• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 10.5.2025Meniny má Viktória
Bratislava

5 najčastejších príčin nafukovania

  • 8:26 25.10.2020
  • Bratislava
5 najčastejších príčin nafukovania

Nafukovanie je prirodzená súčasť života, ktorá však mnohým komplikuje život. Našťastie sa mu dá zabrániť vhodne zvolenou stravou.

K nafukovaniu dochádza, ak tenké črevo nedokáže dokonale stráviť sacharidy. Výsledkom je zaokrúhlené brucho a pocit nepohody, ktorý často sprevádza plynatosť.

Nafukovanie tiež vzniká ako príznak alergie na jedlo – v takom prípade stačí obmedziť jeho konzumáciu, aby ste sa vyhli tejto nepríjemnosti. Ak ale vediete zdravý životný štýl, vaša strava je vyvážená a neviete o tom, že by ste boli alergickí, chybu treba hľadať inde.

Nafukovanie najčastejšie spôsobuje týchto 5 druhov potravy, takže ak niektorú z týchto zložiek konzumujete častejšie ako ostatné, môže potrápiť aj vás.

1. Spracované jedlá

Foto: chris_tina/Shutterstock.com

Rýchly sendvič, mrazená pizza či hotové jedlo z mikrovlnky nie sú zrovna ukážkový príklad zdravého obeda. Jedlá, ktoré sa rýchlo pripravujú, boli pred vystavením v obchodnom regáli spracované, čo znamená, že pravdepodobne obsahujú prídavky a chemikálie, s ktorými sa vaše telo nemusí kamarátiť.

K spracovaným jedlám ďalej môžeme zaradiť šumivé nápoje, cereálie, sladkosti, čipsy, šišky a všetko ostatné, čo nevytvorila príroda. Ťažkosti s nafukovaním v tomto prípade vyriešite častejším nákupom jedál, ktoré sa nachádzajú v takmer pôvodnom stave – teda ryby, vajcia, celozrnné pečivo, orechy, zelenina a ovocie.

2. Pšenica

Foto: denio109/Shutterstock.com

Raž, pšenica a niekoľko ďalších obilnín obsahuje fruktán. Ide o sacharid, ktorý telo len ťažko trávi, a tak sa môžete stretnúť s tým, že vás nafúkne po zjedení chleba, cestovín, cibule, cesnaku, jačmeňa, pistácií a brokolice.

Veľa z tých, ktorí si myslia, že ich nafukuje kvôli intolerancii lepku, má v skutočnosti problémy práve s fruktánmi. Keď totiž črevá nedokážu vstrebať sacharidy, baktérie ich začnú kvasiť, a tak vznikajú plyny.

Ak máte problémy s fruktánmi, vyhnite sa pšeničným jedlám s množstvom škrobu a sacharidov, vrátane chleba, cestovín, pizze, cereálií a sušienok.

3. Alkohol

Alkohol sa na zdraví podpisuje mnohými spôsobmi, a výnimkou nie je ani nafukovanie. Za najväčšieho nepriateľa čriev pritom môžeme označiť tvrdý alkohol, čo možno mnohých prekvapí.

Alkohol v tele spôsobuje zápal a opuchnutie, čo sa prejavuje aj nafúknutím brucha. U žien okrem toho zvyšuje hladinu estrogénu, takže sa môžu stretnúť aj s priberaním.

4. Cukor

Foto: Billion Photos/Shutterstock.com

Jedna z vecí, ktoré sa najťažšie obmedzujú – cukor. Priveľa cukru v strave vedie k nerovnováhe v počte dobrých a zlých črevných baktérií, čo vedie k nadmernej produkcii plynov.

Fruktóza, ktorá sa pridáva do mnohých spracovaných jedál, sa ťažko trávi, a tak môže vyvolať nafukovanie. Treba si však dať pozor aj na náhrady cukru, ako sú umelé sladidlá, ktoré môžu spôsobiť aj ďalšie tráviace problémy – napríklad hnačku.

5. Mlieko

Foto: Deniss Grigorjevs/Shutterstock.com

Aj laktóza, ktorú obsahuje väčšina mliečnych výrobkov, je pre telo len ťažko stráviteľná. Ak chcete poraziť nafukovanie, vyhnite sa napríklad zmrzline, syru a mlieku. Nahradiť ich môžete sójovými výrobkami.

Ľudia, ktorí trpia laktózovou intoleranciou, sú obzvlášť náchylní na nafukovanie. V ich tráviacej sústave sa totiž nenachádza dostatok enzýmov na rozloženie cukrov v mlieku. Výrobky s vysokým obsahom mlieka okrem toho dlhšie zotrvávajú v žalúdku, čo sa podpisuje aj na váhe.

Zdroj: Info.sk, DP, thesun.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

7:07 07.05.2025Zdravie

Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

6:45 06.05.2025Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.