Zázračné flavonoidy: Tieto potraviny chránia pred rakovinou a srdcovými ochoreniami

Potraviny s vysokým obsahom flavonoidov vás ochránia pred rakovinou a srdcovými ochoreniami.
Pitie čaju a konzumácia jabĺk alebo akýchkoľvek potravín bohatých na flavonoidy môže chrániť ľudí pred rakovinou a srdcovými chorobami. Potvrdil to výskum publikovaný v akademickom žurnále Nature Communications.
Ľudia, ktorí denne konzumujú 500 mg flavonoidov, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú žiť dlhšie a zdravšie. Ak zjete jeden pomaranč, jedno jablko, 100 g brokolice a 100 g čučoriedok a dáte si šálku čaju denne, zaručene získate 500 mg flavonoidov.
Flavonoidy sú antioxidanty a patria do triedy polyfenolov nachádzajúcich sa v rastlinách. Je známe, že poskytujú niekoľko zdravotných výhod a pomáhajú predchádzať rôznym chorobám.
Jablká, čerešne, tmavá čokoláda, hrušky, čaj, červené víno (kvôli hroznu), kapusta a bobuľové ovocie, vrátane čučoriedok a jahôd, sú dobrým zdrojom flavonoidov.
Nové zistenia o ochrannom účinku flavonoidov na zníženie rizika niektorých chorôb pochádzajú zo štúdie, ktorá skúmala stravu 53 048 Dánov behom 23 rokov. Doktorka Nicola Bondonno, hlavná autorka štúdie, povedala:
"Je dôležité konzumovať rôzne flavonoidové zlúčeniny nachádzajúce sa v rôznych rastlinných potravinách a nápojoch. To sa dá ľahko dosiahnuť stravou: jedna šálka čaju, jedno jablko, jeden pomaranč, 100 g čučoriedok a 100 g brokolice môže poskytnúť širokú škálu flavonoidných zlúčenín a viac ako 500 mg celkových flavonoidov.“
Vedci zistili, že tí, ktorí jedli potraviny bohaté na flavonoidy, boli chránení pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a rakovinou. Tiež zistili, že denný príjem potravín bohatých na flavonoidy mal najsilnejší ochranný účinok u silných konzumentov alkoholu a fajčiarov.
Fajčiari alebo tí, ktorí si dali dva alkoholické nápoje denne, mali vyššie riziko chronických chorôb. Dôvodom je, že fajčenie a príjem alkoholu môže poškodiť cievy a spôsobiť zápal buniek, čo vedie k vyššiemu riziku vážnych chorôb.
Potenciálne prínosy flavonoidov pre zdravie súvisia s ich antioxidačnými a protizápalovými účinkami a so schopnosťou zlepšiť funkciu ciev. To môže vysvetľovať, prečo fajčiari ťažili najviac benefitov z potravín bohatých na flavonoidy. Bondonno dodala:
"Je tiež dôležité poznamenať, že konzumácia flavonoidov úplne nezabráni zvýšenému riziku smrti spôsobenému fajčením a vysokou konzumáciou alkoholu. Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť pre svoje zdravie, je prestať fajčiť a obmedziť alkohol.
Vieme, že tieto zmeny životného štýlu môžu byť veľmi náročné, takže podpora konzumácie flavonoidov môže byť novým spôsobom, ako zmierniť zvýšené riziko, a zároveň povzbudiť ľudí, aby prestali fajčiť a obmedzili príjem alkoholu.“

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.