Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus
Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?
Pod pojmom alkoholizmus rozumieme závislosť na alkohole, pri ktorej človek stráca kontrolu nad množstvom vypitého alkoholu, a tento návyk mu preniká do bežného života. Niektorí ľudia sú naň náchylnejší v dôsledku genetickej predispozície, o čom hovorí aj Andrew Huberman.
Huberman je je známy vďaka vlastnému podcastu The Huberman Lab, do ktorého si pravidelne pozýva hostí z oblasti vedy, zdravia a zdravého životného štýlu. V jednej z epizód sa rozhovoril o problematike alkoholizmu.
„Rád by som sa zmienil o niečom, čo asi veľa ľudí nevie, a síce že mnohí pravidelní konzumenti alkoholu alebo ľudia s genetickou predispozíciou na alkoholizmus sa pri pití cítia energicky a dobre, a tento pocit im ostáva dlhší čas.“
Podľa Hubermana za vznik závislosti z veľkej časti môže tento dobrý pocit, ktorý vytvára nezdravý návyk hľadania uvoľnenia pred jeho odznením. Netýka sa to len ťažkých alkoholikov, ale aj ľudí, ktorí sa považujú za príležitostných konzumentov.
„Chronický neznamená, že pije tony alkoholu. Môže ísť o človeka, ktorý si dá dva poháriky za večer alebo pije každý druhý deň alebo každý týždeň od štvrtka do nedele – u týchto ľudí dochádza k zvýšenej pozornosti a lepšej nálade, keď pijú.“
U ľudí, ktorí pijú nepravidelne, je dobrý pocit prameniaci z alkoholu krátkodobý a rýchlejšie prechádza do únavy a poklesu motorických zručností či jasného komunikovania, tvrdí Huberman.
Uvedené vedľajšie účinky sú iné ako tolerancia na alkohol, ktorá má tiež rozličný priebeh v závislosti od konkrétneho človeka. Ich podoba, intenzita a pravidelnosť pritom často dokáže určiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus.
Študentka sa nakazila plesňou, teraz varuje pred týmto predmetom
Predmet, ktorý používala každý deň, ju niekoľkokrát priviedol na pohotovosť a nakazil plesňou.
Lekárka varuje: Táto toxická vec v kuchyni ohrozuje vaše pľúca
V prípade renovácií alebo iných náročnejších prác v kuchyni môže podľa lekárky dôjsť k život ohrozujúcemu stavu.
Toto spracované jedlo je pre vás v skutočnosti dobré
Nie všetky spracované potraviny sú pre zdravie škodlivé. Pri tejto výhody prevažujú nad možnými negatívami.
Pri prevencii i liečbe hemoroidov sú dôležité režimové opatrenia
Pri prevencii i liečbe hemoroidov sú dôležité režimové opatrenia. Dbať treba na zdravú stravu či dostatok tekutín, rovnako na pravidelný pohyb a primeranú hygienu.
Akupunkturista radí: 12 jedál, ktoré vám ničia srdce
Ak chcete chrániť svoje srdce pred ochoreniami, vyhnite sa týmto dvanástim obľúbeným potravinám.