• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Pribrať sa dá aj zo zeleniny. Tieto tri druhy k tomu najviac prispievajú

  • 20:53 29.09.2023
  • Cambridge
Pribrať sa dá aj zo zeleniny. Tieto tri druhy k tomu najviac prispievajú

V strednom veku záleží na správnom výbere každého sústa. Ak nechcete pribrať, brzdite s týmito tromi druhmi zeleniny.

Zeleninu všetci poznáme ako účinnú zbraň proti zlým stravovacím návykom. Viac ako desaťročný výskum z Harvardu však pripomína, že niektoré jej druhy môžu napriek populárnej predstave viesť k priberaniu, a to najmä v strednom veku.

Výskum, ktorý sa zameral na stravovanie viac ako 136 tisíc účastníkov vo veku do 65 rokov, po 24 rokoch dospel k záveru, že k priberaniu častejšie dochádza u ľudí, ktorí jedia zemiaky, hrášok a kukuricu.

Sacharidy radšej z iných zdrojov

Účastníci na začiatku výskumu a potom každé ďalšie štyri roky vypĺňali dotazník, v ktorom uviedli podrobnosti o svojom zdravotnom stave, osobnom profile a životnom štýle. Každé štyri roky sa ich hmotnosť zvyšovala v priemere o 1,5 kilogramu.

Oproti zemiakom, hrášku a kukurici, ktoré sa ukázali ako druhy zeleniny najviac prispievajúce k priberaniu, konzumenti brokolice, mrkvy a špenátu, priberali menej. Oproti tým, ktorí počas 24 rokov jedli zeleninu s vysokým obsahom škrobu, títo ľudia pribrali priemerne o takmer 3 kilogramy menej, a to najmä v prípade účastníkov, ktorí do výskumu vstupovali s nadváhou alebo obezitou, a žien.

Podľa vedcov konzumácia zemiakov, kukurice a hrášku súvisí so zvýšeným glykemickým indexom, čo takisto prispieva k priberaniu. Namiesto nich odporúčajú častejšie jesť jedlá s vysokým obsahom vlákniny ako je celozrnné pečivo, a ovocie ako jablká.

Vedci v závere dodávajú, že ide o pozorovaciu štúdiu, takže z nej nemožno jednoznačne vyvodiť záver, že konzumácia niektorých druhov zeleniny spôsobuje priberanie.

Otázky vzbudzuje aj metodika – experti sa totiž pri výskume spoľahli na subjektívne hodnotenie účastníkov prostredníctvom dotazníkov, takže ich skúsenosť nemožno objektívne zhodnotiť.

Napriek tomu sa výskum snaží o zdôraznenie „potenciálnej dôležitosti kvality sacharidov ako zdroja pre dlhodobé udržiavanie zdravej hmotnosti“.

Zdroj: Info.sk, DP, bmj.com, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

8:16 24.07.2024Zdravie

V slovenských povrchových vodách, využívaných na kúpanie, sa môžu vyskytovať tzv. morské vibriá.

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

7:12 24.07.2024Zdravie

Horúce letné teploty nie sú dôvodom, pre ktorý sa oplatí odhodiť pyžamo. Lekári vysvetľujú, prečo je to nebezpečné.

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

19:37 20.07.2024Zdravie

Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

20:05 17.07.2024Zdravie

Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

21:34 14.07.2024Zdravie

Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.