Prívarková klasika od Lenivej kuchárky: Vyskúšajte jej overený recept
- 10:19 05.07.2024
- Bratislava

Pamätáte sa, ako chutilo leto u babičky? Šťavnaté rajčiny, papriky dozreté na slnku či koláče plné sladkého ovocia. Všetky tieto chute i vône si môžete pripomenúť vďaka receptom od Lenivej kuchárky.
Pokiaľ patríte k milovníkom leta a tradičnej slovenskej kuchyne, určite si zamilujete recepty od známej foodblogerky a autorky niekoľkých kuchárskych kníh, Veroniky Čopíkovej. Pod prezývkou Lenivá kuchárka už niekoľko rokov pripravuje jednoduché, no veľmi chutné recepty, ktoré by v lete nemali chýbať ani na vašom stole.
Na domácu kuchyňu nedá dopustiť
Hoci sa Lenivá kuchárka k vareniu a pečeniu dostala až po vysokej škole, rýchlo sa pre ňu stali obľúbenou formou meditácie. Tajomstvom úspechu sú pre ňu kvalitné ingrediencie a rýchla príprava. Jej šošovicový prívarok je dôkazom, že recepty našich starých mám tu budú s nami večne. Dobrú chuť.
ŠOŠOVICOVÝ PRÍVAROK podľa Lenivej kuchárky
Foto: Oksana Mizina/Shutterstock.com
Ingrediencie:
150 g cibule
3 strúčiky cesnaku
200 g zemiakov
200 g červenej šošovice
150 ml smotany na šľahanie
2 špekáčiky
2 PL panenského olivového oleja
1 PL jablčného octu
1 ČL zemiakového škrobu
1 ČL majoránky
1 ČL mletej rasce
2 bobkové listy
soľ a čierne korenie
muškátový orech
čerstvý kôpor
Postup:
V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a opečieme dosklovita. Pridáme na menšie kocky nakrájané zemiaky, osolíme, zalejeme horúcou vodou (500 ml) a varíme prikryté na miernom plameni 10 minút. Následne pridáme prepláchnutú červenú šošovicu, ochutíme soľou, čiernym korením, majoránkou a rascou. Prilejeme 500 ml horúcej vody, premiešame a pridáme bobkové listy. Prikryté varíme asi 20 minút, kým nie sú zemiaky a šošovica mäkké.
Do prívarku prelisujeme strúčiky cesnaku, prilejeme smotanu na šľahanie, do ktorej sme rozhabarkovali zemiakový škrob. Premiešame a povaríme ešte pár minút. Na záver do prívarku nastrúhame štipku muškátového orecha, dochutíme soľou, čiernym korením a vmiešame hrsť nasekaného čerstvého kôpru. Podľa chuti pridáme jablčný ocot. Prívarok servírujeme so špekáčikmi, ktoré vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 30 minút. Po upečení špekáčiky nakrájame na kolieska a poukladáme na každú porciu prívarku. Ozdobíme čerstvým kôprom. Prajeme dobrú chuť.

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum
Každodennú aktivitu možno aj vy vykonávate nesprávne. Čo na to hovoria odborníci?

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou
Ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť ruskú stíhačku, použili na to nezvyčajný typ zbrane.

Na mobily útočí nový podvod, tento krok nevynechajte!
Nový typ podvodu umožňuje útočníkom dostať sa k vašim súkromným informáciám alebo vás odpočúvať. Ako tomu zabrániť?

Kardinál si kvôli konkláve zmenil dátum narodenia
Pomôže mu to presadiť svoj názor?

Hrozivý nález z Pompejí: Toto našli v jednom z domov
Rodina, ktorá pri výbuchu sopky zhorela zaživa, sa v posledných chvíľach pokúšala zabrániť tragédii.