Ľudia s alergiou na peľ si musia dávať pozor na tieto druhy zeleniny a ovocia

Ohrození sú najmä ľudia, ktorí sa vyhýbajú živočíšnym produktom.
Ľudia, ktorých jedálniček je založený najmä na rastlinnej strave, môžu byť značne ohrození potravinovou alergiou. Za ostatné roky sa výrazne zvýšili prípady syndrómu orálnej alergie (SOA) v dôsledku skríženej alergie na peľ a potraviny.
Dôvodom je globálne otepľovanie, zhoršujúce sa znečistenie ovzdušia a zmeny v kvitnutí rastlín, uviedla pre The Guardian britská odborníčka Isabel Skypala.
SOA je zvyčajne vyvolaný konzumáciou zeleniny, ovocia a orechov. Alergické reakcie však môžu spôsobiť aj potraviny ako sójové mlieko, avokádo, jackfruit, edamame a smoothies.
Najviac ohrození sú ľudia, ktorí sú alergickí na peľ brezy a trpia sennou nádchou. Skrížené alergické reakcie sú spôsobené nestabilnými peľovými protilátkami nachádzajúcimi sa v bielkovinách v niektorých surových, no nie tepelne upravených, druhoch ovocia, zeleniny, orechov a sóje.
Pomôže tepelná úprava či výplach úst po jedle
Skypala vysvetlila, že ľudí vystavuje riziku prirodzená citlivosť na peľ, a nie skutočnosť, že ľudia dodržiavajú bezmäsitú diétu.
Väčšina ľudí pociťuje len mierne príznaky, ako je svrbenie alebo brnenie v ústach alebo okolo nich. Rastie však počet pacientov, ktorí pociťujú nevoľnosť, vracanie a dokonca aj ťažkosti s dýchaním v dôsledku opuchu hrdla. Pacienti majú strach z toho, čo zjedia, preto po prvej reakcii často vyradia všetko ovocie a orechy.
Medzi potraviny, ktoré môžu vyvolať SOA, patria surové jablká, hrušky, kivi, jahody, slivky, čerešne, cherry paradajky, zeler a mrkva. Aj mrazené ovocie alebo zelenina môžu vyvolať reakciu a šúpanie zemiakov alebo inej koreňovej zeleniny môže viesť k svrbeniu alebo opuchu rúk a očí.
Ľudia s alergiou by mali prestať jesť jedlá, ktoré spúšťajú reakciu. Môžu však vyskúšať vyplachovať ústa po jedle a užiť antihistaminikum, ak zistia, že to pomáha. Niektoré jedlá je možné tepelne upraviť, aby nespôsobili reakciu.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.