• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 14.7.2024Meniny má Kamil
29°Bratislava

Pribrať sa dá aj zo zeleniny. Tieto tri druhy k tomu najviac prispievajú

  • 20:53 29.09.2023
  • Cambridge
Pribrať sa dá aj zo zeleniny. Tieto tri druhy k tomu najviac prispievajú

V strednom veku záleží na správnom výbere každého sústa. Ak nechcete pribrať, brzdite s týmito tromi druhmi zeleniny.

Zeleninu všetci poznáme ako účinnú zbraň proti zlým stravovacím návykom. Viac ako desaťročný výskum z Harvardu však pripomína, že niektoré jej druhy môžu napriek populárnej predstave viesť k priberaniu, a to najmä v strednom veku.

Výskum, ktorý sa zameral na stravovanie viac ako 136 tisíc účastníkov vo veku do 65 rokov, po 24 rokoch dospel k záveru, že k priberaniu častejšie dochádza u ľudí, ktorí jedia zemiaky, hrášok a kukuricu.

Sacharidy radšej z iných zdrojov

Účastníci na začiatku výskumu a potom každé ďalšie štyri roky vypĺňali dotazník, v ktorom uviedli podrobnosti o svojom zdravotnom stave, osobnom profile a životnom štýle. Každé štyri roky sa ich hmotnosť zvyšovala v priemere o 1,5 kilogramu.

Oproti zemiakom, hrášku a kukurici, ktoré sa ukázali ako druhy zeleniny najviac prispievajúce k priberaniu, konzumenti brokolice, mrkvy a špenátu, priberali menej. Oproti tým, ktorí počas 24 rokov jedli zeleninu s vysokým obsahom škrobu, títo ľudia pribrali priemerne o takmer 3 kilogramy menej, a to najmä v prípade účastníkov, ktorí do výskumu vstupovali s nadváhou alebo obezitou, a žien.

Podľa vedcov konzumácia zemiakov, kukurice a hrášku súvisí so zvýšeným glykemickým indexom, čo takisto prispieva k priberaniu. Namiesto nich odporúčajú častejšie jesť jedlá s vysokým obsahom vlákniny ako je celozrnné pečivo, a ovocie ako jablká.

Vedci v závere dodávajú, že ide o pozorovaciu štúdiu, takže z nej nemožno jednoznačne vyvodiť záver, že konzumácia niektorých druhov zeleniny spôsobuje priberanie.

Otázky vzbudzuje aj metodika – experti sa totiž pri výskume spoľahli na subjektívne hodnotenie účastníkov prostredníctvom dotazníkov, takže ich skúsenosť nemožno objektívne zhodnotiť.

Napriek tomu sa výskum snaží o zdôraznenie „potenciálnej dôležitosti kvality sacharidov ako zdroja pre dlhodobé udržiavanie zdravej hmotnosti“.

Zdroj: Info.sk, DP, bmj.com, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lekárka: Toto často pozorujem u ľudí, ktorí neskôr ochorejú na rakovinu

Lekárka: Toto často pozorujem u ľudí, ktorí neskôr ochorejú na rakovinu

19:38 11.07.2024Zdravie

Špecialistka prezradila, čo spája väčšinu onkologických pacientov ešte predtým, ako si vypočujú hrozivú diagnózu.

Obľúbené ovocie zintenzívňuje účinok viacerých druhov liekov: Nie sú medzi nimi aj vaše?

Obľúbené ovocie zintenzívňuje účinok viacerých druhov liekov: Nie sú medzi nimi aj vaše?

6:55 10.07.2024Zdravie

Pacienti, ktorí užívajú vybrané druhy liekov, by si mali dať pozor na konzumáciu tohto ovocia. Môže totiž výrazne zintenzívniť ich účinok.

Toto je dôvod, prečo vás bolí v boku pri fyzickej aktivite

Toto je dôvod, prečo vás bolí v boku pri fyzickej aktivite

19:41 08.07.2024Zdravie

Mnohí ľudia poznajú ostrú bolesť pod hrudným košom, ktorá sa objaví pri behu či cvičení. Málokto však vie, čo je jej príčinou.

Cesta lietadlom zvyšuje riziko trombózy, títo ľudia si musia dať pozor

Cesta lietadlom zvyšuje riziko trombózy, títo ľudia si musia dať pozor

9:21 08.07.2024Zdravie

Riziko vzniku trombózy sa v lete zvyšuje.

5 najväčších zdrojov mikroplastov vo vašom dome: Takto sa vám dostávajú do tela

5 najväčších zdrojov mikroplastov vo vašom dome: Takto sa vám dostávajú do tela

21:58 07.07.2024Zdravie

Nebezpečné mikroplasty sa skrývajú v každodenných predmetoch.