• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Vyhýbajte sa týmto 7 zložkám v potravinách. Spôsobujú tráviace problémy

  • 17:00 23.02.2017
  • Bratislava
Vyhýbajte sa týmto 7 zložkám v potravinách. Spôsobujú tráviace problémy

Tu sú prísady, ktorým by ste sa mali vyhnúť.

Ilustračné foto

Tráviace problémy nielenže spôsobujú nepohodlie, ale tiež oslabujú váš imunitný systém a vystavujú vás ďalším vážnym ochoreniam. Zdrojom problémov môžu byť často dráždivé prídavné látky v spracovaných potravinách. Tu je zoznam zložiek, ktorým by ste sa mali vyhýbať.

1. Cukry: Bohužiaľ väčšina ľudí nevedomky konzumuje priveľa cukru, pretože je skrytý v mnohých druhoch potravín. Podľa tejto štúdie, cukor zhoršuje zápal a syndróm dráždivého čreva. Všímajte si preto na etiketách potravín podiel cukru.

2. Mikrobiálna transglutamináza: Tiež známa ako “mäsové lepidlo”, je bežne používaná k zlepšeniu textúry mäsa. Výskumy ukazujú, že táto prídavná látka môže spôsobiť tráviace problémy.

3. Organické kyseliny: Acetaldehyd sa bežne vyskytuje v rôznych potravinách a zároveň je to vedľajší produkt, ktorý vzniká pri spracovaní alkoholu v pečeni. Nielenže prispieva k opici, ale tiež poškodzuje tráviaci trakt.

4. Nanočastice: Nový vývoj a využitie nanočastíc v rôznych priemyselných odvetviach vedie k zvýšenej expozícii, ktorá ovplyvňuje ľudské zdravie. Výskum ukazuje súvislosť medzi kovovými nanočasticami a oxidačným stresom a poškodením DNA. Vedci tiež špekulujú, že dlhodobé účinky nanočastíc by mohli byť ešte horšie.

5. Lepok: Ak máte dlhodobé problémy s trávením, alebo sa u váš preukáže anémia, pri ktorej nepomáhajú ani doplnky železa, nechajte sa vyšetriť u gastroentorológa. Ten môže potvrdiť, že zdrojom vašich problémov je lepok.

6. Emulgátory: Štúdie našli spojenie medzi emulgátormi, ako je celulózová guma (E466), a rakovinou hrubého čreva, zápalom a obezitou. Výrobcovia používajú túto prídavnú látku na zlepšenie textúry potravín. Výskum tiež ukazuje, že môže dôjsť k poškodeniu črevnej mikroflóry a zvyšuje sa riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

7. Sodík: Asi viete, že vysoký príjem sodíka zvyšuje riziko vzniku hypertenzie. No sodík nie je dobrý ani pre vaše črevá a imunitný systém. Nemusíte pritom používať veľa soli pri varení. Sodík sa nachádza vo veľkom množstve spracovaných potravín.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, cancerres.aacrjournals.org, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.