Prečo rajčiny nechutia a nevoňajú ako rajčiny?

Kupovali ste rajčiny aj počas zimného obdobia? Supermarkety ich ponúkajú prakticky neustále. Natrafili ste aj na také, ktoré aj chutia ako rajčiny?
Rajčiny zvyčajne vyzerajú lákavo. Ilustračné foto: SXC
O výhodách konzumácie rajčín sme už čo to popísali. Problémom však ostáva kúpiť takú rajčinu, ktorá aj chutí ako rajčina.
Český web MF DNES zisťoval, ako sa pestujú rajčiny a zelenina, ktorá sa aj k nám dostáva počas celého roka zo Španielska.
Rajčiny z Almérie zo Španielska naozaj krásne vyzerajú, no pri ich konzumácii ostáva iba pri tom, ako vyzerajú. Chuť a vôňa asi ostala v Španielsku. Alebo je to inak?
Zamestnanec jednej zo spoločnosti dokonca otvorene hovorí ako to je: "Jasné, že naše rajčiny nemajú žiadnu chuť," priznáva predák firmy Cristallplant Antonio Ortega pre Idnes.cz.
Čítajte: Päť zdravotných výhod konzumácie rajčín
"Rajčiny nakrájaj, dobre posoľ a polej olivovým olejom. A potom už ti nebude chýbať ani chuť rajčiny," radí ďalší zo zamestnancov.
V Španielsku pestujú viacero druhov zeleniny v obrovských fóliovníkoch na rozlohe tridsať tisíc akrov zeme. Práve odtiaľto putuje zelenina do supermarketov aj u nás.
Aký je celý proces pestovania a prečo rajčiny nemajú chuť?
Podľa miestneho manažéra sa tu pestujú špeciálne vyšľachtené druhy, ktoré sa veľmi pomaly kazia. Zbierajú sa ešte predtým, než dozrejú. Po zbere sa zelenina balí a etiketuje podľa miesta exportu. U nás si zeleninu kúpime zhuba na štvrtý deň po jej zbere.
Keď sa ocitnete v obrovských fóliovníkoch, len ťažko by ste povedali, že ide o poľnohospodárstvo. Skôr o továreň. Rastliny sú zasadené vo vreciach s drveným vulkanickým substrátom a "klasickú" zeminu ani "nevidia".
Možno aj toto sú odpovede na otázku prečo rajčiny nechutia ako rajčiny.
Čítajte: Bolesť hlavy? Vyskúšajte zemiaky alebo špenát
Automatizované zavlažovanie dodáva zelenine všetky potrebné živiny, hnojivo a vodu prostredníctvom hadičiek. Senzory hlásia kedy je čas na zavlažovanie.
Keby ste sa pozreli na obrovské fóliovníky z vtačej perspektívy, videli by ste naozaj len biely fľak. 330 slnečných dní v roku je ideál pre pestovanie zeleniny.
Chémie je vraj už menej
V poslednej dobe španielskej Almérii konkurujú podobné severoafrické pestovateľské spoločnosti. Cenovo sú na tom lepšie v Afrike. Cena práce tlačí ceny zeleniny dole. Možno je konkurencia tým správnym impulzom, pretože to donútilo Španielov pozrieť sa aj na kvalitu zeleniny, ktorú pestujú.
Podľa španielskych pestovateľov sa skončilo s veľkým množstvom postrekov, ktoré mohli mať súvis s obvineniami zo zvýšeného počtu vzniku rakoviny. V boji s parazitmi si pomáhajú aj nasadením hmyzu, biologická ochrana sa im osvedčuje.
Či bude toto stačiť a rajčiny budú časom naozaj chutiť ako rajčiny, na to si asi ešte chvíľu počkáme. Ak vôbec...

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.