• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 6.5.2025Meniny má Hermína
Bratislava

Stredomorská strava má prekvapivý vplyv na črevné baktérie. Dôležitý je váš vek

  • 7:03 15.05.2022
  • Bratislava
Stredomorská strava má prekvapivý vplyv na črevné baktérie. Dôležitý je váš vek

Už po roku prijímania stredomorskej stravy bolo možné pozorovať pozoruhodné zmeny v črevnom mikrobióme.

Konzumácia stredomorskej stravy počas jedného roka dokáže posilniť špecifické črevné baktérie spojené so „zdravým“ starnutím. Potvrdili to výsledky štúdie publikovanej v odbornom časopise GUT.

Starší ľudia pritom majú väčší úžitok z tejto stravy, pretože znižuje škodlivé zápaly, ktoré sú zodpovedné za stratu kognitívnych funkcií, sarkopéniu (strata svalov), rozvoj cukrovky a aterosklerózu (zúženie tepien).

Vekom sa zhoršujú telesné funkcie a zvyšuje zápal, výsledkom čoho je fyziologický úpadok v neskoršom veku. Odborníci však tvrdia, že stredomorská strava pomáha rastu baktérií, ktoré sú spojené so zdravým starnutím, čo zase bráni poklesu kognitívnych funkcií súvisiacich s vekom a fyzickým chorobám.

Predchádzajúce štúdie zistili, že obmedzená alebo zlá strava bežne konzumovaná staršími ľuďmi, najmä tými, ktorí žijú v domovoch sociálnych služieb, znižuje dobré črevné baktérie a zvyšuje výskyt chorôb spojených so starnutím.

Vedci skúmali vplyv 12-mesačnej stredomorskej diéty na ľudí vo veku 65 až 79 rokov, aby zistili, či by prechod na zdravú výživu zvrátil negatívne dôsledky nesprávneho stravovania. Porovnali črevný mikrobióm týchto subjektov pred a po s tými, ktorí pokračovali vo svojej obvyklej strave.

Stredomorská strava má nízky obsah nasýtených tukov a červeného mäsa, ale vysoký obsah strukovín, orechov, ovocia a zeleniny, rýb a olivového oleja. Stredomorská strava je bohatá na vlákninu, vitamín C, vitamíny B1, B6 a B9, má vysoký obsah minerálov vrátane železa, horčíka, draslíka, mangánu a medi.

Výskumníci pozorovali zmeny v črevnom mikrobióme, vrátane zníženia počtu baktérií produkujúcich žlčové kyseliny a zvýšenia počtu baktérií produkujúcich prospešné mastné kyseliny s krátkym reťazcom.

Vysoká produkcia žlčových kyselín poškodzuje bunky a zvyšuje riziko stukovatenia pečene, inzulínovej rezistencie a rakoviny čriev. Stredomorská strava navyše fungovala ako „základný kameň“ pre prospešné baktérie, ktoré im pomáhali množiť sa a zlepšovali črevný ekosystém.

Autori štúdie napísali: „Vzájomné pôsobenie stravy, mikrobiómu a zdravia hostiteľa je komplexný fenomén ovplyvnený viacerými faktormi. Zatiaľ čo výsledky tejto štúdie objasňujú niektoré pravidlá tejto trojstrannej súhry, niekoľko faktorov, ako je vek, index telesnej hmotnosti, stav ochorenia a počiatočné stravovacie návyky, môže hrať kľúčovú úlohu pri určovaní rozsahu úspechu týchto interakcií.“

Zdroj: Info.sk, TM, genengnews.com, gut.bmj.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

DNES - 6:45Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

8:29 02.05.2025Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.