Ako si prihrievate ryžu? Pozor na nebezpečný syndróm, tento spôsob vynechajte!

Nesprávne ohrievanie uvarenej ryže môže viesť k tvorbe smrteľných toxínov. Ako to robiť správne a bezpečne?
Teplá, sparená a nadýchaná ryža spoľahlivo zasýti a uspokojí chuťové poháriky každého hladného jedáka. Nanešťastie je tento pokrm takisto živnou pôdou pre Bacillus cereus a ďalšie baktérie, ktoré vytvárajú spóry odolné voči teplu. Nedokáže ich odstrániť dokonca ani varný proces.
Ryža, ktorú po uvarení necháte vychladnúť pri izbovej teplote, poskytuje ideálne podmienky pre rast a množenie baktérií, ktoré po skonzumovaní môžu viesť až k otrave známej aj ako syndróm praženej ryže („fried rice syndrome“). Nebezpčeným následkom sa dá vyhnúť, kľúčové sú však príprava, varenie a skladovanie ryže.
Príprava a skladovanie
Dobrým začiatkom pred prípravou akéhokoľvek jedla je umývanie rúk. Následne by ste mali pristúpiť k umytiu samotnej ryže, ktoré ju síce zbaví nečistôt a prípadného drobného hmyzu, no pred B. cereus vás neochráni.
Ešte pred dusením je potrebné dosiahnuť bod varu, ktorý eliminuje všetky škodlivé mikroorganizmy. Po varení je vhodné servírovať ryžu čím skôr, alebo ju rýchlo vychladiť a v uzatvorenej nádobe umiestniť do chladničky alebo mrazničky. Vyhnite sa skladovaniu ryže pri izbovej teplote po dobu dlhšiu ako jedna hodina.
Ohrievanie
V prípade, že ste ryžu pripravili a skladovali bezpečne podľa vyššie zmieneného postupu, v nasledovnej fáze ju môžete rovnako bezpečne ohriať v mikrovlnke, na panvici alebo dusením. Ohrievanie ryže, ktorá dlhší čas stála odložená na kuchynskej linke, však nemusí byť bezpečné.
Opakované ohrievanie a chladenie ryže poskytuje baktériám, ako je B. cereus, skvelú príležitosť na rast a množenie, a tak zvyšuje riziko syndrómu praženej ryže.
Syndróm praženej ryže
V závažných príznakoch môže mať otrava B. cereom smrteľné následky, pričom sa netýka len konzumácie znovu ohrievanej ryže, ale aj takto pripravených cestovín.
Prípadová štúdia z roku 2011 dokumentuje situáciu, pri ktorej došlo k otrave 20-ročného študenta po desiatich hodinách od zjedenia päťdňových cestovín. Podobná udalosť sa odohrala v roku 2003, keď celá rodina jedla osemdňový cestovinový šalát, čo malo za následok jedno úmrtie a hospitalizáciu piatich detí.
Príznaky syndrómu praženej ryže
B. cereus počas rastu vylučuje toxín, ktorý v tele spúšťa príznaky, ako je vracanie a hnačka. Vo väčšine prípadov príznaky ustupujú v priebehu dvoch dní od nakazenia aj bez lekárskeho zásahu.
V závažnejších prípadoch pacientom nepomôžu ani antibiotiká, pretože zdrojom príznakov je toxín, a nie samotná baktéria, ktorá ho produkuje. Liečba sa preto zameriava najmä na dopĺňanie tekutín a tlmenie prípadnej bolesti.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.