• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
16°Bratislava

Ako opustiť zamestnanie a cestovať po svete?

  • 19:00 20.06.2014
  • BRATISLAVA
Ako opustiť zamestnanie a cestovať po svete?

Tí, ktorí to urobili hovoria, že to naozaj stojí za to. Zmenili svoj stereotypný život a prežili dlhé dobrodružstvo, ktoré ich vnútorne obohatilo. Závidíte im? Na to je život príliš krátky, tak do toho! 

Len si to predstavte: necháte za sebou všetku zodpovednosť, starosti hodíte za hlavu, v práci oznámite svoju neobvykle dlhú neprítomnosť, ktorá bude vo väčšine prípadov znamenať výpoveď. Vydáte sa za slobodou, poznaním sveta, ale najmä seba samého. 

Hovorí sa predsa, že svet je kniha a tí, ktorí necestujú, čítajú iba jednu stranu.

Budú vás chcieť odhovoriť

A to najmä v súvislosti s budovaním kariéry. Vypočujete si ako si narušíte všetko, čo ste si doposiaľ dosiahli a o čo ste sa snažili a aké ťažké bude znovu si nájsť prácu po návrate domov. Musíte si byť istí, že to je naozaj to, čo chcete. Myslite na dôvody, pre ktoré túžite po zmene a práve to vám pomôže vytrvať na ceste za svojim cieľom, aj napriek zmätku a pochybnostiam, ktoré pocítite.  

Kde a ako začať? 

I bezcieľne putovanie po svete vás môže frustrovať. Nie ste si istí kde začať? Nájdite si svoj cieľ alebo tému, ktorá vám zaujme v konkrétnej krajine. Vydajte sa napríklad na veľký festival či miestne slávnosti a je možné, že práve tam zistíte, kam budú smerovať vaše ďalšie kroky. Lákajú vás hory? Zamestnajte sa v lyžiarskom mestečku! Máte radi pokoj, prírodu a víno? Čo tak vinárske oblasti Toskánska? 

Čítajte: Tipy, ako si užiť dovolenku na 100 %

Ešte pred vycestovaním zohľadnite svoje finančné prostriedky. Budete tak vedieť čo všetko a na ako dlho si môžete dovoliť. Na internete si vopred zistite možnosti lacného ubytovania. Neskôr si v krajine určite niečo nájdete. Výpomocné práce vám budú stačiť na to, aby ste prežili, no nie prežívali! Budete spoznávať, užívať si bez stresu a prídete na to kto ste a čo k šťastnému naplnenému životu skutočne potrebujete.

Bez platenia za ubytovanie

Jednou z možností cestovania a ubytovania hoci aj na druhom konci sveta je čoraz známejší CouchSurfing, teda bezplatné ubytovanie u niekoho, kto je súčasťou tejto komunity rovnako ako vy. Ak ho totiž chcete využívať, sami musíte byť ochotný ponúknuť niekomu inému nocľah.  

Panika z balenia? 

Tu platí základné pravidlo: musíte sa uskromniť! Nemôžete sa zbaliť ako na dvojtýždennú dovolenku. Ako pravý cestovateľ si jednoducho budete musieť zvyknúť na časté pranie v rukách.

Zastavte sa!

Ak už ste na mieste a cítite, že na tom správnom, všetko ostatné nechajte na náhodu! Práve tento krok vám umožní konečne nemyslieť na veci dopredu a zaťažovať si hlavu tým, čo ani netušíte ako dopadne. Nekupujte si cestovné lístky na niekoľko mesiacov dopredu. Môžete to oľutovať. Cestovateľom na voľnej nohe sa naskytuje množstvo príležitostí, o akých sa im nesnívalo. 

Sledujte video: Schody do neba

"Je to súčasť zábavy jednoducho sa prebudiť každý deň a povedať si: Čo chcem robiť dnes? S manželkou sme skončili v krajinách, ktoré sme nemali v pláne navštíviť, a to jednoducho preto, že sme cestou stretli ľudí, ktorí povedali: Musíte ísť s nami!", povedal pre BBC Shahaf Abileah, ktorý opustil svoju prestížnu IT prácu v USA a vydal sa na cesty s manželkou po Afrike, Ázii a tichomorských ostrovoch. 

Nádherné video: Očarujúca Indonézia

Či už pociťujete syndróm vyhorenia alebo vo vás drieme duša cestovateľa, urobte to! Nechcete predsa raz v živote len spomínať na to, čo ste chceli urobiť, ale neurobili a predsa ste mohli. Stačí pritom tak málo! Nabrať odvahu.

Ak si neviete predstaviť dobrodružné cestovanie z krajiny do krajiny, skúste si nájsť prácu v zahraničí naplánovanú aspoň na určitý čas. Sami potom pocítite či vám chýba domov a zabehnutý život alebo ste predsa stvorený pre inú cestu ku šťastiu. Získané skúsenosti sú na nezaplatenie a ak si všetko dobre premyslíte, určite nebudete ľutovať. 

Sledujte video: Ako sa zbaliť na dovolenku?

Zdroj: BD, Info.sk, BBC.com, zahr Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najčastejšia chyba pri umývaní auta: Takto škodíte kľúčovým súčiastkam

Najčastejšia chyba pri umývaní auta: Takto škodíte kľúčovým súčiastkam

DNES - 7:18Zaujímavosti

Majitelia áut, ktorí využívajú výhody ručných autoumyvární, by si mali dať pozor na chybu, ktorá môže poškodiť dôležité komponenty vozidla.

Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

VČERA - 20:02Zaujímavosti

Ak dodržíte tieto rady, pri polievaní svojej záhrady ušetríte nielen čas, ale aj peniaze.

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

VČERA - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

20:27 28.04.2024Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

19:38 28.04.2024Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.