• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

8 znakov závislosti na kofeíne: Kedy je potrebné navštíviť lekára?

  • 19:37 12.05.2022
  • Bratislava
8 znakov závislosti na kofeíne: Kedy je potrebné navštíviť lekára?

Miliardy ľudí po celom svete každý deň prijímajú kofeín, no väčšina z nich si neuvedomuje riziká.

Kofeín je veľmi účinný stimulant, vďaka ktorému sa počas dňa cítite sviežejšie. Ľudia ho najčastejšie prijímajú prostredníctvom kávy a čaju. Mnoho nealkoholických nápojov, energetických nápojov, čokolády a lieky tiež obsahujú túto zlúčeninu.

Výskumy potvrdili pozitívne účinky kofeínu, ako je zníženie rizika Alzheimerovej choroby, lepšie zdravie srdca a dlhší život. Zdravotníci tvrdia, že kofeín je pravdepodobne bezpečný pre väčšinu zdravých dospelých, ak obmedzia dennú dávku na 400 mg, čo sa rovná približne štyrom šálkam kávy.

Každý má však inú úroveň tolerancie kofeínu a môže spôsobiť aj množstvo nepriaznivých vedľajších účinkov. Patrí sem rozmazané videnie, svalové chvenie a nespavosť. S príliš veľkým množstvom kofeínu sa môže zhoršiť aj vaša nálada, najmä keď telo neskôr zaznamená jeho nedostatok.

Ak zistíte, že kofeín ovplyvňuje vaše duševné zdravie, je dôležité porozprávať sa o tom so svojím praktickým lekárom. Tu je niekoľko príznakov toho, že môžete byť závislí na kofeíne a riskujete predávkovanie:

1. Úzkosť

U ľudí môže dochádzať k úzkosti, ak si nedoprajú rannú kávu. Niektorí priznávajú. Že samotný kofeín u nich vyvoláva úzkostné myšlienky. Je to preto, že kofeín uvoľňuje adrenalín, hormón „bojuj alebo uteč“. So zvyšujúcimi sa dávkami kofeínu môžu niektorí ľudia pociťovať nervozitu.

2. Nespavosť

Úlohou kofeínu je udržať vás v bdelom stave, takže jeho konzumácia príliš krátko pred spaním vás dostane do nebezpečnej zóny. Kofeín sťažuje nočné zaspávanie, čo je príznakom nespavosti. Kofeín môže zostať vo vašom systéme celé hodiny. Zvážte obmedzenie čaju a kávy v popoludňajších hodinách, aby ste sa uistili, že budete do večera ospalí.

3. Bolesti hlavy

Bolesti hlavy sú často príznakom, ktorý ľudia pociťujú pri odvykaní od kávy. Kofeín zužuje krvné cievy v mozgu. Keď ho prestanete užívať, tieto cievy sa opäť rozšíria a môžu spôsobiť bolesť. Môže to trvať niekoľko týždňov, čo je jeden z dôvodov, prečo je znižovanie príjmu kofeínu také náročné.

4. Závraty

Príliš veľa kávy môže spôsobiť, že sa vám bude točiť hlava. Kofeín je stimulant, podobne ako tabak alebo alkohol, ktorý znižuje prietok krvi do mozgu. Priveľa kávy môže spôsobovať závraty aj u milovníkov kávy.

5. Svalové chvenie

Keďže kofeín je stimulant, môže spôsobiť tras svalov. Prejavuje sa to chvením rúk alebo trhaním svalov v oblasti očí. Pri nadmernej konzumácii kofeínu môžu mať svaly nedostatok kyslíka, čo spôsobuje kŕče.

6. Vysoký krvný tlak

Reakcia krvného tlaku na kofeín sa líši od človeka k človeku, no u niektorých môže dôjsť k náhlemu zvýšeniu tlaku po šálke kávy. Pitie viac ako štyroch šálok kávy denne môže zvýšiť krvný tlak. Ešte väčšie riziko je v kombinácii s nikotínom, ktorý sa nachádza v tabaku a elektronických cigaretách.

Vysoký krvný tlak (hypertenzia) má množstvo príčin, takže je nepravdepodobné, že by tento stav spôsobil samotný kofeín. Ľuďom s hypertenziou sa však odporúča, aby sa vyhýbali stimulantom. Hypertenzia prináša množstvo smrteľných komplikácií, vrátane srdcového infarktu, mŕtvice, ochorenia obličiek a demencie.

7. Problémy s očami

Vysoký krvný tlak môže spôsobiť vyšší očný tlak. Drobné krvné cievy, ktoré dodávajú krv do očí, sa pri vyššom tlaku môžu poškodiť, čo môže spôsobiť množstvo problémov so zrakom. Môže ísť o retinopatiu a choroidopatiu, ktoré spôsobujú rozmazané videnie, krvácanie do oka a dokonca aj úplnú stratu zraku.

Nedávne štúdie začínajú ukazovať súvislosť medzi konzumáciou veľkého množstva kofeínu a rizikom glaukómu. Glaukóm môže mať množstvo príznakov vrátane červených očí, bolesti očí, videnia kruhov okolo svetiel, rozmazaného videnia a slepoty, ak sa nelieči.

8. Zmätenosť a halucinácie

Predávkovanie kofeínom je extrémne zriedkavé, no medzi príznaky patrí zmätenosť a halucinácie. V menšom meradle môže kofeín spôsobiť, že sa budete cítiť podráždene, najmä ak prechádzate abstinenčnými príznakmi. Zvýšený adrenalín môže tiež spôsobiť halucinácie alebo mozgovú hmlu. V týchto prípadoch už je potrebné obmedziť kofeín.

Zdroj: Info.sk, TM, healthline.com, the-sun.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.