• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 4.5.2025Meniny má Florián
14°Bratislava

Citrusový sirup len z dvoch ingrediencií: Stačí premiešať a nechať odležať

  • 9:54 10.04.2022
  • Bratislava
Citrusový sirup len z dvoch ingrediencií: Stačí premiešať a nechať odležať

Využite čo najviac z kvalitného bio ovocia. Ak vám je ľúto vyhodiť šupky z citrusov, pripravte si z nich sirup, ktorý vás vôbec nebude stáť veľa námahy.

Šupky z citrusového ovocia síce nie sú také sladké a šťavnaté ako plody, no stále obsahujú dostatok chuti na to, aby vám poslúžili na ďalšie spracovanie. Prečo si z nich nevyrobiť napríklad sladký sirup? Postačí vám pritom len obyčajný cukor.

Cukor má jedinečnú schopnosť vytiahnuť zo šupiek všetky prírodné oleje, ktoré sa v ňom potom rozpustia a spoločne vytvoria zmes, ktorá je vo svete barmanov známa aj ako „oleo saccharum“.

V prvom rade je potrebné zozbierať čo najviac šupiek z citrusov. Nemusíte dodržiavať presné množstvo – postačí toľko, koľko ich doma nájdete. Samozrejme pritom platí, že čím kvalitnejšie, tým lepšie.

Odstráňte zo šupiek bielu časť pomocou škrabky na zemiaky alebo strúhadla. Biela hmota medzi šupkou a dužinou nie je škodlivá, ale je príliš horká na to, aby ste ju pridávali do sirupu. Pokúste sa ju preto odstrániť čo najdôslednejšie.

Ak si chcete pripraviť väčšie množstvo sirupu, ale nemáte na to dosť šupiek, odložte tie, ktoré zatiaľ máte, do mrazničky. Takto si ich môžete zbierať, až kým ich budete mať dostatok. Z 3-4 väčších citrusov môžete vyťažiť zopár polievkových lyžíc sirupu.

Na varenie zabudnite. Jednoduchý postup vás dostane

Foto: so_lizaveta/Shutterstock.com

Keď už máte šupky nazbierané, jednoducho ich uložte do zaváraninového pohára, pridajte lyžicu obyčajného bieleho cukru a uzavrite. Nádobu dobre pretrepte v rukách, aby boli šupky celkom obalené v cukre. V prípade potreby pridajte viac cukru – šupky by sa v závere mali celkom trblietať.

Nechajte ingrediencie odležať v pohári aspoň na niekoľko hodín, ideálne celú noc. Občas ho môžete pretrepať. Čím dlhšie necháte cukor pôsobiť, tým horkejšiu chuť získate zo šupiek. S časom sa oplatí experimentovať, niektoré citrusy púšťajú sladkú chuť aj po dňoch, iným stačí na lúhovanie len pár hodín.

Nakoniec odstráňte šupky z tekutiny, ktorá by mala byť sladká a voňavá, s jemným kvetinovým nádychom. Sirup môžete pridávať do kokteilov, čajov alebo minerálky. Takisto sa hodí ako poleva na dezerty a pečivo.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

DNES - 20:43Zaujímavosti

Každodennú aktivitu možno aj vy vykonávate nesprávne. Čo na to hovoria odborníci?

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou

DNES - 19:50Zaujímavosti

Ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť ruskú stíhačku, použili na to nezvyčajný typ zbrane.

Na mobily útočí nový podvod, tento krok nevynechajte!

Na mobily útočí nový podvod, tento krok nevynechajte!

DNES - 19:15Zaujímavosti

Nový typ podvodu umožňuje útočníkom dostať sa k vašim súkromným informáciám alebo vás odpočúvať. Ako tomu zabrániť?

Kardinál si kvôli konkláve zmenil dátum narodenia

Kardinál si kvôli konkláve zmenil dátum narodenia

DNES - 18:07Zaujímavosti

Pomôže mu to presadiť svoj názor?

Hrozivý nález z Pompejí: Toto našli v jednom z domov

Hrozivý nález z Pompejí: Toto našli v jednom z domov

VČERA - 18:42Zaujímavosti

Rodina, ktorá pri výbuchu sopky zhorela zaživa, sa v posledných chvíľach pokúšala zabrániť tragédii.