebol to jednoduchý zápas. Boli momenty, keď sme boli lepším tímom a potom zasa tie, keď mal prevahu súper. Už ani neviem, čo mi prechádzalo hlavou v rozhodujúcich chvíľach v predĺžení či pri penaltovom rozstrele. Viem len, že som chcel veľmi pomôcť svojmu tímu. Bolo to o správnej reakcii a udržaní si nervov. Dosiahli sme ďalší historický výsledok a navždy sme si našli miesto v srdciach našich fanúšikov."

Informácie pochádzajú z AP a orf.at.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.