Nenápadná prísada zhoršuje vysychanie pokožky, na toto si dajte pozor

Prísada, ktorá sa bežne používa pri varení, môže viesť k zhoršeniu príznakov ekzému.
Zlé správy nielen pre tých, ktorí majú ekzém. Štúdia z prostredia University of California v San Franciscu totiž dokazuje, že strava s vysokým obsahom soli zvyšuje riziko vzniku tohto ochorenia.
Z výskumu publikovaného v žurnále JAMA Dermatology vyplýva, že už jeden extra gram soli za deň, čo je približne množstvo, aké sa dá nájsť v jednom Big Macu, zvyšuje riziko ekzému o 22 percent.
Stačí jeden gram denne
Foto: CKYN stock photo/Shutterstock.com
Ekzém je náročné zápalové ochorenie najmä preto, že sa len sťažka dá odhadnúť, čo a v akom čase spustí jeho vzplanutie.
„Vzplanutie ekzému sa pacientom zvláda ťažko, zvlášť, keď ho nedokážu vopred odhadnúť a nemajú žiadne odporúčanie, ako sa mu vyhnúť.“
Vedci v rámci štúdie analyzovali vzorky moču a zdravotné záznamy vyše 215 tisíc Britov vo veku 30 až 70 rokov. Zo záznamov zistili, či daný pacient trpí atopickou dermatitídou a v akej intenzite, a moč zas prezradil, koľko sodíka za deň prijme.
Podľa vedcov každý extra gram sodíka vylúčeného močom za 24 hodín súvisí s o 11 percent vyšším rizikom diagnózy ekzému, o 16 percent vyšším rizikom aktívneho vzplanutia a o 11 percent vyšším rizikom zhoršenia ochorenia.
Pre Spojené štáty boli výsledky podobné – prieskum 13 tisíc dospelých ukázal, že každý extra gram soli v strave súvisí s 22-percentným rizikom aktívneho vzplanutia ekzému.

Toto by mali robiť alergici každý deň, 30-sekudový trik zabráni sennej nádche
Robte túto jednoduchú 30-sekundovú úlohu každý deň a vyhnite sa tak sennej nádche.

Žiletky v hrdle? Takto vyzerajú príznaky nového variantu covidu
SARS-CoV-2 stále mutuje. Dôkazom toho je aj nový variant Nimbus.

Vyrážky vznikajú aj pri varení, pozor na túto chybu!
Tento krok pri varení sa môže podpísať pod poškodené zdravie a výzor vašej pokožky.

Táto generácia má nižšie riziko demencie, ukázala štúdia
Najvýraznejšie sa to ukazuje u žien.

Tieto dva druhy strukovín znižujú cholesterol a zmierňujú riziko srdcového infarktu
Štúdia potvrdila, že dva typy strukovín výrazne znižujú cholesterol a zápal, čím chránia pred srdcovými chorobami.