• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
11°Bratislava

Prečo by ste si do kávy mali zakaždým pridať soľ

  • 20:25 14.05.2020
  • Bratislava
Prečo by ste si do kávy mali zakaždým pridať soľ

Niekedy je soľ lepšia voľba ako cukor, smotana či iné dochucovadlá, ktoré si pridávate do kávy. Prečítajte si niekoľko dôvodov, prečo sa ju oplatí pridať do každej šálky vášho obľúbeného nápoja.

Jedna z najlepších vecí, ktoré vystihujú kávu, je to, že ponúka rôznorodosť. Niekto ju pije horkú, iný pridá cukor a niekto ďalší nepohrdne ani mliekom – ale pridať do nej soľ? To už je „iná káva“!

Prečo je káva horká

Napriek verejnej mienke kofeín nie je to, čo robí kávu horkou. Podľa Technickej univerzity v Mníchove len 15% horkosti kávy pramení z kofeínu. Väčšina horkosti pochádza z dvoch zlúčenín – kyselina chlorogénová a fenylindány.

Obidve tieto látky zaraďujeme do skupiny antioxidantov a možno ich nájsť v pražených kávových zrnách. Kyselina chlorogénová sa nachádza vo väčšom množstve vo svetlo praženej káve, zatiaľ čo fenylindány nájdeme skôr v tmavo pražených zrnách. Z toho vyplýva, že káva je najhorkejšia vtedy, keď sa pripraví z tmavo pražených zŕn.

Vaša šálka kávy môže byť horká aj preto, že ju neviete správne pripraviť. Horkosť napríklad vzniká pri prevarení alebo pri zalievaní vriacou vodou. Problémom zvykne byť aj príliš namletá káva alebo priveľká porcia kávy na množstvo vody, staré alebo nekvalitné kávové zrná alebo znečistený kávovar.

Čo s tým vie spraviť soľ?

Povrch ľudského jazyka tvoria tisíce chuťových pohárikov, ktoré sú schopné zachytiť 5 základných chutí – sladkú, slanú, horkú, kyslú a umami (prvýkrát identifikovaná v roku 1908, spôsobuje ju glutaman sodný). Potrava na jazyku vyvoláva chemickú reakciu, ktorú mozog identifikuje ako jednu z piatich chutí alebo ich kombináciu.

Horkosť sa na jazyku prejavuje inak ako ostatné chute. Keď ju jazyk zaregistruje, chuťové poháriky uvoľňujú ióny vápnika, ktoré mozgu odosielajú „horký“ signál. Zatiaľ nie je známe, prečo, ale soľ dokáže zastaviť túto reakciu, čím vlastne zamaskuje horkú chuť.

Ako využiť soľ pri príprave kávy

Kuchári odporúčajú pridať štvrť čajovej lyžičky kóšer soli do 6 polievkových lyžíc nezaliatej kávy. Soľ tak neutralizuje horkosť a kyslosť kávy a dokonca posilní jej sladkú chuť. Kávu potom stačí uvariť.

Pri príprave kávy so soľou ale môžete experimentovať podľa vlastnej ľubovôle. Môžete napríklad pridať štipku soli do šálky predtým, ako zalejete kávu, alebo soľ pridajte do už zaliatej kávy a zamiešajte. Netreba to však preháňať – so soľou si pomôžte jedine vtedy, keď ste presvedčení o tom, že káva je na váš vkus príliš horká alebo nepríjemne kyslá.

Ako to pomôže zdraviu?

Samotné pitie kávy poskytuje množstvo zdravotných výhod. Okrem iného nám dodáva antioxidanty a ďalšie dôležité zložky, ako je draslík a horčík. Káva tiež znižuje riziko Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby a demencie.

Káva okrem toho zvyšuje hladinu energie a pomáha spaľovať tuk. Ak si do kávy pridávate smotanu, sirup alebo cukor, zbytočne tým zvyšujete jej kalorickú hodnotu, preto štipka soli poslúži ako skvelá náhrada týchto sladidiel.

Asi najvýrazejšou zdravotnou výhodou pridávania soli do kávy je tá, že soľ v organizme dopĺňa sodík, ktorý sa vylučuje pitím kávy. Je preukázané, že 4 šálky kávy denne spôsobujú vylúčenie asi 1200 miligramov sodíka, čo je tiež denná odporúčaná dávka pre dospelého človeka.

Nebude ma páliť záha?

Ak máte po vypití kávy problémy s refluxom, chyba nemusí byť vo vás. V takomto prípade treba skontrolovať kvalitu kávy. Ako sme už spomínali, svetlo pražené zrná obsahujú viac kyselín ako tmavo pražené, preto sa treba radšej uchýliť k tým druhým.

Ak nechcete vyhadzovať načatú kyslejšiu kávu, soľ je jednoduchým riešením, ktoré pomôže aj s refluxom.

Mali by sme soľou nahradiť mlieko a cukor?

Nie je to podmienka. Kvalitná káva chutí dobre aj bez pridania akýchkoľvek dochucovadiel. Ak je mierne horká, je to len do takej miery, ktorá pôsobí lahodne (ako napríklad horká čokoláda). Soľ slúži len na to, aby zmiernila príliš horkú alebo kyslú chuť.

Zdroj: Info.sk, DP, littlecoffeeplace.com, livescience.com, mindbodygreen.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.