• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
20°Bratislava

Existujú až 3 typy nespavosti. Ktorý z nich trápi vás?

  • 20:41 12.12.2020
  • Bratislava
Existujú až 3 typy nespavosti. Ktorý z nich trápi vás?

Pri nespavosti treba rozlišovať medzi rozdielnymi druhmi. Každý z nich má inú charakteristiku. Týka sa niektorý z nich vás?

Za nespavosť môžeme vo všeobecnosti označiť dlhodobé problémy so zaspávaním, trvaním spánku alebo kvalitou spánku, ktoré sa vyskytujú napriek dostatku času vyhradenému pre spánok.

Len málo ľudí vie, že existujú až tri typy nespavosti, pričom každý má vlastnú charakteristiku:

1. Akútna nespavosť

Pri akútnej nespavosti platí, že trvá asi len mesiac. Najčastejšie ju spúšťa náhly stres, napríklad z nového zamestnania, termínov v práci alebo zo skúšok v škole. Tento typ nespavosti zvykne zmiznúť, keď človeka prestane trápiť stresujúca udalosť, alebo keď sa jej prispôsobí.

2. Prechodná nespavosť

Trvá menej ako týždeň. Prechodnú nespavosť spôsobujú niektoré ochorenia, zmeny prostredia, stres alebo depresia.

3. Chronická nespavosť

Chronická nespavosť trvá dlhšie ako mesiac. Najčastejšie sa spája s ďalšími chronickými a psychiatrickými ochoreniami. Môže sa tiež vyskytnúť u ľudí s predispozíciou na nespavosť.

Typy nespavosti podľa príčin

Existujú rôzne príčiny, ktoré spôsobujú nespavosť. Každá z nich sa pritom podieľa na vzniku konkrétneho druhu nespavosti. Takto ich rozdeľujeme:

  • Akútna nespavosť

Najčastejšie súvisí so stresom alebo zmenou prostredia. Spôsobiť ju môže aj nadmerný hluk alebo nevhodné podmienky osvetlenia, nevhodná teplota prostredia, nové zamestnanie alebo škola alebo presťahovanie.

Akútnu nespavosť môže tiež vyvolať skúškové obdobie v škole, stres z práce, úmrtie v rodine alebo v okruhu známych a ťažkosti vo vzťahu.

  • Medicínsky vyvolaná nespavosť

Tento druh nespavosti súvisí s inými ochoreniami, ako je alergia, pálenie záhy, ochorenie štítnej žľazy, chronická bolesť, neurologické ochorenia, ako Parkinsonova choroba, alebo obštrukčné spánkové apnoe.

  • Liekmi podmienená nespavosť

Tento typ nespavosti najčastejšie vyvolávajú lieky na vysoký tlak, lieky podporujúce funkčnosť dýchacích ciest (salbutamol, teofylín), antihistaminiká, hormonálne lieky, antiepileptické lieky a lieky stimulujúce centrálnu nervovú sústavu.

Je dôležité poznamenať, že nespavosť môže vzniknúť aj ako dôsledok závislosti na drogách alebo nadmernej konzumácie kofeínu, alkoholu, tvrdých drog a cigariet.

Medzi ďalšie faktory, ktoré podmieňujú vznik nespavosti, patria psychické ochorenia, behaviorálne problémy u detí aj vek – dĺžka spánku postupom veku prirodzene klesá.

Ako liečiť nespavosť

Existuje niekoľko spôsobov, akými sa dá liečiť nespavosť. Pri neprestávajúcich problémoch sa oplatí vyhľadať kognitívno-behaviorálnu terapiu, ktorá okrem iného poskytuje pacientom základy spánkovej hygieny. K nej neodmysliteľne patrí zmena návykov v súvislosti s konzumáciou kofeínových výrobkov a alkoholu, zvukmi v prostredí, nevhodnou teplotou v spálni a pozeraním televízora z postele.

Častým spôsobom liečby nespavosti je aj relaxačná terapia. V rámci nej sa pacienti učia viac o spánku a vplyve vlastnej psychiky naň. Takisto sa zameriavajú na postupné a vedomé uvoľňovanie svalstva, ktoré pomáha aj pri zaspávaní.

Zaujímavým spôsobom liečby je spánková reštrikcia. Jej podstatou je myšlienka, že nadmerné trávenie času v posteli vedie k nespavosti. Spánková reštrikcia teda vedie k obmedzeniu času stráveného v posteli na čas, ktorý je určený výlučne spánku.

Samozrejme, nemôžeme opomenúť lieky. Na liečbu nespavosti sa využívajú sedatíva, sedatívne antidepresíva, antihistaminiká a iné lieky. K liečbe patrí aj celková zmena životného štýlu, ktorá zahŕňa úpravu stravy a fyzického pohybu.

Zdroj: Info.sk, DP, medicinenet.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

DNES - 7:52Zdravie

Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

21:23 13.05.2024Zdravie

Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

20:35 13.05.2024Zdravie

Vypadávanie vlasov je prirodzené a bežné, no ak vám vlasy vypadávajú vo väčších množstvách ako obvykle, chybu podľa expertov treba hľadať vnútri tela.

Smartfónový malíček: Nemáte ho aj vy? Dvojsekundový test to odhalí

Smartfónový malíček: Nemáte ho aj vy? Dvojsekundový test to odhalí

18:55 11.05.2024Zdravie

Pravidelné používanie smartfónu na nás zanecháva fyzické príznaky. Nejde len o zhoršený zrak, následky pociťujú aj prsty na rukách.

Lekári si na pacientoch s transplantovanými orgánmi všimli niečo zvláštne. Toto sa deje s osobnosťou

Lekári si na pacientoch s transplantovanými orgánmi všimli niečo zvláštne. Toto sa deje s osobnosťou

20:22 10.05.2024Zdravie

Štúdie ukázali, že po transplantácii došlo u ľudí k zvláštnym zmenám.