Jedlé kvety: 10 druhov, ktoré ozdobia každé jedlo

Kvety týchto rastlín neslúžia len na ozdobu. Viaceré sa dajú jesť a niektoré dokonca majú pozitívny vplyv na zdravie.
Jedlé kvety donedávna zdobili taniere len v luxusných podnikoch a reštauráciách. S rastúcou popularitou sociálnych sietí ale čoraz viac ľudí začína dbať o výzor jedla, a tak si lupene kvetov našli miesto aj v každodenných pokrmoch.
Ak aj vy chcete podľahnúť čaru nastupujúceho trendu, dobre si premyslite, aký kvet si na tanier položíte. „Termín 'jedlý' naznačuje, že kvet bol vypestovaný tak, aby mohol byť bezpečne konzumovaný, čo znamená, že neprišiel do kontaktu so škodlivými pesticídmi alebo konzervantmi,“ vysvetľuje šéfkuchár a dietetik Todd Seyfarth. „Takisto to znamená, že kvet neobsahuje zlúčeniny, ktoré považujeme za nebezpečné alebo toxické,“ dodáva.
Pri zdobení jedál treba pamätať aj na to, že nie každý jedlý kvet sa skutočne oplatí jesť. „Rastliny s pestrými a tmavými farbami majú väčšinou horkú chuť, takže každý ich ocení rozličným spôsobom,“ hovorí šéfkuchár. Na druhej strane tmavé kvety sú jedny z najvýživnejších. „Čím farebnejší je kvet a čím výraznejšia je jeho chuť, tým viac antioxidantov obsahuje,“ hovorí Seyfarth.
Ak ste sa definitívne rozhodli pre kúpu jedlých kvetov, v obchode hľadajte len tie, ktoré sú označené ako jedlé. Podľa Seyfartha je ťažké ich zohnať, ale väčšinou ich ponúkajú predajcovia s gurmánskymi potravinami.
Určite vám napadla otázka, ako kvety pripraviť pred servírovaním? Odpoveď nie je jednoduchá. „Kvety sú vo väčšine prípadov veľmi jemné a pri umývaní by sa poškodili,“ hovorí Seyfarth. Mali by sme ich preto ponoriť do misky s vodou a osušiť len v rukách.
1. Kvety tekvice
Foto: Olga Pilnik/Shutterstock.com
Tieto kvety zoženiete od neskorej jari do skorej jesene. Majú jemnú chuť a väčšinou sa pripravujú vyprážaním. Niekedy sa pokrájané pridávajú do ryžových pokrmov, ako je aj orientálny pilaf.
2. Ibištek
Foto: Anna_Pustynnikova/Shutterstock.com
Vďaka kyslej, takmer až citrusovej chuti, sa ibištek nepridáva len do jedál, ale aj do čajových zmesí. Ak dostanete ibištek na tanieri, určite by ste ho nemali vynechať, pretože podľa niektorých zistení je jednou z výhod jeho konzumácie pokles krvného tlaku. Z ibišteka si môžete pripraviť čaj, alebo jeho vysušenými pokrájanými kvetmi posypte jogurt alebo müsli.
3. Klinčeky
Foto: Mikhail Romanov/Shutterstock.com
Šéfkuchári pridávajú klinčeky do jedál len výnimočne. Majú totiž korenistú chuť, ktorá sa nehodí na každý tanier. Nakrájané lupene môžete pridať do šalátu alebo cesta na koláč.
4. Ruže
Foto: kiboka/Shutterstock.com
Ruže sú drahé a majú veľmi výraznú chuť, takže sa ich oplatí použiť len ako ozdobu mimoriadneho jedla. Ak zatúžite po lupienkoch ruží, nakrájajte ich natenko a pridajte napríklad do ovocného šalátu. Z ruží sa dá vyrobiť aj ružová voda tak, že lupene ponoríte do horúcej vody. Takúto vodu môžete aj piť – podľa niektorých pomáha pri zápale hrdla.
5. Púpava
Foto: Dimijana/Shutterstock.com
Tak, ako ibištek, aj púpavu môžete využiť pri príprave čajov, ako aj jedál. Je bohatá na antioxidanty a pomáha udržať krvný cukor v rovnováhe, čím pomôže najmä diabetikom. Lupene púpavy pridajte do čaju alebo omáčky na cestoviny. Listami zas môžete nahradiť napríklad špenát.
6. Levanduľa
Foto: tdemirboga/Shutterstock.com
Intenzívna chuť levandule vám pomôže v boji proti tráviacim ťažkostiam a úzkosti. Lyžicu nadrobno nakrájaných lupeňov pridajte napríklad na koláč alebo do cesta na chlieb. Môžete z nich pripraviť aj sirup.
7. Fialky
Foto: Anjo Kan/Shutterstock.com
Sú bohaté na antioxidanty, dostanete ich v rôznych sfarbeniach a majú jemnú kvetinovú chuť. Karamelizovanými lupeňmi fialiek môžete ozdobiť napríklad torty alebo puding. Nakrájané lupene zas môžete pridať do zeleninových šalátov.
8. Zemolez
Foto: Somsit/Shutterstock.com
Vo východnej medicíne sa kvety zemolezu využívajú už stáročia. Hovorí sa o nich, že dokážu zmierniť zápal, a preto sa oplatí pripraviť z nich aj čaj. Dajte si však pozor na bobule. Ak by ste ich zjedli priveľa, mohli by ste sa otráviť.
9. Rumanček
Foto: gresei/Shutterstock.com
Mnohí z nás majú doma rumančekový (kamilkový) čaj, ktorý pomáha upokojiť myseľ a obmedziť nespavosť. Ak nechcete piť čaj, lupene rumančeka môžete pridať aj do smoothie, ktorému dodajú jemnú chuť. S dávkovaním to ale neprežeňte, pretože lupene sú vo veľkých množstvách horké.
10. Portulaka
Foto: Stephanie Jud/Shutterstock.com
Lístky portulaky vedia nájsť využitie v kuchyni. Pozornosť si ale zaslúžia aj drobné kvietky. Keď si nabudúce budete pripravovať listy portulaky, posypte ich niekoľkými lupeňmi. Rastlina obsahuje značné množstvo melatonínu, ktorý je prospešný pre zdravý spánok.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.