Hlboká žilová trombóza: 5 jedál, ktoré prispievajú k tvorbe krvných zrazenín

Jedlá, ktoré prispievajú k tvorbe plaku v cievach, vystavujú telo ďalším rizikám, vrátane zápalu. Po čase môžu ohroziť hustotu krvi a prispieť tak k hlbokej žilovej trombóze.
Hlboká žilová trombóza je stav, pri ktorom došlo k tvorbe krvnej zrazeniny, väčšinou v dolných končatinách. V prípade, že sa zrazenina uvoľní a presídli do iných častí tela, pacient sa ocitá v život ohrozujúcej situácii.
Pre zamedzenie fatálnych následkov je dôležité dbať o prevenciu a vyhnúť sa jedlám, ktoré negatívne vplývajú na pohyb krvi v cievach a jej schopnosť zrážanlivosti. V princípe platí, že riziko hlbokej žilovej trombózy zvyšujú tie isté jedlá, ktoré spôsobujú hromadenie plaku vnútri ciev. Ide najmä o týchto 5 druhov potravín:
- rafinované/spracované potraviny, ako je biele pečivo, biela ryža, predbalené jedlá, fastfood, cesto, krekery, hranolčeky
- sóda a iné sladké nápoje
- sladkosti
- trans tuky, ktoré možno nájsť v margaríne a masti
- červené a spracované mäso
V prípade červeného a spracovaného mäsa a trans tukov je výstraha venovaná najmä mužom, ktorých cievam tieto potraviny škodia viac ako ženám.
Sladké potraviny sú pre telo vo všeobecnosti nebezpečné kvôli vysokému podielu fruktózy, ktorá podporuje vznik aterosklerózy. Fruktóza okrem toho rapídne zvyšuje krvný tlak, čo takisto prispieva k abnormalitám pri zrážaní krvi. Následkom toho telo čelí nielen vyššej miere tvorby zrazenín, ale aj neschopnosti ich rozpúšťania.
Hlavným problémom spracovaných jedál je vysoký podiel soli. Tá predstavuje obrovskú záťaž na srdce, čo ovplyvňuje aj spôsob, akým krv preteká cez žily a zráža sa.
K ďalším dôvodom vzniku hlbokej žilovej trombózy patrí aj poškodenie ciev, čo je zároveň najčastejšou príčinou ochorenia. Žila sa totiž po poškodení automaticky stiahne, čím obmedzí prietok krvi a podporí zrážanlivosť.
K vzniku hlbokej žilovej trombózy preto často dochádza po rozsiahlych operačných zákrokoch alebo komplikáciách pri operácii. Zrazeniny sa najčastejšie formujú v drobných cievach lýtok, vyskytujú sa bez príznakov a často sú diagnosticky prehliadané.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.