Zdravé makrely pomôžu so zrakom aj s cukrovkou. Ako si ich pripraviť?
- 17:16 27.02.2021
- Bratislava

V makrelách možno nájsť množstvo prospešných látok, spomedzi ktorých vynikajú najmä omega-3 mastné kyseliny bojujúce proti niekoľkým ochoreniam. Vyskúšajte tento lahodný recept na ich prípravu.
Makrely patria k najvýživnejším výrobkom, aké u nás máme k dispozícii. Ryby, ktoré sa lovia prevažne v tropických a teplých vodách, chutia najlepšie čerstvé, no na Slovensku si ich môžeme kúpiť aj v mrazenej podobe.
Keďže makrely obsahujú množstvo vitamínov a ďalších prospešných látok, ich účinky na zdravie sú početné:
Zrak
Podľa štúdie z roku 2010 konzumácia mastných rýb, ako sú makrely, dvakrát až trikrát týždenne prispieva k prevencii pred makulárnou degeneráciou, ktorá je považovaná za jednu z najčastejších príčin nevidomosti starších ľudí. Žiaľ, u ľudí, ktorí ochorením už trpia, sú účinky len minimálne.
Zdravie srdca a ciev
Vďaka bohatému obsahu omega-3 mastných kyselín makrely dokážu redukovať množstvo triglyceridov a zlého cholesterolu v krvi. Mastné kyseliny tiež zvyšujú množstvo dobrého cholesterolu v krvi, vďaka čomu upevňujú zdravie srdca a ciev. Makrely teda slúžia ako účinná prevencia pred vysokým tlakom, ischemickou chorobou srdca a porážkou.
Cukrovka
Makrely sú bohaté na mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré zabraňujú nárastu hladiny cukru v krvi, vďaka čomu pomáhajú lepšie regulovať priebeh cukrovky. Ich pravidelná konzumácia tiež prispieva k odbúravaniu viscerálneho tuku, čím znižuje pravdepodobnosť vzniku diabetu.
Rakovina
V tomto prípade treba spomenúť, že makrely tiež obsahujú koenzým Q10, ktorý dokáže eliminovať nádorové bunky. Ryby telu dodávajú aj antioxidanty, ktoré odstraňujú rakovinotvorné toxíny a voľné radikály. Omega-3 mastné kyseliny chránia organizmus pred vznikom niektorých druhov rakoviny, ako je rakovina prsníka, hrubého čreva a konečníka, obličiek a prostaty.
Ako si pripraviť pečenú makrelu so zemiakovou kašou
Budete potrebovať:
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL soli
- olivový olej
- 8 makrelových plátkov s kožou
- ½ kg zemiakov
- 2-3 na jemno nakrájané jarné cibuľky
Na omáčku budete potrebovať:
- štipku šafránu
- 1 PL bieleho vínneho octu
- 1 ČL dijonskej horčice
- 60 ml extra panenského olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- V mažiari pomeľte cesnak, papriku a soľ, čím vznikne pasta. Pridajte k nej pár kvapiek olivového oleja a natrite ňou makrely po vrchnej strane.
- Na prípravu omáčky vložte všetky prísady do misky a pomocou vidličky dobre premiešajte. Omáčku ochuťte soľou a korením.
- Plech vysteľte papierom na pečenie, ktorý ešte potrite olivovým olejom. Makrely uložte na papier kožou smerom nahor a osoľte. Pečte asi 8-10 minút, kým kožka nie je chrumkavá a mäso prepečené. Hotové ryby vyberte z rúry a nechajte odstáť.
- Ako príloha sa hodí zemiaková kaša s cibuľkou. Zemiaky klasicky uvarte v osolenej vode, sceďte a rozpučte. Pre jemnejšiu textúru k nim môžete pridať lyžicu olivového oleja. Na záver ich polejte trochou omáčky a posypte nakrájanou zelenou cibuľkou.

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum
Každodennú aktivitu možno aj vy vykonávate nesprávne. Čo na to hovoria odborníci?

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou
Ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť ruskú stíhačku, použili na to nezvyčajný typ zbrane.

Na mobily útočí nový podvod, tento krok nevynechajte!
Nový typ podvodu umožňuje útočníkom dostať sa k vašim súkromným informáciám alebo vás odpočúvať. Ako tomu zabrániť?

Kardinál si kvôli konkláve zmenil dátum narodenia
Pomôže mu to presadiť svoj názor?

Hrozivý nález z Pompejí: Toto našli v jednom z domov
Rodina, ktorá pri výbuchu sopky zhorela zaživa, sa v posledných chvíľach pokúšala zabrániť tragédii.