Účinnosť liekov ovplyvňujú aj potraviny, tieto sú najzásadnejšie
Účinnosť a bezpečnosť lieku môžu ovplyvniť aj interakcie s potravinami.
Upozornil na to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) s tým, že významne interagujú napríklad alkohol, niektoré druhy citrusového ovocia, kofeín či niektoré mliečne výrobky. Pri vydávaní liekov je preto podľa neho dôležité upozorniť pacienta na rizikové potraviny.
„Príjem kofeínu môže vplývať na to, ako lieky, ktoré užívame, účinkujú. Jeho konzumácia môže v niektorých prípadoch ovplyvniť napríklad vstrebávanie liekov do organizmu, alebo zvýšiť riziko nežiaducich účinkov liekov a znížiť ich účinnosť,“ ozrejmil ŠÚKL na sociálnej sieti.
Opatrný treba podľa neho byť aj pri užívaní vitamínov či iných doplnkov stravy, pretože môžu obsahovať bylinky, ktoré spôsobujú liekové interakcie. Týka sa to napríklad čiernej rasce, cesnaku, ženšenu, ginka, ľubovníka bodkovaného či kurkumína.
Pozor na nebezpečné sviečky: Tieto druhy škodia viac ako cigaretový dym
Odborníci tvrdia, že tieto typy sviečok môžu byť pre vaše zdravie horšie ako dym z cigariet.
Toto obľúbené jedlo znižuje chrápanie
Častejšia konzumácia mliečnej potraviny znižuje mieru chrápania.
Zeler znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje trávenie aj funkciu obličiek
Zeler znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje trávenie aj funkciu obličiek. Pre jeho obsah vlákniny uľavuje od zápchy a vďaka obsahu flavonoidov znižuje riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva.
Tieto druhy alkoholu spôsobujú na druhý deň úzkosť
Jeden druh alkoholu môže byť prospešný pre mozog.
Tieto vitamíny nikdy neužívajte spolu, môže dôjsť k poškodeniu orgánov
Odborník prezradil, ktoré doplnky stravy by ste nikdy nemali užívať spoločne.