Ako schudnúť bez námahy pomocou zemiakov: Obávaná potravina je bomba pri zhadzovaní kíl

Premeňte zemiaky na tajnú zbraň pri chudnutí. Takto vám pomôžu so zhadzovaním prebytočných kíl.
Zemiaky majú vo svete fitness neblahú reputáciu. Kvôli vysokému obsahu sacharidov sú totiž považované za extrémne sýte jedlo, ktoré navyše nelahodí ľuďom s inzulínovou rezistenciou.
Zlú povesť zemiakov sa snaží napraviť štúdia z prostredia Penningtonského biomedicínskeho výskumného centra v meste Baton Rouge (štát Louisiana). Podľa nej sú zemiaky bohatým zdrojom živín, vďaka čomu by nemali chýbať v žiadnom zdravom jedálničku.
Hlavným dôvodom, prečo na zemiaky netreba zabudnúť pri chudnutí, je škrob. Ten vás síce rýchlo zasýti, no obsahuje len malé množstvo kalórií.
„Ľudia jedia do sýtosti rovnaké množstvo jedál bez ohľadu na rozličné kalorické zloženie,“ podotýka spoluautorka štúdie Candida Rebellová. „Ľahko sa vám preto podarí redukovať kalorický príjem, ak uprednostníte potraviny s väčším objemom a nižším množstvom kalórií.“
Štúdia sa bližšie pozrela na 36 ľudí vo veku 18 až 60 rokov. Šlo o obéznych ľudí, ľudí s nadváhou alebo ľudí s inzulínovou rezistenciou. Rozdelili ich do dvoch skupín, pričom ich úlohou bolo jesť stravu bohatú na ovocie a zeleninu a vymeniť 40 percent obvykle konzumovaného mäsa za fazuľu, hrach alebo zemiaky.
O fazuli sa zvykne hovoriť aj ako o „superjedle cukrovkárov“, pretože výrazne prispieva k stabilizácii hladiny cukru v krvi. Vedci pri výskume otestovali aj túto teóriu.
„Kľúčovým prvkom nášho výskumu je, že sme neredukovali veľkosť porcií, ale znížili ich kalorickú nasýtenosť pridaním zemiakov,“ vysvetľuje Rebellová. „Každé jedlo bolo prispôsobené kalorickým nárokom konkrétneho účastníka, a napriek tomu po výmene časti mäsových výrobkov za zemiaky sa účastníci rýchlejšie nasýtili, a neraz dokonca ani nedojedli,“ dodáva vedkyňa, podľa ktorej je teda jasné, že sa s pomocou zemiakov dá rýchlo schudnúť aj bez väčšej námahy.
Zemiaky obsahujú vitamín C a B6, draslík, horčík, kyselinu listovú a vlákninu, ktoré podporujú zdravie a patria do skupiny antioxidantov.
Zemiaky, ktoré účastníci jedli počas výskumu, boli varené so šupkami, a následne po dobu 12 až 24 hodín skladované v chladničke, čím sa zvýraznil ich podiel vlákniny. Dobrovoľníkom ich následne podávali vo forme kaše, zapečenej kaše, varených zemiakov alebo francúzskych zemiakov. V každom prípade obsahovali množstvo živín a vitamínov porovnateľné so strukovinami.
„Napriek zaužívanému tvrdeniu sme dokázali, že zemiaky neovplyvňujú hladinu glukózy v krvi,“ dodáva Rebellová. „Účastníci, ktorí sa podieľali na výskume, vďaka ich konzumácii dokonca schudli.“

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.