4 najzdravšie kuchyne sveta a ako podľa nich variť

Ak neviete získať inšpiráciu z tradičných slovenských receptov, pozrite sa na štvoricu kuchýň zo sveta, ktoré sa pýšia najzdravšou stravou.
Keď sa povie slovenská kuchyňa, väčšina z nás si ako prvé predstaví bryndzové halušky, kapustnicu alebo harule či placky. Až na pár výnimiek sa u nás doma nájdu najmä jedlá, ktoré nie sú práve ľahko stráviteľné, a preto možno v iných krajinách nájsť aj zdravšie alternatívy.
Tieto štyri kuchyne sveta sa môžu popýšiť tým najzdravším výberom jedál:
Mexická kuchyňa
Foto: Larisa Blinova/Shutterstock.com
Je síce mnohými považovaná za nezdravú, no keď sa bližšie pozriete na zloženie jej jedál, pochopíte, prečo sme ju do tohto zoznamu zaradili.
Tradičná mexická kuchyňa operuje najmä s celozrnnými tortilami, fazuľou a paradajkami. Na jej západnú adaptáciu s množstvom tučného syra a smotany zabudnite!
Mexičania milujú strukoviny, zeleninu a omáčky. Ich strava je bohatá na aminokyseliny, zdravý tuk a lykopén, ktorý má antioxidačné účinky. Vďaka častému používaniu čili, jalapeno a iných pikantných papričiek tiež podporuje trávenie.
Thajská kuchyňa
Foto: Clow Clerm Club/Shutterstock.com
Thajská kuchyňa, ktorá je bohatá na koreniny a arómy, sa zväčša spolieha na bylinky a zeleninu. Vznikla ako domáca zdravá kuchyňa pre celú rodinu, kde si z jedného veľkého taniera naberali všetci členovia, čo sa v Thajsku zachovalo dodnes.
V thajskej kuchyni nájdete množstvo polievok a jedál s ryžou, rybami a karí. Medzi často používané koreniny patrí kurkuma, rasca a koriander. Aj vďaka týmto zdravím prísadám je Thajsko známe nízkym počtom prípadov rakoviny tráviaceho traktu.
S vyprážaním sa v Thajsku stretnete málokedy. Namiesto toho tradičná kuchyňa obľubuje dusenie, grilovanie či pôvodom čínske fritovanie na panvici.
Grécka kuchyňa
Foto: Timolina/Shutterstock.com
Za zdravím netreba chodiť na iný svetadiel. Nájdeme ho aj v tradičnej gréckej kuchyni, ktorá je bohatá na nenasýtené tuky a obsahuje len málo soli.
Gréci v receptoch často využívajú kozí syr, ryby, jogurt, jahňacinu, morské plody a orechy. Základ každého jedla tvorí čerstvá zelenina, ako je to pre stredomorskú stravu príznačné.
Japonská kuchyňa
Foto: Marcelo_Krelling/Shutterstock.com
Štvoricu najzdravších svetových kuchýň musíme zavŕšiť tou, ktorá pochádza z časti sveta, kde sa ľudia dožívajú najvyššieho veku. Japonská kuchyňa sa pri varení opiera o najzdravší výber potravín – morské riasy, ryža, sója a miso sú len niektoré z nich.
Strava Japoncov je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné najmä pre obehovú sústavu.
Japonská kuchyňa nie je známa len zdravými hlavnými jedlami, ale aj dezertmi. Mnohé z nich sa pripravujú zo strukovín a ryže. Okrem toho Japonci s jedlom radi pijú horúci čaj, ktorý takisto podporuje trávenie.
Podobne ako v Thajsku, ani v Japonsku sa často nestretnete s vyprážaním. Obľúbené metódy prípravy jedla sú v týchto dvoch krajinách v zásade veľmi podobné.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.