Ako kofeín v krvnom obehu ovplyvňuje ukladanie tuku a riziko cukrovky

Množstvo kofeínu v krvi má dramatický vplyv na ukladanie tuku v tele, a nielen to. Vedci prichádzajú s najnovším zistením o vplyve kávy aj na cukrovku.
Vedci zo švédskeho inštitútu Karolinska a britského Imperial College London prišli s novým návrhom, ako ľuďom pomôcť zastaviť ukladanie tuku v tele. Podľa nich by tento problém mohli vyriešiť nízkokalorické kofeínové nápoje, ktoré sa v najnovšom prieskume osvedčili aj ako spoľahlivý nástroj prevencie pred cukrovkou.
Z výskumu je zrejmé, že množstvo kofeínu v krvi ovplyvňuje množstvo ukladaného tuku, ktoré je závažným faktorom pri zvažovaní rizika vzniku diabetu 2. typu a srdcovo-cievnych ochorení.
Káva ako nástroj proti tuku aj ochoreniam
Cieľom štúdie bolo na základe genetických markerov stanoviť presnú spojitosť medzi hladinou kofeínu v krvi, BMI a rizikom cukrovky.
„Geneticky predikované vyššie koncentrácie kofeínu v plazme sa spájajú s nižším BMI a celkovým objemom telesného tuku,“ píšu vedci v štúdii. „Geneticky predikované vyššie koncentrácie kofeínu okrem toho taktiež súvisia s nižším rizikom diabetu 2. typu.“ K zníženiu rizika cukrovky podľa všetkého dochádza prostredníctvom znižovania BMI vďaka kofeínu.
Štúdia zozbierala údaje o 10 tisíc ľuďoch a zamerala sa na skúmanie variácií v blízkosti alebo priamo v špecifických génoch súvisiacich s rýchlosťou štiepenia kofeínu v tele.
Ukázalo sa, že ľudia, ktorých gén s označením CYP1A2 a jeho regulátor AHR obsahujú variácie, trávia kofeín pomalšie, takže im v krvi ostáva dlhšie. Z toho dôvodu tiež patria k obmedzeným konzumentom kofeínových nápojov.
Proces Mendelianovej randomizácie následne určil kauzálnu príčinnosť medzi prítomnosťou daných génových variácií a ochoreniami ako cukrovka, telesnou hmotnosťou a faktormi životného štýlu.
Výsledky jasne poukazujú na spojitosť medzi hladinou kofeínu v krvi a BMI a cukrovkou 2. typu, ale nepotvrdilsa žiaden súvis so srdcovo-cievnymi ochoreniami, ktorý naznačovali výskumy v minulosti.
Kofeín má na telo aj niekoľko negatívnych účinkov, preto je vždy potrebné individuálne zvážiť jeho konzumáciu a prijímané množstvo. „Malé a krátkodobé pokusy dokazujú, že príjem kofeínu vedie k redukcii telesnej váhy a telesného tuku, ale dlhodobé následky jeho konzumácie sú neurčité,“ píšu vedci.
Podľa nich pozitívne účinky kofeínu na hmotnosť a množstvo tuku v tele súvisia s jeho schopnosťou termogenézy (produkcie tepla) a oxidácie tuku (premeny tuku na energiu) v tele, pričom oba tieto procesy sú dôležité z hľadiska celkového metabolizmu.
Napriek tomu, že výskum zahrnul značný počet účastníkov, Mendelianova randomizácia nepatrí k vedecky najspoľahlivejším metódam, a preto bude potrebné preveriť výsledky formou ďalších štúdií.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.