• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 5.5.2025Meniny má Lesana, Lesia
10°Bratislava

Pravda o vplyve čokolády na depresiu: Skutočne zlepšuje náladu?

  • 19:55 05.08.2019
  • Bratislava
Pravda o vplyve čokolády na depresiu: Skutočne zlepšuje náladu?

Pre mnohých čokoláda predstavuje balzam na nervy, iní sa jej vyhýbajú pre obsah cukru. Aká je pravda o vplyve čokolády na duševné zdravie?

Mnohí ľudia si čokoládu doprajú v ťažkých chvíľach, aby sa upokojili. Dobrou správou je, že podľa nového výskumu dokáže konzumácia čokolády znížiť riziko depresie o 70 percent. Dôležité je však vedieť, že tento účinok má predovšetkým horká čokoláda.

Horká čokoláda má vysoký podiel kakaa, ktoré obsahuje flavonoidy, antioxidanty, ktoré môžu zmierniť zápaly v tele. Zápal je silne spojený s nástupom depresie.

Čokoláda obsahuje množstvo psychoaktívnych zložiek, ktoré môžu vyvolávať pocity eufórie. Čokoláda tiež obsahuje fenyletylamín, ktorý môže zlepšiť náladu ľudí.

Štúdie však zistili, že nejde iba o obsah čokolády, ale aj zmyselné potešenie z jej konzumácie je pre náladu dôležité.

Horká čokoláda je najúčinnejšia

Vedci v štúdii skúmali 13 626 dospelých, ktorých sa okrem iného pýtali na ich spotrebu čokolády a akékoľvek príznaky depresie. Výsledky ukázali, že tí, ktorí jedli tmavú čokoládu, mali o 70 percent nižšiu šancu na vznik depresie.

Štúdia zistila, že ľudia, ktorí jedli najviac čokolády akéhokoľvek druhu, mali menšiu pravdepodobnosť hlásiť depresiu, ako tí, ktorí nejedli žiadnu čokoládu. No tí, ktorí jedli inú ako horkú čokoládu, nezaznamenali nižšie riziko depresie.

Autorka štúdie Sarah Jacksonová uviedla:

„Táto štúdia poskytuje určité dôkazy o tom, že konzumácia čokolády, najmä horkej čokolády, môže byť spojená so zníženou pravdepodobnosťou klinicky relevantných depresívnych symptómov.

Na objasnenie smerovania príčinných súvislostí je však potrebný ďalší výskum - mohlo by dôjsť k tomu, že depresia spôsobí, že ľudia stratia záujem o konzumáciu čokolády, alebo môžu existovať ďalšie faktory, ktoré spôsobujú, že ľudia budú menej konzumovať tmavú čokoládu a budú depresívni.

Ak sa zistí príčinná súvislosť preukazujúca ochranný účinok konzumácie čokolády pred príznakmi depresie, je potrebné pochopiť biologický mechanizmus, ktorý určuje typ a množstvo konzumácie čokolády pre optimálnu prevenciu a riadenie depresie.“

Zdroj: Info.sk, TM, onlinelibrary.wiley.com, spring.org.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

VČERA - 6:46Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

8:29 02.05.2025Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.