• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
17°Bratislava

Svrbí vás jazyk a ústa po surovom ovocí a zelenine? S týmto syndrómom sa dá bojovať

  • 20:53 13.06.2017
  • Bratislava
Svrbí vás jazyk a ústa po surovom ovocí a zelenine? S týmto syndrómom sa dá bojovať

Ak pociťujete po niektorých potravinách brnenie, svrbenie či pichanie v jazyku a ústach, ide o tento syndróm.

Čerstvý ovocný šalát, plátok šťavnatých paradajok alebo pohár pomarančového džúsu vám môže spôsobiť svrbivý pocit v ústach, opuch pier alebo žihľavku. Tieto reakcie zvyčajne trvajú len 15 minút a preto im nevenujeme veľkú pozornosť. Čo však v skutočnosti znamenajú?

Verte tomu alebo nie, tieto mierne alergické reakcie, nazývané orálny alergický syndróm alebo peľovo-potravinový syndróm, nie sú primárne spôsobené potravinovými alergiami, ako ste predpokladali. Sú to vlastne symptómy sezónnych alergií na peľ alebo sennej nádchy. Typ jedla, ktorý vám tieto reakcie spôsobuje, môže naznačiť, na aký typ peľu ste alergickí. Môžete si dokonca všimnúť, že vaše ústne alergie sa zhoršujú počas ročného obdobia, kedy máte sezónne alergie.

Je to preto, že proteíny v ovocí a zelenine napodobňujú peľ rastlín, ktoré spôsobujú alergie. Váš imunitný systém si zamieňa tieto potravinové proteíny s peľmi, na ktoré ste skutočne alergickí. Keďže samotný peľ nespôsobuje reakciu, testovanie sezónnych alergií môže byť negatívne.

Na ktorý typ peľu máte alergiu?

Ste alergickí na peľ brezy, ak máte reakcie po týchto potravinách:

  • Mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, jablko, marhuľa, broskyňa, nektárinka, mrkva, zeler, čerešňa, koriander, fenikel, kivi, petržlen, paštrnák, hruška, slivka, korenie, zemiaky

Ste alergickí na trávy (jar, leto), ak máte reakcie po týchto potravinách:

  • Červený melón, melón kantalup, medový melón, zeler, pomaranč, broskyňa, paradajka

Ste alergickí na buriny (jeseň), ak máte reakcie po týchto potravinách:

  • Jablko, banán, čierne korenie, brokolica, kapusta, červený melón, melón kantalup, medový melón, rasca, mrkva, zeler, harmančekový čaj, koriander, uhorka, púpava, fenykel, kivi, petržlen, broskyňa, arašidy, slnečnicové semienka, cuketa

Domáca liečba symptómov

  1. Vyvarujte sa potravín, ktoré spôsobujú reakcie. Možno sa tomuto syndrómu vyhnete, ak tieto potraviny pred konzumáciou uvaríte. (Neplatí to však pre zeler)
  2. Odstránenie šupiek môže tiež pomôcť zmierniť prejavy alergie.
  3. Antihistaminiká dokážu udržať tento syndróm na uzde.
  4. Počas ročných období, keď ste najviac náchylní na alergie, jedzte iba konzervované ovocie a zeleninu.
  5. Na upokojenie zapálených dýchacích ciest používajte nosový sprej s fyziologickým roztokom.
Zdroj: Info.sk, TM, npr.org, webmd.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento typ ženského lieku, zvyšuje riziko nádorov v mozgu

Pozor na tento typ ženského lieku, zvyšuje riziko nádorov v mozgu

DNES - 8:20Zdravie

Liek, ktorý je často predpisovaný ženám, zvyšuje pravdepodobnosť vzniku mozgových nádorov.

 Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

9:06 06.05.2024Zdravie

Problémy so zaspávaním a kvalitou spánku má približne polovica ľudí v staršom veku.

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

21:51 05.05.2024Zdravie

Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

9:30 04.05.2024Zdravie

Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

7:20 03.05.2024Zdravie

Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.