Pribrať sa dá aj zo zeleniny. Tieto tri druhy k tomu najviac prispievajú
![Pribrať sa dá aj zo zeleniny. Tieto tri druhy k tomu najviac prispievajú](https://data.info.sk/photo/article/2023/09/240030/o_qf1LqUr.jpg)
V strednom veku záleží na správnom výbere každého sústa. Ak nechcete pribrať, brzdite s týmito tromi druhmi zeleniny.
Zeleninu všetci poznáme ako účinnú zbraň proti zlým stravovacím návykom. Viac ako desaťročný výskum z Harvardu však pripomína, že niektoré jej druhy môžu napriek populárnej predstave viesť k priberaniu, a to najmä v strednom veku.
Výskum, ktorý sa zameral na stravovanie viac ako 136 tisíc účastníkov vo veku do 65 rokov, po 24 rokoch dospel k záveru, že k priberaniu častejšie dochádza u ľudí, ktorí jedia zemiaky, hrášok a kukuricu.
Sacharidy radšej z iných zdrojov
Účastníci na začiatku výskumu a potom každé ďalšie štyri roky vypĺňali dotazník, v ktorom uviedli podrobnosti o svojom zdravotnom stave, osobnom profile a životnom štýle. Každé štyri roky sa ich hmotnosť zvyšovala v priemere o 1,5 kilogramu.
Oproti zemiakom, hrášku a kukurici, ktoré sa ukázali ako druhy zeleniny najviac prispievajúce k priberaniu, konzumenti brokolice, mrkvy a špenátu, priberali menej. Oproti tým, ktorí počas 24 rokov jedli zeleninu s vysokým obsahom škrobu, títo ľudia pribrali priemerne o takmer 3 kilogramy menej, a to najmä v prípade účastníkov, ktorí do výskumu vstupovali s nadváhou alebo obezitou, a žien.
Podľa vedcov konzumácia zemiakov, kukurice a hrášku súvisí so zvýšeným glykemickým indexom, čo takisto prispieva k priberaniu. Namiesto nich odporúčajú častejšie jesť jedlá s vysokým obsahom vlákniny ako je celozrnné pečivo, a ovocie ako jablká.
Vedci v závere dodávajú, že ide o pozorovaciu štúdiu, takže z nej nemožno jednoznačne vyvodiť záver, že konzumácia niektorých druhov zeleniny spôsobuje priberanie.
Otázky vzbudzuje aj metodika – experti sa totiž pri výskume spoľahli na subjektívne hodnotenie účastníkov prostredníctvom dotazníkov, takže ich skúsenosť nemožno objektívne zhodnotiť.
Napriek tomu sa výskum snaží o zdôraznenie „potenciálnej dôležitosti kvality sacharidov ako zdroja pre dlhodobé udržiavanie zdravej hmotnosti“.
![V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/252096/s_CsmEe4O.jpg)
V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu
V slovenských povrchových vodách, využívaných na kúpanie, sa môžu vyskytovať tzv. morské vibriá.
![Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/252091/s_Wfg4Dzu.jpg)
Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári
Horúce letné teploty nie sú dôvodom, pre ktorý sa oplatí odhodiť pyžamo. Lekári vysvetľujú, prečo je to nebezpečné.
![Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/251868/s_phpokjUsp.jpg)
Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť
Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.
![Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/251794/s_phpQKxDfW.jpg)
Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život
Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.
![Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/251746/s_phpnwwJ9Q.jpg)
Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina
Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.