• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Bežná chyba pri príprave, ktorá oberá čaj o živiny: Takto dosiahnete najlepšiu kvalitu

  • 20:32 28.01.2022
  • Bratislava
Bežná chyba pri príprave, ktorá oberá čaj o živiny: Takto dosiahnete najlepšiu kvalitu

Spôsob prípravy čaju má obrovský vplyv nielen na jeho výslednú chuť, ale aj na podiel živín. Tejto chybe sa treba vyhnúť.

Každý milovník čaju obľubuje vlastný spôsob prípravy, o ktorom vďaka skúsenostiam vie, že mu dodá tú najlepšiu chuť. Pri príprave čaju ale netreba hľadieť iba na chuť, ale aj na jeho nutričnú hodnotu.

Kami McBrideovú možno už poznáte ako autorku knihy Liečivé bylinky v kuchyni. Táto žena zasvätila celú svoju kariéru štúdiu bylín a ich liečivých účinkov, a pre portál Mind Body Green najnovšie uviedla, že ľudia pri príprave čaju často opakujú jednu výraznú chybu, kvôli ktorej nápoj oberajú o dôležité živiny.

Ako dlho lúhovať a prečo je to dôležité

Predtým, ako sa prvýkrát napijeme čaju, ho musíme nechať vylúhovať. Väčšina konzumentov sa ale uchyľuje ku krátkemu 1-2-minútovému lúhovaniu, čo je podľa McBrideovej žalostne málo.

Rýchle lúhovanie síce nijako neznehodnocuje chuť čaju, ale ak jeho čas predĺžime, môžeme tak získať oveľa bohatšiu dávku živín, a dokonca aj výraznejšiu chuť. Toto pravidlo treba uplatniť najmä pri používaní čaju baleného vo vrecúškach.

Pri plnení čajových vrecúšok je potrebné rozdrviť vysušené bylinky na menšie kúsky, vďaka čomu získajú väčšiu plochu na povrchu. Tá prichádza do kontaktu s kyslíkom, ktorý môže otupiť príchuť. Podľa McBrideovej je bylinný čaj vo vreckách „oveľa menej intenzívny kvôli tomu, ako ho skladujeme“.

Každý čaj má špecifický čas potrebný na lúhovanie. Pozor si na to treba dať zvlášť pri čiernom, zelenom a oolong čaji, väčšina ostatných by sa však mala lúhovať aspoň po dobu 15 minút. Vďaka tomu sa do hrnčeka uvoľnia všetky polyfenoly bohaté na antioxidanty.

Ako vyzerá ideálny postup

  1. Po zaliatí čaju (je jedno, či sypaného alebo baleného vo vreckách) ho prikryte. Pokrievka totiž zadrží väčšinu prospešných látok v čaji a udrží ho dlhšie teplý.
  2. Nastavte si časovač na 15 minút. Kým tento čas uplynie, pripravte si miesto, kde svoj čaj vypijete.
  3. Po 15 minútach vyberte vrecko alebo vysypte čaj a vychutnávajte. Ak sa vám zdá, že je čaj prisilný, nabudúce doň nasypte menej byliniek alebo vyskúšajte iný druh. Ak používate sypaný čaj, odporúča sa začať s jednou čajovou lyžičkou na jeden pohár vody.
  4. Ak chcete, ochuťte čaj trochou sladidla, mlieka alebo korenín.
Zdroj: Info.sk, DP, mindbodygreen.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jubilantka Fialová: Za najväčší osobný úspech považujem kontinuitu mojej kariéry

Jubilantka Fialová: Za najväčší osobný úspech považujem kontinuitu mojej kariéry

DNES - 6:42Zaujímavosti

Je držiteľkou viacerých ocenení a diváci s obľubou sledujú jej stvárnenie postáv či už vo filmoch, seriáloch, ako aj v divadle.

Tajná prísada, ktorá zabráni priliepaniu ryže k hrncu

Tajná prísada, ktorá zabráni priliepaniu ryže k hrncu

VČERA - 19:32Zaujímavosti

Zabráňte priliepaniu ryže k hrncu pri varení. Táto tajná prísada vám pomôže.

Harvardský profesor: Evakuácia Zeme sa blíži, toto sa stane už o desaťročia

Harvardský profesor: Evakuácia Zeme sa blíži, toto sa stane už o desaťročia

21:07 15.05.2024Zaujímavosti

Podľa experta z Harvardovej univerzity bude ľudstvo evakuované z tejto planéty v priebehu nasledujúcich desaťročí.

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

8:46 15.05.2024Zaujímavosti

Cestujúcich museli evakuovať cez krídlo lietadla.

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

19:01 14.05.2024Zaujímavosti

Hokejisti vysvetlili, prečo musia na zápasy chodiť autobusom.