• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
15°Bratislava

Táto protizápalová potravina znižuje riziko rakoviny o 23 percent

  • 19:34 23.01.2022
  • Cleveland
Táto protizápalová potravina znižuje riziko rakoviny o 23 percent

Vďaka tejto potravine sa môžete dožiť vyššieho veku.

Štúdia ukázala, že konzumácia čili papričiek vám môže predĺžiť život a znížiť pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu alebo kardiovaskulárne choroby.

Vedci v minulosti dokázali, že kapsaicín v čili papričkách pôsobí ako antioxidant, pomáha regulovať hladinu glukózy v krvi, znižuje zápal a má protirakovinové účinky. Kapsaicín je aktívna zlúčenina v čili papričke, ktorá jej dodáva pikantnú chuť.

Výskumný tím sa pozrel na dáta z 4 729 štúdií, aby zistil, či existuje nejaká súvislosť medzi jedením čili papričiek a zníženým rizikom úmrtia na rakovinu, srdcové ochorenia a mŕtvicu. Analýza údajov ukázala, že štyri zo štúdií zahŕňajúce 570 762 subjektov splnili ich kritériá.

Výsledky ukázali, že tí, ktorí jedli čili papričky pravidelne, mali o 26 percent menšiu pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia ako tí, ktorí čili papričky takmer nejedli. Konzumenti čili papričiek mali o 23 percent nižšie riziko úmrtia na rakovinu a o 25 percent nižšie riziko úmrtia na akúkoľvek chorobu.

Spoluautor štúdie Bo Xu, kardiológ na Cleveland Clinic's Heart, Vascular & Thoracic Institute, uviedol:

"Boli sme prekvapení, keď sme zistili, že v týchto predtým publikovaných štúdiách bola pravidelná konzumácia čili papričiek spojená s celkovým znížením rizika úmrtia na všetky príčiny, KVO a rakovinu.

Zdôrazňuje to, že stravovacie faktory môžu hrať dôležitú úlohu v celkovom zdraví. Na potvrdenie týchto predbežných zistení je potrebný ďalší výskum, najmä dôkazy z randomizovaných kontrolovaných štúdií.“

Xu poukázal na to, že tieto štyri štúdie mali určité obmedzenia vrátane nedostatku konkrétnych informácií o zdraví účastníkov a niekoľko chýbajúcich faktorov, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky.

Navyše, typ a množstvo čili papričiek konzumovaných jednotlivcami bolo v každej štúdii odlišné. Preto nie je ľahké usúdiť, ako často, aký druh a koľko čili papričiek je potrebné konzumovať, aby ste získali súvisiace zdravotné výhody.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedirect.com, sciencedaily.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.