• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 28.1.2020Meniny má Alfonz
Bratislava

Toto je najtradičnejšie slovenské jedlo podľa etnologičky

  • 9:24 09.12.2019
  • Bratislava
Toto je najtradičnejšie slovenské jedlo podľa etnologičky

V minulosti dominovali v kuchyniach našich predkov lokálne a sezónne suroviny. Pre toto ročné obdobie to bola kapusta a zemiaky. Popri nich strukoviny, mäso a múčne jedlá. Za jedno z najtradičnejších slovenských jedál považuje etnologička Katarína Nádaská kašu.

Kaše patrili k posvätným jedlám už z čias starých Slovanov. Rôznili sa sezónou, surovinami a regiónom. Zakaždým však boli jednoduché, sýte a chutné. Raz plné vlákniny, inokedy korenené, dochutené restovanou slaninou či cibuľou. Jedávali sa počas bežných dní, ale i pri slávnostných udalostiach. Jesenné a zimné rána či večere sa bez nich jednoducho v minulosti nezaobišli.

Zimné jedlá mali za úlohu nasýtiť a rozohriať organizmus. Veľa sa varilo zo sušených strukovín, ako bola fazuľa, kukurica, šošovica či hrach. A tak strukovinové kaše nesmeli v kuchynskom repertoári chýbať,“ hovorí etnologička. Podľa nej patrí do kategórie „famózna“ hrachová kaša z Dolnej Breznice v okrese Púchov.

Na päť porcií preberieme jeden kilogram poleného hrachu, ktorý necháme namočený vo vode asi desať hodín. Potom ho dáme variť v tej istej vode, v ktorej bol namočený. Keď bude uvarený do polomäkka, tak k nemu pridáme dve nadrobno nakrájané cibule a šesť veľkých zemiakov pokrájaných na kocky. Keď sa všetko rozvarí, zasypeme to tromi lyžicami hrubej múky, osolíme, dobre premiešame a uvaríme na kašu. Rozdelíme na taniere a polejeme roztopeným maslom alebo cibuľou opraženou na oleji,“ dodáva Nádaská.

Obdobou zimných kaší boli na jar a v lete prívarky a omáčky. „Na jar sa využívala každá plodina, tak napríklad sa varili prívarky z mladej žihľavy, medvedieho cesnaku, šťaveľu. V lete dominovali na západnom Slovensku chrenový a paradajkový prívarok s vareným mäsom. Zimné jedlá boli zo zemiakov, kapusty a múky - šúľance, scískance, trhance, rezance s makom, orechmi, tvarohom. Zo zemiakov sa v každom regióne varili halušky, pirohy plnené zemiakmi či lekvárom. Koreňová zelenina sa používala do polievok, na Záhorí aj do omáčok, na Kysuciach sa hojne varilo z kvaky. Vždy sa vychádzalo a varilo z toho, čo poskytovalo ročné obdobie. Prakticky na celom území Slovenska sa využívali rovnaké plodiny a suroviny, len jedlá mali lokálne iné názvy,“ hovorí etnologička.

Niektoré netradičné suroviny a recepty našich predkov sa uchytili aj vo svete. Bryndza, ovčí syr, žinčica, mak, med, medovina, jahňacina, podpecník či podplamenník...aj tieto pochúťky sa objavili už v prvých kuchárskych knihách, ktoré boli písané po slovensky. „Tou prvou bola Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči z roku 1870. V Budapešti ju zostavil a vydal mešťan Ján Babilon, pôvodom z Gemera, majiteľ reštaurácie, v ktorej sa varili slovenské jedlá, na ktoré sa schádzali osobnosti slovenskej kultúry. Ďalšou po slovensky napísanou kuchárskou knihou bola Nová kuchárska kniha od Terézie Vansovej, Slovenská kuchárka Augustína Pavloviča, Slovenská ľudová kuchárka od Žely Inoveckej“, dodáva Nádaská.

Nasledujúci recept - Karpele, Kvaková kaša z Vlkanovej už dnes v modernej kuchárskej knihe nenájdeme. Kvaka je tradičná surovina, ktorá nikdy našim starým mamám v kredencoch nechýbala. Je jemne korenistá a chuťovo veľmi podobná kalerábu. V súčasnosti kvaku poznáme skôr pod názvom runkla alebo turín. Na tento recept budeme potrebovať karpele (kvaku), zemiaky, slaninu a cibuľu. Kvaku nakrájame na kocky, osolíme a dáme ju variť. K čiastočne uvarenej pridáme očistené zemiaky a necháme to spolu rozvariť. Scedíme a poriadne podusíme na kašu. Na hotovú kašu vylejeme opraženú cibuľu so slaninou a premiešame. Kašu zapíjame mliekom.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
3 kroky, ako účinne schudnúť 20 kg a udržať si váhu

3 kroky, ako účinne schudnúť 20 kg a udržať si váhu

VČERA - 21:02Domáce

Toto sú tri najlepšie stratégie, vďaka ktorým sa ľuďom darí schudnúť 20 kg a zabrániť jojo efektu.

Ľudia z okolia bytovky na Mukačevskej ulici dostanú spotrebný tovar

Ľudia z okolia bytovky na Mukačevskej ulici dostanú spotrebný tovar

VČERA - 19:44Domáce

Mesto Prešov hľadalo spôsob, ako pomôcť aj ostatným ľuďom, ktorým tlaková vlna po výbuchu plynu spôsobila materiálne škody.

Súdna rada opäť nezvolila predsedu Najvyššieho súdu SR

Súdna rada opäť nezvolila predsedu Najvyššieho súdu SR

VČERA - 18:05Domáce

Predsedu NS SR sa nepodarilo zvoliť už po tretí raz.

Lipšic: Dokazovanie v kauze televíznych zmeniek sa blíži ku koncu

Lipšic: Dokazovanie v kauze televíznych zmeniek sa blíži ku koncu

VČERA - 17:31Domáce

Dokazovanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza sa podľa splnomocnenca televízie Daniela Lipšica blíži ku koncu.

Majitelia by mali držať psy na vôdzke, v Bratislave strhli srnu

Majitelia by mali držať psy na vôdzke, v Bratislave strhli srnu

VČERA - 17:29Domáce

Slovenská poľovnícka komora upozorňuje majiteľov psov, aby ich pri prechádzkach držali na vôdzke.