• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2024Meniny má Bernard
18°Bratislava

Lekári si na pacientoch s transplantovanými orgánmi všimli niečo zvláštne. Toto sa deje s osobnosťou

  • 20:22 10.05.2024
  • Svet
Lekári si na pacientoch s transplantovanými orgánmi všimli niečo zvláštne. Toto sa deje s osobnosťou

Štúdie ukázali, že po transplantácii došlo u ľudí k zvláštnym zmenám.

Prakticky od začiatku operácií na transplantáciu srdca si lekári všimli, že u pacientov dochádzalo k zmenám osobnosti. V jednom zdokumentovanom prípade sa u osoby, ktorá nenávidela klasickú hudbu, vyvinula vášeň pre tento žáner po tom, ako dostala srdce hudobníka. V inom prípade 45-ročný muž poznamenal, že odkedy dostal srdce 17-ročného chlapca, rád si nasadí slúchadlá a počúva hlasnú hudbu, čo pred transplantáciou nikdy nerobil.

Nedávna štúdia naznačuje, že nemusí ísť len o pacientov s transplantovaným srdcom a tieto zmeny sa môžu objaviť po transplantácii akéhokoľvek orgánu. Čím sa to dá vysvetliť? Jednou z možností je, že ide o placebo efekt, keď obrovská radosť z toho, že človek dostal novú chuť do života, mu dodá lepšiu náladu. Iní príjemcovia po transplantácii trpia pocitom viny a záchvatmi depresie a inými psychologickými problémami, ktoré by sa tiež mohli považovať za zmeny osobnosti.

Na vine môžu byť hormóny z buniek darcu

Existujú však určité dôkazy, ktoré naznačujú, že tieto osobnostné zmeny nie sú len psychologické. Podľa profesora Adama Taylora z Lancaster University svoju úlohu môže zohrávať aj biológia. Ako vysvetlil pre The Conversation, bunky transplantovaného orgánu budú plniť svoju očakávanú funkciu - bunky srdca budú biť, bunky obličiek budú filtrovať a bunky pečene budú metabolizovať - ale zohrávajú úlohu aj inde v tele. Mnohé orgány a ich bunky uvoľňujú hormóny alebo signálne molekuly, ktoré pôsobia lokálne aj inde v tele.

Zdá sa, že srdce je najčastejšie spojené so zmenami osobnosti. Komory uvoľňujú peptidové hormóny, ktoré pomáhajú regulovať rovnováhu tekutín v tele tým, že ovplyvňujú obličky. Zohrávajú tiež úlohu pri rovnováhe elektrolytov a potláčaní aktivity tej časti nášho nervového systému, ktorá je zodpovedná za reakciu bojuj alebo uteč. Bunky zodpovedné za túto reakciu sa nachádzajú v hypotalame - časti mozgu, ktorá zohráva úlohu vo všetkých oblastiach, od homeostázy (rovnováhy biologických systémov) až po náladu.

Orgán darcu, ktorý môže mať inú základnú úroveň produkcie hormónov a peptidov ako pôvodný orgán, by teda mohol zmeniť náladu a osobnosť príjemcu prostredníctvom látok, ktoré uvoľňuje. Ukázalo sa, že hladina natriuretických peptidov je po transplantácii vyššia a nikdy sa nevráti do normálu. Hoci čiastočne je to pravdepodobne reakciou na traumu z operácie, nemusí to zodpovedať za všetko.

Spomienky uložené mimo mozgu

Telo ukladá spomienky do mozgu. Pristupujeme k nim pri premýšľaní alebo ich môže vyvolať zrak či čuch. Spomienky sú však v podstate neurochemické procesy, pri ktorých si nervy navzájom odovzdávajú impulzy a vymieňajú špecializované chemické látky (neurotransmitery).

Pri transplantačnej operácii sa síce mnohé nervy, ktoré riadia funkciu orgánu, prerežú a nie je možné ich znovu pripojiť, to však neznamená, že nervy v orgáne viac nefungujú. V skutočnosti existujú dôkazy, že sa môžu čiastočne obnoviť aj rok po operácii. Tieto neurochemické akcie a interakcie by sa mohli preniesť do nervového systému príjemcu, čím sa uvedie do činnosti fyziologická reakcia, ktorá potom ovplyvní osobnosť príjemcu podľa spomienok darcu.

Vieme, že bunky darcu cirkulujú v tele príjemcu a DNA darcu sa v tele príjemcu objavuje dva roky po transplantácii. To opäť vyvoláva otázku, kam sa DNA dostáva a aké účinky môže mať. Jednou z vecí, ktoré robí, je stimulácia imunitných reakcií. Tieto imunitné reakcie môžu stačiť na vyvolanie zmien osobnosti, keďže je známe, že dlhodobý zápal na nízkej úrovni dokáže zmeniť osobnostné črty, napríklad extroverziu a svedomitosť.

Nech už je za to zodpovedný akýkoľvek mechanizmus alebo kombinácia mechanizmov, táto oblasť výskumu si zaslúži ďalšie skúmanie, aby príjemcovia mohli pochopiť fyzické a psychické zmeny, ku ktorým by mohlo dôjsť po operácii.

Zdroj: Info.sk, TM, theconversation.com, mdpi.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tento trik s perom vám môže zachrániť život

Tento trik s perom vám môže zachrániť život

DNES - 19:36Zdravie

Zdravotná sestra poradila dvojsekundový trik, ktorý by mal poznať každý.

Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

19:42 18.05.2024Zdravie

Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

19:33 17.05.2024Zdravie

Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

20:07 16.05.2024Zdravie

Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

7:52 16.05.2024Zdravie

Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.