• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
11°Bratislava

Kvaka: 7 spôsobov, ako ju pripraviť v kuchyni a dôvody, prečo sa to oplatí

  • 7:51 16.08.2020
  • Bratislava
Kvaka: 7 spôsobov, ako ju pripraviť v kuchyni a dôvody, prečo sa to oplatí

Ak milujete zemiaky, zachutí vám aj kvaka. Táto zelenina, na ktorú sa u nás už takmer zabudlo, v sebe skrýva množstvo vitamínov a iných prospešných látok.

Kvaka, inak tiež nazývaná runkla alebo turín, patrí do skupiny hlúbovitej zeleniny. Jej plody sú okrúhle, majú hnedo-biele sfarbenie a podobajú sa na okrúhlicu. V minulosti sa kvaka pestovala aj u nás, dnes už sa na ňu pomaly zabúda.

Kvaka je okrem tradičnej slovenskej kuchyne obľúbená aj vo Švédsku, kde z nej pripravujú kašu alebo ju opekajú.

Prečo sa oplatí jesť kvaku

Nutričný profil kvaky ponúka množstvo živín a vitamínov. Je bohatá na draslík, vápnik, horčík a vitamíny E a C. poskytuje aj malé množstvo fosforu a selénia, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí a rozmnožovacej sústavy.

V kvake možno okrem toho nájsť množstvo antioxidantov, vrátane vitamínov C a E. Tie sú dôležité najmä pri neutralizovaní voľných radikálov, posilňovaní imunity a udržiavaní zdravej bunkovej membrány.

  • Ochrana pred predčasným starnutím

Foto: Danler/Shutterstock.com

Ak ste dodnes nenašli liek na vrásky, vyskúšajte kvaku. Vďaka neutralizácii voľných radikálov v pokožke táto zelenina zabraňuje tvorbe vrások a iných známok starnutia.

Vitamín C zohráva dôležitú rolu pri syntéze kolagénu, ktorú spomaľuje ultrafialové žiarenie zo slnka.

Pokožku chránia pred vonkajšími vplyvmi aj glukozinoláty, ktoré tiež treba hľadať napríklad v kvake.

  • Podporuje zdravie čriev

Jedna z látok, ktorá sa v kvake nachádza v obrovskom množstve, je vláknina. Jedna priemerná kvaka obsahuje až 9 gramov vlákniny, čo je 24% priemernej odporúčanej dennej dávky mužov a 36% odporúčanej dennej dávky žien.

Kvaka konkrétne obsahuje nerozpustnú vlákninu, ktorá podporuje pravidelné vyprázdňovanie a zdravie mikrobiómu.

Rozpustná a nerozpustná vláknina: Rozdiely a výhody, ktoré pomôžu vášmu tráveniu

S vysokou koncentráciou vlákniny súvisí aj rýchlejšie chudnutie. Vďaka vláknine sa totiž cítime dlhšie sýti, a tak menej jeme.

7 spôsobov, ako si pripraviť kvaku

Predtým, ako začnete variť kvaku, sa uistite, že na jej povrchu nie je parafínový vosk, ktorým sa bežne potiera povrch čerstvých potravín v obchodoch, aby nevyschli. Ak teda kupujete kvaku z obchodu, najprv ju ošúpte. Ďalej ju môžete pripraviť jedným z týchto spôsobov:

1. Kaša

Foto: Paul_Brighton/Shutterstock.com

Kvaková kaša je jeden z najjednoduchších spôsobov, ako kvaku spracovať. Postupujte pritom rovnako ako pri výrobe zemiakovej kaše – surové kvaky nakrájajte na kocky, uvarte ich a popučte s maslom.

2. Rezance

Ak doma máte výrobník cestovín, nemusíte doňho tlačiť len cuketu. Rezance sa totiž dajú spraviť aj z kvaky. Môžete ich jesť surové alebo zapekané – výber je len na vás.

3. Gratin

Ak vás prešla chuť na gratinované zemiaky, vymeňte ich za kvaku. V surovom stave ju nakrájajte na tenké plátky, ktoré potom naukladajte na maslom potretý plech a zalejte horúcou smotanou. Na záver len posypte strúhaným syrom a dajte zapiecť pri teplote 190 stupňov na 30 minút.

4. Plnená kvaka

Kvaku jednoducho nakrájajte na plátky, ktoré ostanú na spodku spojené, a medzi plátky vložte syr, šunku, slaninu a akékoľvek iné ingrediencie, aké sa bežne pridávajú do takto pripravených zemiakov. Kvaku potom položte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ju maslom a pečte do zlatista.

5. Hranolčeky

Foto: My Lit'l Eye/Shutterstock.com

Na hranolčeky nakrájanú kvaku obaľte v olivovom alebo kokosovom oleji, pridajte soľ a korenie a opekajte aspoň 30 minút na 220 stupňoch.

6. Šalát

Kvaka sa dá jesť aj surová. Plody zo skorého jarného alebo neskorého jesenného zberu ošúpte a pozdĺžne nakrájajte. Takto nakrájané kúsky ešte ošúpte na tenké plátky. V miske zmiešajte s 1 polievkovou lyžicou octu, ¼ čajovej lyžičky horčice a trochou soli. Pridajte na kúsky nakrájanú jarnú cibuľku a nechajte aspoň 5 minút postáť. Na záver pridajte 3 polievkové lyžice olivového oleja a trochu petržlenu a premiešajte.

7. Pečená kvaka

Ide o jednoduchý recept, ktorý poslúži ako príloha k mäsu. Nakrájajte kvaku na kocky a premiešajte ju s olivovým olejom a trochou soli. Rozložte na papierom vystlaný plech a opekajte 30 minút pri teplote 220 stupňov.

Zdroj: Info.sk, DP, healthline.com, goodhousekeeping.com, finecooking.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.