Tento faktor znásobuje negatívne účinky alkoholu na pečeň

Nadmerná konzumácia alkoholu môže časom viesť k nezvrátiteľnému poškodeniu životne dôležitej pečene. Ak sa k tomu pridá tento faktor, konzumentom hrozia až smrteľné následky.
Pečeň je väčší orgán, ktorý sa nachádza v pravej hornej časti brušnej dutiny. Medzi jej hlavné funkcie patrí tvorba bielkovín a faktorov na zrážanie krvi, produkcia triglyceridov a cholesterolu, syntéza glykogénu a tvorba žlče.
Ak je pečeň chorá, s veľkou pravdepodobnosťou za to môže nadmerné užívanie alkoholu, ktoré spôsobuje odumieranie jej buniek. Z pečeňového tkaniva sa vtedy stáva väzivo, pečeň postupne prestáva plniť svoje funkcie a dochádza k cirhóze.
Alkohol ale nie je jediným škodcom, ktorý sa podpisuje na zdraví pečene. V kombinácii s nadváhou môže podľa štúdie publikovanej vo vestníku European Journal of Clinical Nutrition dokonca spôsobovať smrteľné nebezpečenstvo.
Bádatelia z Univerzity v Sydney a Univerzity v Novom Južnom Walese pozorovali spojitosť medzi nadváhou a obezitou a ochoreniami pečene, ktoré vznikajú vplyvom alkoholu. Na analýzu použili údaje z najväčšieho dlhodobého výskumu biobaniek Veľkej Británie, známeho pod názvom UK Biobank.
Autori zovšeobecnili podrobné biologické, behavioristické a medicínske informácie o takmer pol milióne účastníkov vo veku od 40 do 69 rokov. Z hľadiska rozsahu ide o vôbec prvú štúdiu tohto druhu na svete.
Podľa vedcov konzumenti alkoholu s nadváhou alebo obezitou sú vystavení vyššiemu riziku vzniku ochorení pečene ako ľudia, ktorí pijú porovnateľné množstvo alkoholu, no ich váhu možno považovať za zdravú.
Podľa profesora medicíny na Univerzite v Sydney Emmanuela Stamatakisa dokonca aj ľudia, ktorí pijú len odporúčané množstvo alkoholu, no zároveň trpia obezitou, sú až o 50 percent náchylnejší na vznik ochorení pečene.
S ohľadom na ukazovatele, ako je BMI a obvod pása, vedci rozdelili účastníkov štúdie do troch kategórií: tí s normálnou váhou, nadváhou a obezitou.
Úroveň konzumácie alkoholu vedci posudzovali na základe informácií, ktoré o svojich návykoch poskytli samotní účastníci. Tie následne porovnali s odporúčaním austrálskej Národnej výskumnej rady pre zdravie a medicínu, podľa ktorej by priemerný zdravý dospelý mal vypiť najviac 10 štandardných jednotiek alkoholu za týždeň a nie viac ako 4 za deň.
U tých, ktorí pravidelne konzumujú alkohol nad stanovenú normu, hrozí šesťnásobné riziko vzniku alkoholovej choroby pečene a sedemnásobné riziko úmrtia v dôsledku tohto ochorenia. Obidve hrozby rastú o ďalších 50 percent v prípade, že človek trpí nadváhou alebo obezitou.
Keďže dve tretiny obyvateľov západných krajín čelia boju s nadváhou a obezitou a počet týchto ľudí z roka na rok rastie, autori odporúčajú prehodnotiť súčasné odporúčania konzumácie alkoholu.
„Vzhľadom na výsledky nášho výskumu sa domnievame, že ľudia s nadváhou by mali k alkoholu pristupovať veľmi ostražito a piť menšie množstvo ako sa uvádza v odporúčaniach,“ hovorí vo vyhlásení Stamatakis.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.