• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Intolerancia lepku: 8 symptómov, ktoré väčšina ľudí ignoruje

  • 18:33 15.01.2016
  • Bratislava
Intolerancia lepku: 8 symptómov, ktoré väčšina ľudí ignoruje

Intolerancia lepku sa často zamieňa s celiakiou. Kým v prvom prípade ide o alergickú reakciu tráviaceho traktu na lepok, celiakia je autoimunitné ochorenie. Prečítajte si, akými symptómami sa intolerancia lepku prejavuje. Väčšinu z nich ľudia pripisujú iným ochoreniam.

V súčasnosti neexistuje jednoznačný test, ktorý by preukázal, že máte intoleranciu lepku. Ak po konzumácii potravín, ktoré ho obsahujú, zažívate nasledujúce problémy, odporúčame vám absolvovať testovanie na celiakiu. Ak sa celiakia vylúči, no vaše problémy pretrvávajú, zrejme máte intoleranciu lepku.

Vlastný test si môžete spraviť tak, že vylúčite potraviny, ktoré lepok obsahujú a budete pozorovať, či vaše telo reaguje pozitívne.

Intolerancia lepku sa prejavuje viacerými symptómami, fyzickými aj psychickými

  • Opakujúce sa bolesti hlavy a migrény

Trpíte pravidelnými migrénami a neviete prísť na to, čo ich spôsobuje? Skúste si odsledovať, či vaše bolesti hlavy začínajú niekoľko hodín po tom, ako skonzumujete potraviny s obsahom lepku. Ak je vaša odpoveď áno, zrejme by ste mali prehodnotiť svoj jedálniček. Podobný symptóm zažívajú aj nediagnostikovaní celiatici.

  • Gastrointestinálne problémy

Jeden z najspoľahlivejších ukazovateľov intolerancií sú práve tráviace problémy. Ak často zažívate nafukovanie, hnačky, zápchy, kŕče alebo pálenie záhy, rozhodne by ste mali pátrať po príčinách. U detí s intoleranciou lepku prevládajú hlavne zápchy.

  • Chronická alebo extrémna únava

Niekoľko hodín po jedle by ste mali cítiť prísun energie. Ak ale máte intoleranciu a skonzumovali ste lepok, stane sa opak. Keď sa lepok dostane do tráviaceho systému, podráždi črevá. Tým pádom telo nebude schopné tak dobre absorbovať ostatné živiny z potravy a organizmus nedostane vitamíny a minerály, ktoré potrebuje. A vy budete zažívať čoraz častejší pocit únavy. Naviac k tomuto pocitu môže prispieť aj hormonálna nerovnováha, na ktorej sa lepok tiež podieľa.

Čítajte: Celiakia: často skrytá, no nebezpečná choroba

  • Kožné problémy

Ak vás už dlhšiu dobu trápi odolný ekzém, akné, psoriáza alebo folikulárna keratóza (tzv. husia koža), jednou z príčin môže byť intolerancia lepku. Lepok totiž môže spôsobovať zápaly aj v spodnej vrstve pokožky. Tie sa prejavujú kožnými problémami, ale aj svrbením, začervenaním, prípadne „šúpaním“ pokožky. Podľa štúdie uverejnenej v European Journal of Dermatology existuje silné prepojenie medzi kožnými problémami a intoleranciou lepku. Ak teda bojujete s týmito problémami a neviete nájsť príčinu, skúste zo stravy aspoň na dva týždne vylúčiť lepok.

  • Problémy so zubami

Nemusí ísť priamo o zubné kazy, no náhle zmeny v sklovine (napríklad zožltnutie, praskanie a podobne) patria k príznakom intolerancie lepku. Keď totiž organizmus odpovedá na lepok alergickou reakciou, produkuje súčasne aj látky, ktoré sú schopné poškodiť zubnú sklovinu. Ak sa teda staráte o svoje zuby a napriek tomu máte problémy, medzi možné príčiny zarátajte aj intoleranciu.

  • Ťažkosti sústrediť sa

Ak máte intoleranciu lepku, vaše telo z dlhodobého hľadiska príde o väčšie dávky vitamínu D, železa a kyseliny listovej. To sa môže prejaviť anémiou, ale tiež zhoršením kognitívnych funkcií. Môžete zažívať napríklad problémy so sústredením alebo s pamäťou. Naviac u ľudí s intoleranciou lepku je redukovaná aj tvorba L- tryptofanu, ktorý sa neskôr mení na serotonín.

  • Máte diagnostikovanú inú autoimunitnú chorobu

Zatiaľ je nám známych vyše 80 rôznych autoimunitných ochorení. Ak máte nejakú z nich diagnostikovanú, je vysoká šanca, že vaše telo bude na lepok citlivé. Ak zažívate aj iné nepríjemné symptómy, skúste na istú dobu lepok z jedálnička vylúčiť a pozorujte, či u vás nenastanú zmeny k lepšiemu.

  • Nedarí sa vám počať

Ak máte ťažkosti s otehotnením alebo ste zažili spontánny potrat, medzi možné príčiny patrí aj dlhodobá intolerancia lepku. Ak ignorujete intoleranciu a lepok konzumujete dlhé roky, v citlivejšom organizme môže spôsobiť zápaly. Tie zase môžu zasahovať aj do vašej plodnosti. Lepok vo všeobecnosti dokáže rozhádzať hladinu hormónov u žien aj u mužov, čo opäť vedie k problémom s počatím.

Čítajte: Prírodné alternatívy k pšenici

Ak pravidelne zažívate takéto problémy po konzumácii lepku, ale testy na celiakiu vám vyšli negatívne, mali by ste napriek tomu zvážiť, či lepok neodstránite z vášho jedálnička. V súčasnosti je už na trhu veľa chutných a dostupných alternatív.

Zdroj: Info.sk, DK, mindbodygreen.com, healthline.com. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.